Aggasztó a pedagógushiány az óvodákban: van, ahová "majdnemdiplomásokat" is felvennének

2

Nemcsak tanárokból, óvodapedagógusokból is egyre nagyobb a hiány, jelenleg több mint 760 óvónőt keresnek az óvodák. Ma már Budapesten is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket: a kisebb településeken lakhatási támogatást vagy szolgálati lakást kínálnak a jelentkezőknek, míg például Ferencváros 45 ezer forintos plusz juttatással próbálja a kerületbe csábítani az óvodapedagógusokat. Öregszik a szakma, a pályakezdők pedig még a dajkáknál is kevesebbet keresnek - nem meglepő, hogy egyre több friss diplomás próbál szerencsét külföldön.

Több mint 760 óvónői álláshirdetést lehet találni a közszolgálati állásportálon, a Közigálláson. Több tucat kistelepülés adott fel hirdetést, így például óvónőt keresnek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Novajidrányban, a Komárom-Esztergom megyei Vértessomlón és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbélteken is. A nagyobb városokban - például Nyíregyházán, Székesfehérváron, Veszprémben, Debrecenben - is több tucat óvoda keres új munkatársakat, sőt Budapesten sem jobb a helyzet: az "óvodapedagógus" kifejezésre keresve összesen 117 hirdetés jelenik meg a Közigálláson, több óvodába két-három pedagógust is felvennének.

Forrás: MTI / Marjai János
hirdetés
hirdetés

Nagyon komoly hiány van óvodapedagógusokból, ráadásul egyre jobban öregszik a szakma, 55 év körül lehet az óvodapedagógusok átlagéletkora - mondta az Eduline-nak Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke, hozzátéve: míg néhány évvel ezelőtt főként a kistelepüléseken volt nagy a szakemberhiány, ma már a nagyobb városokban is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket. Információink szerint Gazdagréten például három óvodában összesen 14 álláshelyet hirdettek meg - nyolc óvónői státusz nyílik meg például azzal, hogy az egyik óvodát kibővítik, így a jelenlegi 200 férőhelyet 120-szal növelik.

Szolgálati lakással, lakhatási támogatással csábítják az óvónőket

Több település plusz juttatásokkal próbál pedagógusokat vonzani a helyi intézményekbe. A 2500 lelkes Vas megyei településen, Jánosházán például szolgálati lakást vagy lakhatási támogatást kínálnak a jelentkezőknek, de a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prügyön és a Heves megyei Petőfibányán is biztosítanak lakást azoknak a pedagógusoknak, akik szeptemberben munkába állnának a helyi óvodában.

A fővárosban is hasonló a taktika. Ferencvárosban szeptembertől például bruttó 45 125 forinttal egészítik ki az óvodapedagógusok fizetését - az erről szóló előterjesztést még májusban szavazta meg a képviselő-testület. A szakemberhiány ugyanis a IX. kerületben is felütötte a fejét, ráadásul - olvasható az előterjesztésben - 2020 augusztusáig várhatóan 21 óvodapedagógus vonul majd nyugdíjba. A plusz juttatás mellett az önkormányzat két egyetemmel is felvette a kapcsolatot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a Károli Gáspár Református Egyetemről is fogadnának gyakornokokat - abban bíznak, hogy közülük többen a kerületi óvodákban helyezkednének el a diploma megszerzése után. 

Hány óvodapedagógus dolgozik az országban?
A KSH adatai szerint a 2017/2018-as tanévben 322 741 óvodás volt az országban, 5300-zal több, mint az előző tanévben. Egy óvodapedagógusra 10,3, egy óvodai csoportra 21,7 gyermek jutott; az óvodákban foglalkoztatott pedagógusok létszáma 31,5 ezer volt, közel azonos az egy évvel korábbival.

Sok a felvételiző, mégis kevés a fiatal óvodapedagógus

Annak ellenére kevés a pályakezdő óvodapedagógus, hogy a képzés évről évre a legnépszerűbb szakok közé kerül a felvételin, idén például 4691-en jelölték meg a jelentkezési lapon - tavaly 4860-an, két évvel ezelőtt 4770-en jelentkeztek, és általában 1600-1700 elsőéves kezdi meg tanulmányait.

"Csakhogy azok közül, akik megszerzik a diplomát és az ahhoz szükséges nyelvvizsgát, sokan már be sem lépnek egy magyarországi óvoda kapuján, hanem mennek ki külföldre. Hiszen beszélnek idegen nyelven, és egy ilyen diplomával a zsebükben a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek, ráadásul semmilyen minősítésen nem kell átesniük, nem kell portfóliót írniuk" - magyarázza Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke.

Ráadásul a pályakezdő óvodapedagógusok három évig nem léphetnek tovább a "gyakornok" kategóriából, ez pedig azt jelenti, hogy csak az illetményalapot, egészen pontosan bruttó 182 700 forintos fizetést kapnak. "Előállt az a helyzet, hogy egy pályakezdő óvodapedagógus kevesebbet keres, mint mondjuk egy óvodai dajka. Természetesen nem a dajkák fizetését sokalljuk, hiszen sok éven át egy forint fizetésemelést sem kaptak, ez a helyzet csupán arra mutat rá, hogy a gyakornoki fizetés megalázóan alacsony" - teszi hozzá Verba Attiláné.

Ha nagy a baj, "majdnemdiplomásokat" is felvesznek

"Nagyon nehéz helyzetben vannak az óvodavezetők. Ha nem tudnak felvenni elegendő óvodapedagógust, próbálhatnak határozott időre keresni valakit, esetleg nyugdíjas kollégákat foglalkoztatnak. Van erre lehetőség, de ezt jobban támogatnia kellene a minisztériumnak. Persze hosszú távon nem ez a megoldás, egyébként is az a jellemző, hogy ha megvan a negyven év jogosultsági idő, az óvó nénik nyugdíjba mennek, mert szellemileg és sokan fizikailag is elfáradnak" - magyarázta a PSZ óvodapedagógiai tagozatának vezetője, hozzátéve: régebben szó volt arról is, hogy csökkentik a gyakornoki időt, így a pályakezdők hamarabb léphetnének át a valamivel magasabb fizetéssel járó "pedagógus 1" fokozatba, ez valamivel vonzóbbá tehetné a szakmát.

A munkaerőhiány súlyosságát jelzi, hogy több kistelepülés álláshirdetésében szerepel az, hogy akár nyelvvizsga nélküli pályakezdők jelentkezését is várják - vagyis olyan végzetteket is felvennének, akik a nyelvvizsga hiánya miatt még nem vehették át diplomájukat. Ha ugyanis szorult helyzetben a fenntartó - például alig-alig jelentkeznek a meghirdetett üres állásokra -, mérlegelhet. Ha a jelölt szakmailag felkészült, dönthetnek úgy, hogy felveszik, ám az az alkalmazását feltételhez kötik - például ahhoz, hogy egy vagy két éven belül megszerzi a nyelvvizsgát és azzal együtt a diplomát.

"Ez az egyik legrosszabb, amit szakmailag el tudok képzelni"
"Az lenne az ideális helyzet, ha a szülő - amikor választ az óvodák közül - megismerhetné gyermeke leendő óvó nénijét, felvehetné vele a kapcsolatot. Ha egy óvoda játszóházba vagy más programokra meghívja a leendő óvodásokat, akkor már a beszoktatás előtt megismerkedhetnek az óvó nénivel. Ez nagyon jó gyakorlat, én is ezt alkalmazom évtizedek óta" - tette hozzá Verba Attiláné, aki szerint a kisgyerekeknek állandóság kell, mert a saját két óvó nénije és dajkája tudja, milyen területen kell őket fejleszteni és mik az erősségeik. "Az az egyik legrosszabb, amit szakmailag el tudok képzelni, ha évente vagy akár tanév közben új óvó nénit kapnak a gyerekek".

Kellemetlen meglepetés a tanároknak: 87 ezer forinttal kereshetne többet egy pályakezdő tanár, ha...

Ha nem szakították volna el minimálbértől a pedagógusok bértábláját. Havi 87 600 forintot, vagyis évi több mint egymillió forintot veszítenek a pályakezdő pedagógusok 2018-ban a néhány éve megváltoztatott bérszámítás miatt - közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) „A minimálbér 2018-ban 138 000 Ft.

 

hirdetés

Hozzászólások (2)

Ritus74

Sajnos teljesen igaz, amit a fentiekben olvastam! 10 éve dolgozom diplomás óvodapedagógusként és a keresetem a dajka fizetéstől alig tér el! /Itt megemlíteném, hogy nem a dajka fizetése sok, hanem a diplomás bérünk nagyon kevés!/Nagyon sokszor elgondolkozom, hogy ezért érdemes volt e tanulni? A választ gondolom Ti is tudjátok, hogy NEM! Nagyon szeretem a szakmám és továbbra is nagyon szeretnék még óvodapedagógusként dolgozni, de egyre többet gondolkozom, amikor a fizetés megkapom, hogy ebből nem lehet megélni! Sajnos, amikor beszélgetek ismerősökkel és a fizetés szóba kerül, ......sajnos a sírás kerülget, hogy egy bolti eladó /vagy bármely más területen dolgozó szakmunkás/ többet keres, mint Én. Önkormányzathoz tartozunk és a különböző juttatások csak adhatók,....vagyis semmit sem kapunk! Nincs semmilyen külön juttatás. Legyen elég a munka öröme, ami már nem öröm, mert sajnos már a rengeteg papírmunka és plussz munkák miatt egyre alább hagy az ember lelkesedése, öröme! Teljesen kiég az ember, mert a felelősség nagyon nagy, a munka nagyon sok,.....de a bér nagyon-nagyon kicsi!

krisztaaaa012

Én 5 ponttal csúszom le a felvételről... sajnos nem érem el a jogszabályban meghatározott minimum ponthatárt... de nem értem miért ne lehetne ennek ellenére önköltséges képzésre jelentkezni. Már elvégeztem egy főiskolát (jeles államvizsgával), nem tudom mi alapján határolnak be, hogy alkalmatlan lennék egy újabb elvégzésére... legalább az önköltséges képzéseknél lejjebb vihetnék lejjebb a ponthatárt. Reménykedem benn,hogy egyszer lehet még belőlem óvó néni.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X