szerző:
Eduline

Alapos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, aki kiderítette, hány munkaórát is dolgozik.

©

Az osztályfőnökként és fizikatanárként dolgozó pedagógus egy éven keresztül minden nap feljegyezte az iskolába érkezése és távozása időpontját, és az otthoni munkavégzés időtartamát is, az összesítést a Heti Válasznak küldte el.

Kiderült: egy év alatt 1750 órát dolgozott. "De vajon soknak vagy kevésnek számít ez az évi 1750 óra? Az elmúlt 5 évben a magyarországi átlagos munkaidő 1750,8 óra volt. Az adatok statisztikai ingadozása mellett is elsőre meghökkentő, hogy tanárként szinte pontosan annyit dolgozom, mint a magyar átlag. És akkor mi a helyzet a júniussal, a júliussal és az augusztussal? Noha azt már láthattuk, hogy nagyságrendileg annyit dolgozom, mint egy átlagos magyar, a hosszú nyári vakáció nem csak előnyökkel jár.3  “nyári leállás” miatt nem rendelkezem a szabadságaimról, a szünidőket kivéve csak fizetés nélküli szabadságra tudok menni. Ennek egyéb anyagi vonatkozásai is vannak: nem tudok elő-, vagy utószezonban nyaralni. Belföldi kirándulásaim egybeesnek az iskolai szünetekkel, így ilyenkor zsúfoltak a legnépszerűbb úticélok" - írja.

Hozzáteszi: tanárként 2016 szeptembere és 2017 decembere között az átlagbér 77%-át, a szellemi foglalkozásúak átlagos fizetésének 57%-át kapta. Ez azt jelenti, hogy a bruttó órabérem 1500 Ft körüli, vagyis a nettó órabére három számjegyű volt.

"És miért vagyok én tanár? Nekem az iskolám helyi jellegzetességei sokat nyomnak a latban. A kollégáim egy része jó barátom is, a tanári kar szellemi közege inspiráló. Válogatott gyerekeket taníthatok, és az iskola a tanároknak is olyan programokat nyújt, amelyek remek intellektuális élmények, és kikapcsolódásnak sem utolsók. Ezek adják a megtartó erőt és a teret a küldetéstudattal rendelkező tanároknak a kibontakozásra" - írja.

Kellemetlen meglepetés a tanároknak: 87 ezer forinttal kereshetne többet egy pályakezdő tanár, ha...

Ha nem szakították volna el minimálbértől a pedagógusok bértábláját. Havi 87 600 forintot, vagyis évi több mint egymillió forintot veszítenek a pályakezdő pedagógusok 2018-ban a néhány éve megváltoztatott bérszámítás miatt - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) „A minimálbér 2018-ban 138 000 Ft.