szerző:
Eduline

Hamarosan itt az iskolakezdés, valóban nem lesz más ez az év sem a pedagógusoknak? Az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) biztosan nagy hatással lehet majd az ő életükre is. Mit hoz a szeptember? Szabó Zsuzsa, a Pedagógus Szakszervezet elnöke és Radó Péter oktatáskutató beszélt az iskolakezdésről.

©

A pedagógusoknak ez az év sem lesz más, mint a korábbiak. Azonban az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) az ő életükre is nagy hatással lehet - mondta el az ATV-nek Szabó Zsuzsa a Pedagógus Szakszervezet elnöke. Arról, hogy valóban minden tízedik pedagógus hiányzik-e, Radó Péter oktatáskutató azt mondta:

van pedagógushiány, azonban pontos adatok nincsenek róla, hiszen ez a rendszer úgy működik, hogy elrejtse ezt a hiányt.

Ennek, az oktatáskutató szerint alapvetően két oka lehet, az egyik az, hogy nagyon sok a nyugdíjkorhatár környékén lévő pedagógusok száma. A másik, ennél nagyobb volumenű probléma azonban az, hogy többen hagyják el a pályát, mint ahányan nyúgdíjba vonulnak. Tehát az a kijelentés sem teljesen állja meg a helyét, hogy a pedagógus pálya vonzóbb lett.

A pontos számadatok hiányában, azonban a Pedagógus Szakszervezet azt tapasztalja, hogy a pályára kerülő friss diplomások harminc százaléka három-négy éven belül elhagyja a pedagógus pályát - tette hozzá a szakszervezet elnöke.

A pedagógus pálya presztízsvesztésének egyik fő oka a tanári fizetések mértéke lehet. Szabó Zsuzsa elmondta, hogy egy pályakezdő tanár 200 ezer forintos fizetésre számíthat amiből többnyire még az albérletet sem lehet kifizetni. Az ígért folyamatos fizetésemelés az életpályamodell bevezetésével sem hozta meg a kedvet a diákoknak.

Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi rendszer nem biztosít olyan oktatói autonómiát, mint amit a pálya esetleg megkívánna. Ezt a tanárok is nagyon nehezen fogadták el, hiszen sok innovatív iskola és pedagógus veszítette el a lehetőséget arra, hogy az osztály összetételének és képességeinek megfelelően határozhassa meg a tananyag leadását. Ez a lemorzsolódáshoz is hozzájárul, ami az utóbbi években folyamatosan magas Magyarországon.

Megtört a jég? Pedagógus szakszervezetekkel egyeztetett Palkovics László

Pedagógus szakszervezetek vezetőivel találkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten - közölte a tárca az MTI-vel. A miniszter első alkalommal találkozott az érdekképviseletek új vezetőivel, az eseményen Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke és Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke mellett részt vett Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár is.