Kellemetlen meglepetés a tanároknak: 87 ezer forinttal kereshetne többet egy pályakezdő tanár, ha...

9

Ha nem szakították volna el minimálbértől a pedagógusok bértábláját. Havi 87 600 forintot, vagyis évi több mint egymillió forintot veszítenek a pályakezdő pedagógusok 2018-ban a néhány éve megváltoztatott bérszámítás miatt - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)

Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

„A minimálbér 2018-ban 138 000 Ft. Ha az életpályamodell idején beígért elven számolnák a tanárok bérét, akkor ennek 180%-át, azaz 248 400 Ft-ot kellene kapni főiskolai végzettséggel,  illetve 240%-át, azaz 331 200 Ft-ot kellene kapnia egy egyetemet végzett pályakezdő pedagógusnak. Ez a szakmunkás minimálbér (180 500 Ft) 183%-ának felelne meg” - közölte a PDSZ.

hirdetés
hirdetés

Hozzátették, a pedagógus bérszámítás alapját azonban néhány évvel ezelőtt befagyasztották, az a 2014-es szinten - 101 500 forintnál - maradt, így a kezdők 219 240, illetve 243 600 forintot kapnak, ez csak a szakmunkásbér 134%-ának felel meg

„Tehát a kormány havi 87 600 Ft-ot, évi több mint 1 M Ft-ot vesz ki a pályakezdők zsebéből az életpályamodell alapján” -  áll a közleményben. Hozzátették azt is, hogy négy év alatt a szakmunkás minimálbér másfélszeresére nőtt, ha ez folytatódik, akkor a tanárok négy év múlva már csak a szakmunkásbér 89%-át kapják kézhez.

Csalódás éri a tanárokat januárban? Már most biztos, hogy nem változtatnak a bértábla alapján

Hiába kéri hónapok óta a tanárok fizetését meghatározó „vetítési alap" emelését több szakszervezet és a Nemzeti Pedagógus Kar, már most biztos, hogy jövőre sem fog emelkedni az az összeg, amely alapján kiszámítják a pedagógusok bérét. Körülbelül havi 40-70 ezer forintos pluszpénztől esnek el ezzel a pedagógusok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

Láss_a_sorok_közt

Nyugodtan hallgathat az összes pedagógus, sírni csak a gyakornoknak van joga mert 2 évig kihagyják minden buliból. Most felvilágosítok mindenkit egy átlag középiskolában egy 3 éves tapasztalattal rendelkező tanár nettója 200 ezer, mivel már nem gyakornok ezért jár neki minden finomság pályázatokból ami innen onnan "mentorált" tanulókkal még + 70 ezer adómentesen. Magyarul aki jól forog a nap felé 3 évvel 270-et kézbe kap úúúúgy hogy nincs gyereke se kutyája se macskája. A több évvel rendelkező kolléga pedig még nem nyugdíjas de van 20-30 év a háta mögött az minden erőfeszítés nélkül ugye ott már jobb esetben vagy gyerkőc hazaviszi a 300 at vagy még felette....ha mentorál stb... a nyugdíj előttiek.... hát igen nekik is jár a 300... Teljesen igazságos hogy a gyakornok meg van szivatva a portfólióval mert a keresztvíz az kell... de ha már összekalapál valaki 370 et nettóba 20 év tapasztalattal stb az bizony ha olyan kriminális pedagógus akkor tudja le és minősüljön mosolyogva ha meg jár a szája akkor mennyen a legóhoz ne tanárnak. Ja igen és itt még az egyes pedagógusokat megillető pótlékok felső határáról nem is beszéltünk meg még az egyes iskolákban futó egyéb pályázatokról ahol kollégák nettóba szakítanak 3 éven keresztül 150 ezret stb stb volt már ilyen lesz is ilyen, nyilván dolgoznak is érte de ki nem tenné? :) :) :)

Ha valamit ígér Orbán úr azt megtartja, ha pénzt ígér azt is megtartja! Így könnyű a népet vezetgetni!

Jó lenne, ha a felsőoktatásban dolgozók bérét is rendeznék végre! Jelenleg egy adjunktus bére 264000-285000 Ft között mozog, ami kevesebb, mint egy kezdő BSc-s diplomás bére egy multinál. Ahhoz, hogy valaki adjunktus legyen, kell egy Phd fokozat, s legalább 10 év tanítás a felsőoktatásban. A felsőoktatásban dolgozó nyelvtanárok, testnevelők bére lényegesen kevesebb, mint a középiskolákban dolgozóké. :(

Kár ragozni,magyarországon mindenki bére alacsony a felsö tizezerhez képest!

csaba1969101010

Minden szoci portál szórja a támogatásokat,meg a béremeléseket,csak azt nem tudom hol volt ez a sok agyoniskolázott közgazdász 2008-9-10-ben mikor államcsőd közeli volt a szoci vezetés eredménye?Hol voltak mikor felszámolták az EÜ intézményeket?Hol voltak amikor leállították a vasút vonalakat.De most itt vannak.Teljes mell szélességgel.Roskadásig okos emberrel,rahedli sok hozzáértő újságíróval.Akik pénzért az anyjukat eladnák bárkinek.
Szégyeljétek magatokat.

Balázs91

Kedves Harmadik Hozzászóló!
Sajnálattal olvastam, hogy az Ön véleménye szerint a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak be kéne fogniuk a szájukat. Jelenleg most csinálom a féléves egyéni összefüggő gyakorlatot és sajnos már azon gondolkozok, hogy milyen levelezőképzést végezzek még el, vagy merre tovább. A válasz nagyon egyszerű: egy pályakezdőnek lehetetlen megélni a jelenlegi fizetésből, egy pályakezdő nettó fizetése (3 év alapszak és 2,5 év mesterszak után ~ netó 125.000-130.000 Ft). A volt szaktársaimmal tartom a kapcsolatot és nem én vagyok az egyetlen, akinek már most elment a kedve a pedagógus pályától.
Illetve azt azért megkérdőjelezném, hogy egy tanársegéd biztos, hogy képzettebb-e, mint "csak" a közoktatásban dolgozó pedagógus. Az egyetemen tartott nekem tanársegéd órát, izgalmas, hogy másfél órán át szakirodalomól olvasott fel.

NEM CSAK a pedagógus bértábla vetítési alapja szakadt el a minimálbértől, hanem az EGÉSZ KÖZALKALMAZOTTI bértábláé! A közoktatás pedagógusai pedig fogják be a szájukat -- és DOLGOZZANAK több lelkiismerettel és nagyobb tudással -- mert ma a felsőoktatásban a náluk KÉPZETTEBB, nagyobb tudású,kutató munkát IS végző oktatók -/tanársegédek, adjunktusok/ - MÉG ANNYIT SEM kapnak, mint ők!!!...mert rájuk még a 2014 óta befagyasztott vetítési alap SEM vonatkozik.

Kamupipőke

Valahogy addig emelték a tanárok fizetését, hogy kevesebbet keresünk és többet dolgozunk ingyen!

Nem csak a pályakezdők fizetése kevesebb, hanem mindenkié. Az enyém bruttó 106 ezer forinttal. Különben meg az sem érthető hogyan lehet a közszférában a szakmunkás minimálbérnél kevesebb a fizetése annak akinek diplomája, illetve a középfokú képesítése megvan...A gyakornoki fizetésekről meg ne is beszéljünk...

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X