szerző:
Eduline

Kétszáz tanár már elvégezte azt a továbbképzést, amely alapján ősztől meditációt és relaxációt taníthatnak az...

Kétszáz tanár már elvégezte azt a továbbképzést, amely alapján ősztől meditációt és relaxációt taníthatnak az iskolákban. Az alaptantervbe és a testnevelés kerettantervébe is bekerült a relaxáció, az egyik ötletgazda szerint így kevésbé lesznek idegesek a diákok - írja a beol.hu. Milyen szabadon választható tantárgyak lesznek az iskolákban? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A tanárok harminc óra alatt saját élményeket szereznek, a további harmincban pedig megismerkednek azzal, hogyan kell továbbadni - mondta a lapnak Bagdy Emőke pszichológus, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke, a program egyik kidolgozója.

A legkisebb diákok a relaxációt játékos formában, mesével és mozgással egybekötve végeznék, a felső tagozatban már szerepet kapna az interaktivitás is, "a középiskolások pedig olyan szintre érnének a témában, amelynek komoly egészségvédelmi hatása van" - tette hozzá. Az Origo szerint az elsősöknek napi tíz perc szólna az ellazulásról, a középiskolások viszont a testnevelésórán heti fél órát meditálnának, és megtanítanák nekik a különböző lazító technikákat.

Bagdy Emőke szerint a rendszeres relaxáció után a gyerekek könnyebben tanulnak majd, "kevésbé lesznek idegesek, a testük és lelkük egyensúlyba kerül". Hozzátette: nem a keleti kultúrából ismert eljárásokra kell gondolni, létezik "keresztény meditáció" is, illetve minden gyakorlat rendelkezik tudományos alapokkal.