szerző:
Eduline

A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium, a Szent István Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium, az...

A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium. Tavaly is ez volt az ország legjobb középiskolája
©

A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium, a Szent István Gimnázium, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolája és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziuma - ezek a középiskolák állnak a Quattrocento Kiadó legrissebb rangsorának élén.

A lista készítői az Országos Kompetenciamérés, az érettségi, valamint az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyek (OKTV) eredményeit használták fel, emellett külön kitértek a magyar és a matematika eredmények alapján elért helyezésekre, a diákok 2009-hez viszonyított fejlődésére.

Érettségi a budapesti Zrínyi Miklós Gimnáziumban

A rangsor összeállításakor figyelembe vették a "kényelmi" és tanulmányi szolgáltatásokat is. A tanulmányi szolgáltatásokhoz sorolták többek között az oktatott idegen nyelvek, a fakultációk, a szakkörök, a korrepetálások és a tehetséggondozó foglalkozások számát, valamint a termek felszereltségét, a szaktantermek és nyelvi laborok, illetve az egy diákra jutó könyvtári könyvek számát. A kényelmi szolgáltatások közé tartozik az iskola megközelíthetősége, az ebédelési, sportolás és ruhatárolási lehetőségek, valamint a szabadidős játékok és a szabadon használható száma. A 2013-as középiskolai felvételiről itt minden fontos információt megtaláltok.

Helyezés (csak a budapesti középiskolák rangsora)

Intézmény neve

1.

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium

2.

Szent István Gimnázium

3.

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium

4.

ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola

5.

ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium

6.

Városmajori Gimnázium

7.

Toldy Ferenc Gimnázium

8.

Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium

9.

Eötvös József Gimnázium

10.

Piarista Gimnázium

A rangsort idén is ugyanaz az öt gimnázium vezeti, mint tavaly, a top tízben azonban történt változás: a Városmajori Gimnázium egy helyet javított, az Eötvös József Gimnázium és a Piarista Gimnázium rontott tavalyi eredményén, a Toldy Ferenc Gimnázium és a Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium pedig bekerült a tíz legjobb közé.

Országos lista: a budapestiek vezetnek

Az országos rangsor élén is fővárosi középiskolák állnak, a vidéki oktatási intézmények közül a legjobb eredményt a Pannonhalmi Bencés Gimnázium (4. helyezett), a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (5. helyezett), a szombathelyi Bolyai János Gimnázium (9. helyezett), a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma (13. helyezett) és a veszprémi Lovassy László Gimnázium (14. helyezett) érte el. Az összesített rangsort itt nézhetitek meg, míg a tavalyi középiskolai listát itt találjátok.