szerző:
Unyatyinszki György

Az általános iskolás diákok 90 százaléka érzi magát valamilyen nyomás alatt a vizsgák miatt, többeknek alvási problémáik is vannak - állapította meg egy angol felmérés.

©

A 10-11 éves diákok körében készült felmérés szerint a diákok jelentős részének hangulatára van hatással egy-egy záródolgozat, illetve az országos tesztek. A brit kormány abban egyetért, hogy a teszteknek nem kellene stresszt kiváltó tényezőnek lennie, de azt kiemelik, hogy az alapos - szigorú - tesztelés elősegíti, hogy az iskolák tartsák a tanulmányi átlagot.

A felmérés szerint a tesztek miatt:

  • a diákok 59 százaléka izgul a vizsga miatt
  • 39 százalékuk egyenesen aggódott
  • 27 százalék érezte magát stressznek kiszolgáltatva
  • 17 százalékuk egyenesen szomorú volt
  • 16 százalékuknak alvási nehézségei is voltak

A szomorú képett azért javítja, hogy az izgalmak ellenére 48 százalékuk nem bánja, hogy tesztet kell írjon, sőt, százból 14 diák egyenesen élvezi a vizsgákat. A legpozitívabb kifejezés, amit használtak a vizsgák kapcsán a magabiztosság (21 százalék), a jó értelembe vett izgatottság (13 százalék), néhányan egyenesen boldogok voltak (11 százalék).

A diákok mindössze 10 százaléka vallja, hogy utálja a teszteket. Összesen 32 százalék ettől függetlenül aggódik az iskolai teljesítménye miatt, ha egy teszt közeledik, emellett 25 százalák azt is elmondta, hogy nehezen tud koncentrálni ilyenkor. Az adatok egymást árnyalják, azaz lehet, hogy egy diák nem utálja a tesztet, de az izgalom és a stressz ettől még hatással van rá.

A 750 diák megkérdezésén alapuló felmérést a BBC készíttette, ugyanis egyre elterjedtebb a szülők ellenérzése a központi vizsgák miatt, ami az összes iskolást érinti. Múlt hét csütörtökön több ezer diákot kivettek a szüleik egy napra az iskolából, hogy így tiltakozzanak a felmérések ellen, valamint rövid időn belül már 40 ezren írták alá a petíciót, hogy hagyjon fel a kormány a gyakori felmérésekkel. A kampány Hagyjuk a gyerekeket gyereknek lenni néven fut.

A brit kormány szerint a tesztekre azért van szükség, hogy a szakpolitika mellett a tanárok és a családok is kapjanak egy visszajelzést az évvégi vizsga után, hogy minden megfelelően elsajátították a gyerekek a szükséges ismereteket és fejlődtek a készségeik.