"Ez nem feladatunk" - nekiment a legújabb kormányzati lépésnek a tanári szakszervezet

6

A honvédelmi intézkedési terv elkészítése jelentkezős többletfeladatot jelent az intézményvezetőknek és beosztottjaiknak, ez a tevékenység biztosan nem tartozik a pedagógusok munkaköri feladatai közé - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Forrás: Túry Gergely

A PDSZ szerint a honvédelmi intézkedési terv (HIT) elkészítésére olyan embereket köteleznek, akiknek nincs ilyen képzettségük, nem tudják, mi a teendőjük háború vagy egy esetleges terrorcselekmény idején. "Határozott meggyőződésünk, hogy ez nem feladata egyetlen közoktatási intézménynek, illetve az abban dolgozó pedagógus és nem pedagógus végzettségű munkavállalónak sem” - írják közleményükben.

hirdetés
hirdetés

Hozzáteszik: rendkívüli helyzetben természetes, hogy a pedagógusoknak segíteniük kell a gyermekek biztonságban helyezését, „a HIT azonban ennél lényegesen többet követel, melyre az intézményeknek egyszerűen nincs kompetenciájuk, felvetve a lelkiismereti szabadság alaptörvényben biztosított jogának sérülését is”.

A PDSZ szerint a „a veszéllyel való riogatásnak kizárólag kampányfeladata van”, tovább rombolja „az egyébként is ezer sebből vérző közoktatás hatékonyságát, akadályozva ezzel az oktatás permanens válságából való kilábalás megkezdését”.

A PDSZ a Civil Közoktatási Platformmal egyetértve követeli a rendelkezés visszavonását, hozzáteszik: ha a kormányzat ilyen tervet szükségesnek tart, akkor az EMMI a Klebelsberg Központtal, a szakképzési centrumokkal, az önkormányzatokkal, valamint az egyházi és magánfenntartókkal, valamint a szakszolgálatok szakembereivel összefogva készítse el azt.

Az állásukkal játszanak azok a tanárok, akik nemet mondanak a honvédelmi intézkedési tervre

Lelkiismereti okokból pedagógusok és iskolaigazgatók is megtagadhatják a közreműködést a honvédelmi intézkedési terv (HIT) végrehajtásában. De ennek komoly következményei lehetnek, elveszíthetik az állásukat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.

hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

Ha szegénységben és félelemben tartanak egy népet vagy népeket azt könnyebb irányítaní! És e cél érdekében mindent meg is tesznek!

A terrorellenes intézkedési tervet szakképzett embereknek kellene elkészíteni, figyelembe véve az egyes intézmények sajátosságait. Katonai, rendvédelmi ismeretek nélkül hatékony intézkedési tervet nem tud készíteni senki.

Nincs még 10 éve, hogy egy kandi-kamera műsorban azokon kellet nevetni, akik egy plázában a hangszóróból felcsattanó géppisztoly ropogásra hasra feküdtek. Ma már ez lassan mindennapos, és lövedékek is röpködnek. Lehet, hogy nem egy hátrány, ha a gyerekeink közül, tízből legalább hat nem esik pánikba annyira, hogy agyontapossa a társait, miközben Ő is áldozattá válik,hanem a tanultak alapján menti az életét, és talán másokét is, nem csak az oviban, meg az iskolában, hanem a világban bárhol.

Attól, hogy a homokba dugják a fejüket, a probléma bizony létezik!! Veszélyes a világ, és attól, hogy a gyerekek megtanulják, hogy kell viselkedni baj esetén nem lesz semmi bajuk, ez a világban bevett szokás, egy rövid repülő úton is elmagyarázzák mit kell tenni!! De ettől még nem zuhan le a repülőgép!!

Orbán éskormánya szórakozzon azzal amivel egyidős,miért akar katona államot teremteni ?nem vagyunk sem kórea sem kina ahol a csecsemőtől a nyugdíjasig kötelezö a katonai szolgálat Eddig sem volt rá szükség ezután sem lesz . Akádár érában elég volt a polgári védelem s mindenki tudta adolgát.

Visszaköszön Rákosi elvtárs!? orbán már Rákosi alatti nivóra süllyedt! Akkor volt kötelező a gyerekek "honvédelmi"felkészítése! De a Polgárvédelmi képzés ,oktatás a felnőttek életét tette tönkre ! Semmit sem érő ,hülye kiképzések,amiken senki nem jelent meg/ a jelenléti ív mégis alá lett írva!/ orbán ezt a marhaságot akarja visszaállítani?----

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X