Az állásukkal játszanak azok a tanárok, akik nemet mondanak a honvédelmi intézkedési tervre

6

Lelkiismereti okokból pedagógusok és iskolaigazgatók is megtagadhatják a közreműködést a honvédelmi intézkedési terv (HIT) végrehajtásában. De ennek komoly következményei lehetnek, elveszíthetik az állásukat.

Forrás: pixabay

Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Az iskoláknak kiküldött levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van rá szükség.

hirdetés
hirdetés

A Civil Közoktatási Platform szerint pedagógusként, iskolafenntartóként és igazgatóként is meg lehet tagadni a részvételt a honvédelmi intézkedési terv végrehajtásában - de arra is felhívják a figyelmet, hogy ez komoly következményekkel járhat.

"A megtagadás oka az, hogy az érintett úgy gondolhatja: a HIT nem igazolható módon korlátozza a lelkiismeret alkotmányosan védett szabadságát, a korlátozó rendszabályok ugyanis nem valós, hanem képzelt helyzetre vonatkoznak, a korlátozás tehát nem szükséges és nem arányos az elérni kívánt célokkal. A megtagadás nem jelent polgári engedetlenséget, a lelkiismereti szabadság ugyanis alkotmányosan védett" - írják.

A Civil Közoktatási Platform szerint egy állami fenntartású intézmény igazgatója lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatja a HIT végrehajtását, amit írásban közölhet a tankerülettel, és ami együtt járhat hivatalából való elmozdításával, esetleg munkaviszonyának egyoldalú megszüntetésével is. Ha ennek jogosságát bíróság előtt vitatja, akkor a jogvita tárgya az, hogy a lelkiismereti szabadság korlátozása az állam részéről igazolható-e vagy nem.

Kemény hangú állásfoglalás: ez hadüzenet az iskoláknak

"Hadüzenet az iskoláknak" - így értékelte Deák Dániel egyetemi tanár a Civil Közoktatási Platform oldalán megjelent állásfoglalásában azt, hogy a kormány terrorellenes intézkedési tervet kér az iskoláktól. Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.

Ha egy pedagógus tagadja meg a közreműködést, írásban kell közölnie döntését az igazgatóval, ekkor szintén munkaviszonyának egyoldalú megszüntetésével számolhat. Ha ennek jogosságát bíróság előtt vitatja, akkor a jogvita tárgya ugyanaz, mint az igazgatók esetében.

"Nem állami (alapítványi, egyházi vagy önkormányzati) intézmény esetében tanácsos, ha az igazgató vagy a beosztott pedagógus konzultál a fenntartóval. Célszerű, ha az egyeztetett álláspontot a fenntartó közli írásban az Oktatási Hivatallal. Ennek következménye az lehet, hogy a hivatal felfüggeszti az intézmény működési engedélyét. Ha az OH határozatának jogszerűségét a fenntartó bíróság előtt vitatja, akkor a jogvita tárgya ugyanaz, mint fentebb jeleztük" - írják.

Hozzáteszik: "számolnunk kell azzal, hogy nagy valószínűség szerint nem találunk magyar bíróságot, amely osztaná a fent kifejtett álláspontot. A közreműködés megtagadásával együtt járó joghátrány tehát valós veszély. Azt is valószínűnek gondoljuk azonban, hogy Magyarországon kívüli jogi fórumok előtt a magyar állam el fogja veszíteni a jogvitát, mert nem fogja tudni bizonyítani: a lelkiismereti szabadság korlátozása a HIT-ben való közreműködésre vonatkozóan szükséges és arányos, vagyis igazolható volt".

Kiderült, miért kell honvédelmi tervet készíteni az iskolákban

Egy Nato-kötelezettség miatt kell honvédelmi intézkedési tervet készíteni az iskolákban - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap. Ahogy arról beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának. Az iskoláknak kiküldött levél szerint a potenciális terrorveszély miatt van rá szükség.

PDSZ: eddig senkit nem zavart, hogy nem készült az iskolákban honvédelmi terv

Eddig is kötelező lett volna terrorellenes intézkedési tervet készíteni az iskolákban, ám a egyik tanári szakszervezet elnöke szerint a pedagógusok nem is tudtak arról, hogy van ilyen kötelezettségük. Ahogy arról korábban beszámoltunk, terrorellenes intézkedési tervet kér a kormány az óvodáktól és az iskoláktól. Az intézményeknek júniusig kell összeírniuk, hogy vészhelyzet esetén milyen intézkedéseket hoznának.

hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

Minden korszakban volta fiataloknak honvédelmi oktatás amibe az iskolák is bekapcsolódtak! Vekerdy úgy hülye, ahogy van! Az elvtársai mire szervezték az MHSZ-t? Még régebben a leventék is a fiatalok közül kerültek ki! A kádár korszakban is volt úttörő határőr szervezet! Ha az ellen nem mertetek szólni, most miért teszitek? Kedves baloldali szarkeverők, miért kellett megszüntetni a sorkatonaságot, és aq határőrséget?

AnonIren

Megfélemlítik az intézményvezetőket és pedagógusokat, nem először. De elvárják, hogy ezek a megfélemlített emberek szívvel-lélekkel tanítsák gyerekeinket. Ezek után mit adnak át a gyerekeinknek? Én szülőként ebből nem kérek és ha a gyerekemet bármilyen esztelen, értelmetlen és nem igazolható dologra ráveszik az iskolában, akkor azt nem fogom engedni. Szülőként is tiltakozom (tiltakozunk) az ilyen intézkedések ellen és nem fogom engedni, hogy a gyerekem ebben részt vegyen.

Nem emlékszem olyan kormány által hozott intézkedésre, amelyre a pedagógusok nem rinyáltak volna-e. Legyen ez az akkreditálás, életpálya modell stb. Akkor persze sunyítanak, amikor a felmérések eredményei mutatják silány munkájukat. Tisztelet a kivételnek. Sajnos ma olyan világban élünk, amikor bármikor akadhat egy aberrált barom, aki éppen a gyengéket, gyereket veszi célba beteg hajlamai kiélésére. Igenis fel kell készíteni erre a tanárokat, gyerekeket. A szülők is felkészítik a gyerekeket arra, hogy idegennel nem állunk szóba/ nem megyünk el velük, nem engedjük be a lakásba stb. Akkor talán ök is félelmet keltenek. Azért arra kíváncsi lennék, hogy ne adj Isten egy ilyen esetben a tehetetlen pedagógusok nem azon rinyálnának-e, hogy nem voltak erre felkészítve, és szidnák a kormányt/orbánt. Egy tűzriadóra felkészítés is félelemkeltés, pedig az is nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy mennyi idő alatt lehet elhegyni egy épületet.

A félelemkeltés formájának tartom ezt a mesterségesen gerjesztett érzést. A gyermekek kel kapcsolatos dolgok nagyon érzékeny terület, ahol az állampolgárok manipulálása hatékonyan megvalósulhat. Tulajdonképpen zsarolással a pedagógus társadalmat is be akarják vonni a választási hadműveletbe. Különösen félrevezető most a HIT elnevezés, amikor egyre több jel mutat arra, hogy a kormány kivételezett figyelmet szentel ennek a közkedveltségnek nem igen örvendő fanatikus pénz orientált egyház a nevének. A diktatúra fontos megnyilvánulása a hatalom részéről az erőszakos millitáns hangvételű utasítás.

Pár barom fideszes kap jól fizető állást,mint HIT koordinátor.

Kamupipőke

Hülyék ezek a HIT-esek, NATO-előírás meg nincs, tehát hazugság. Kell-e asszisztálni a hazudozáshoz vagy elég elsumákolni a végrehajtást?

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X