szerző:
Eduline

Végre válaszolt a január elején feltett kérdésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Elmondták, miért van szükség a honvédelmi intézkedési tervre.

©

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, a minisztérium januári közleményében az áll: ahogyan a honvédelmi törvény is előírja, a NATO-tagállamoknak jogszabályi kötelezettsége eleget tenni a NATO Válságreagálási Rendszer követelményeinek.

Ezzel kapcsolatban a 168 óra már január elején érdeklődött az Emminél az iskolák honvédelmi intézkedési tervéről, azonban ezidáig nem kaptak választ. Csupán azt szerették volna megtudni, miért a pedagógusoknak kell elkészítenie a tervet.

Ez nem feladatunk - nekiment a legújabb kormányzati lépésnek a tanári szakszervezet

A honvédelmi intézkedési terv elkészítése jelentkezős többletfeladatot jelent az intézményvezetőknek és beosztottjaiknak, ez a tevékenység biztosan nem tartozik a pedagógusok munkaköri feladatai közé - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A PDSZ szerint a honvédelmi intézkedési terv (HIT) elkészítésére olyan embereket köteleznek, akiknek nincs ilyen képzettségük, nem tudják, mi a teendőjük háború vagy egy esetleges terrorcselekmény idején.

A lap újbóli érdeklődésére a minisztérium a következő választ adta:

sajnos, olyan világot élünk, amikor a migráció miatt Európában is állandósult a terrorveszély. Európa romló biztonsági helyzetében a gyermekek védelme az első, ezért a gyermekekkel foglalkozó közintézmények számára különösen fontos, hogy rendelkezzenek biztonsági tervvel krízishelyzetek, pl. terrortámadás esetére, ezért a köznevelési intézményeknek a honvédelmi törvényt és a NATO ajánlásait  is szem előtt tartva honvédelmi intézkedési tervet kell készíteniük 2018. június 30-ig.”

Az állásukkal játszanak azok a tanárok, akik nemet mondanak a honvédelmi intézkedési tervre

Lelkiismereti okokból pedagógusok és iskolaigazgatók is megtagadhatják a közreműködést a honvédelmi intézkedési terv (HIT) végrehajtásában. De ennek komoly következményei lehetnek, elveszíthetik az állásukat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.