szerző:
MTI

Az oktatási jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indított a kispesti óvodák, iskolák étkeztetésével kapcsolatban.

Az oktatási jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indított a kispesti óvodák, iskolák étkeztetésével kapcsolatban. Aáry-Tamás Lajos csütörtökön az MTI-vel közölte: a tudomására jutott információk szerint a kispesti óvodák, iskolák étkeztetésével kapcsolatban tartós jelleggel komoly minőségi kifogások (így kifogásolható tápérték és mennyiség, rossz íz, penészes sonka, zöld színű, nyers hús, büdös virsli) merültek fel. Milyen ételt kapnak a diákok külföldön? Galériánkat itt nézhetitek meg.

Az érintett szülők és intézmények többször éltek panasszal, továbbá a szülők petíciót indítottak el az ügyben, mivel a közétkeztetést nyár óta biztosító cég semmibe veszi a silány minőséggel kapcsolatos észrevételeiket, hónapok óta csak ígéreteket kapnak, érdemi változás nem történt - mutatott rá.

A közleményben azt írta: a leírt eset az állampolgárok nagyobb csoportját érintő jogsérelmet okozhat, az oktatási jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indított az ügyben. Hozzátette: a kerület polgármesterétől, a kispesti óvodák és iskolák vezetőitől és a szülői munkaközösségek vezetőitől részletes tájékoztatást kért arról, hogy szeptember óta merült-e fel az intézményben panasz, kifogás az étel minőségét illetően, milyen intézkedéseket tettek ezen jelzéseket követően, továbbá volt-e arra példa, hogy az étel minősége miatt megkereste az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). Az oktatási ombudsman megkeresi az ügyben az ÁNTSZ-t, a védőnőket, a kispesti gyermekorvosokat és a civil szervezeteket is.

Aáry-Tamás Lajos közölte, Magyarországon közel egymillió gyermeket érint a közétkeztetés. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból kitűnik, hogy a jelenlegi rendszer sok esetben nem veszi figyelembe az egészséges étkezés alapkövetelményeit - jegyezte meg.

Hangsúlyozta, az egészséges óvodai, iskolai környezet jelentős tényező a gyermekek egészségmegőrzése, egészségmegtartásának fejlődése szempontjából, ezért szükséges az egészséges táplálkozási ajánlásokban foglaltak gyakorlati érvényesítése.