szerző:
MTI

Allah, a mindenható – egy kabuli iskolában a 24 éves Szamira Ahmadzainak nem tanár diktálja a fenti szöveget, hanem a...

Allah, a mindenható – egy kabuli iskolában a 24 éves Szamira Ahmadzainak nem tanár diktálja a fenti szöveget, hanem a mobiltelefonjáról másolja le ügyetlen kézzel a perzsa nyelvű szöveget.

A kék burkába öltözött kétgyermekes családanya tizenöt éves lemaradását próbálja behozni abból az időből, amikor a tálibok miatt nem járhatott iskolába. A korániskolások 1996-os hatalomra kerülése után a nőknek tilos volt dolgozni, a lányoknak pedig iskolába járni. Az összeomlott iskolarendszert nemzetközi segítséggel indították újra a tálibok 2001-es elűzése után.

Ma több mint 8,4 millió afgán gyermek jár iskolába, 39 százalékuk lány az oktatási minisztérium adatai szerint. A nők túlnyomó többsége – 87,5 százalékuk - azonban még mindig analfabéta, míg a férfiaknál ez az arány 60,7 százalék.

Egy olyan országban, ahol 18 millió embernek – a lakosság 65 százalékának – van mobiltelefonja, a Pajvasztún afgán cég ezt az eszközt találta alkalmasnak az analfabetizmus elleni küzdelemre. Az USAID amerikai segélyügynökség 80 ezer dollárja segítségével kifejlesztette az Ustad mobile-t (tanár telefon) szoftvert. A Pajvasztún új alkalmazásával – audio és video interfészek segítségével - a két afganisztáni hivatalos nyelv, a dari (a perzsa afganisztáni változata), illetve a pastu ábécét és kiejtést, illetve matematikát lehet tanítani.

Szamira Ahmadzai, akinek a tálibok uralma alatt az apja tiltotta meg a tanulást, most a férje engedélyével jár tanulni. "Analfabétának lenni olyan, mintha vak lenne az ember. Ha megtanulok írni-olvasni, a gyerekeimnek is segíthetek".

Az Ustad mobile alkalmazás minden memóriakártyás és kamerás maroktelefonra telepíthető. A szoftver segítségével a diák megtanulja a betűk és kifejezések leírását és kiejtését.

Az afgán oktatási minisztérium honlapján más leckék is elérhetők a szótagok és kifejezések tanulására. Jelenleg még csak 100 diák, közöttük 65 nő használja az Ustad-mobile programot, amely Allah Baz Dzsam, a cég igazgatója szerint széles körben alkalmazva lehetővé teszi majd a nők ma még bizonytalan helyzetének a jelentős javítását.