szerző:
Eduline

Spórolásra játszik az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ a tantárgyfelosztáshoz kiküldött útmutatóval a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint.

©

Kiküldte az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a tantárgyfelosztási útmutatót a következő tanévre, vagyis azt, hogy hány tanár – milyen óraszámmal taníthat. A PDSZ szerint az oktatási központ ehhez egy értelmezhetetlen képletet alkalmaz - számolt be a Hír TV.

A Klik ugyanis a kötelező 22 oktatási óra helyett 24-25 órával számol, és az átlag helyett maximális osztálylétszámot vesz figyelembe. Ha pedig kevés a gyerek, akkor a csökkentené a pedagógusok létszámát.

„Megpróbálják az intézményvezetőket arra sarkallni, hogy egy kifejezetten megszorító jellegű tantárgyfelosztás készüljön” – mondta Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A PDSZ arra figyelmeztet, hogy a tanárok kinevezését tilos egyoldalúan módosítani.

Csalódás éri a tanárokat januárban: nem emelik a fizetésük alapját

„A kormány egy forint béremelést sem tervez a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak számára. Az illetményalap számításának vetítési alapja 2019-ben továbbra is a 2014. évi minimálbér szintjén maradna" - írja Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A 2019-es költségvetési törvény javaslatából kiderül: a pedagógusok bérét továbbra is a 101 500 forintos vetítési alap határozza majd meg, ez az összeg évek óta nem változott.