szerző:
Eduline

Ismét nekiment az iskoláknak a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért nevű szervezet: azt állítják, a szülői hozzájárulásból megszervezett erdei iskola és tanulmányi kirándulás nem más, mint "illegális pénzbeszedéssel járó normatívacsalás".

Képünk illusztráció
©

"A tanítási időben szervezett tanulmányi kirándulás és az erdei iskola olyan oktatási módszer, amelynek tartalmát az iskolák pedagógiai programjában kell előírni. A tanulmányi kirándulás és az erdei iskola költségeit az iskola költségvetésében kell tervezni. Az előrelátó iskolafenntartók már törölték az iskolák pedagógiai programjából ezeket a szolgáltatásokat, hogy ne kelljen azokat finanszírozni. Majd a szülők fizetnek helyettük" – írja közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért nevű szervezet, amely szerint ezek a kirándulások "ingyenes köznevelési közszolgáltatások".

Hozzáteszik: ha a szülő nem tudja vagy nem akarja kifizetni az iskola „illegális pénzkövetelését, akkor fegyelmező intézkedésként egy másik osztályban helyezik el gyermekét, vagy igazolatlan mulasztásnak tekintik, ha otthon marad a kirándulásról”.

A szülői szervezet szerint a „jogszabálykövető iskolák” nem szerveznek tanulmányi kirándulást, sem erdei iskolát, ha a fenntartójuk nem finanszírozza ezt a fontos pedagógiai célú foglalkozást – erős kijelentést tesznek, a közleményben azt írják, ezek az iskolák „nem vállalják az illegális pénzbeszedéssel járó normatívacsalást”. 

Szerintük központi intézkedésre van szükség „a köznevelési szolgáltatások ingyenességét biztosító alaptörvény betartatásához”.

Már megint nekiment a tanároknak a szülői szervezet: iskolai pénzbeszedő mozgalom

"Az első szülői értekezletre vastag pénztárcával kell érkezni a szülőknek" - ezt írja hétfői közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért. "Általános magyar "szokás"', hogy a szeptemberi első szülői értekezleten különböző pénzbeli és természetbeni hozzájárulásokat kérnek és szavaztatnak meg a szülőkkel a pedagógusok.