Itt a bizonyíték: nem mindegy, mennyi könyv van otthon

1

Friss kutatások is bizonyítják, hogy minél több könyve van otthon egy családnak, annál jobbak a diákok iskolai eredményei.

Forrás: pixabay.com

Az ausztráliai nemzeti egyetem és a nevadai egyetem kutatóinak új tanulmánya kiderítette, hol élnek a világ legnagyobb könyvmolyai. A kutatók több ország diákjainak is feltették a kérdéséseiket, hogy megtudják, valóban van-e kapcsolat az otthoni könyvek száma és a jó iskolai eredmények között - írja a The Guardian.

hirdetés
hirdetés

Arra jutottak, hogy azok a diplomások, akik úgy nőttek fel, hogy kevesebb könyvük volt otthon, ugyanolyan szintű műveltséggel rendelkeztek, mint azok, akik esetleg nem tanultak tovább, de sok könyv volt körülöttük tinédzserként.

Az ausztráloknak átlagosan 148 könyvük van otthon, de a megkérdezettek legnagyobb részénél ez a szám csak 65 volt. Az észtek, akik a világelsők e téren, átlagosan 218 könyvet tartanak otthon, de 35%-uknak 350 vagy több könyve is van.

Ezek a számok a többi országban a következőek: Norvégiában 212, Svédországban 210, Csehországban 204, az Egyesült Királyságban 143, az Egyesült Államokban 114. A könyvek száma Törökországban volt a legalacsonyabb (27), de a megkérdezett háztartások 60%-ának csak öt könyve volt.

Így döntik el, iskolaérett-e egy hatéves gyerek

Debrecenben a hatodik életévüket betöltött gyerekek harmada tölt egy extra évet az óvodában iskolakezdés előtt. A szülőknek sokszor komoly dilemmát jelent, hogy mikor engedjék iskolába a gyereküket - írja a Dehír. Ha augusztus végéig betölti a hatodik életévét, szeptembertől iskolaköteles a gyermek, de csak akkor, ha elég érett.

hirdetés

Hozzászólások (1)

Ez a cikk 10-15-20 évvel ezelőtt íródhatott, és most csak a port fújták le róla... :-( Mára a világ teljesen megváltozott. A korábbi többezres könyvtárunkat mi is felszámoltuk. Eladni nem lehetett illetve nem érte meg vele foglalkozni, így a teljes állományt - talán 100-200 emlék vagy kézikönyv kivételével - mi is elhordtuk apránként a közeli Plaza ingyenes könyvespolcára.

Papírkönyvvel foglalkozni ma már egyenesen hátrányos, sokkal több időbe telik valamit keresni és megtalálni benne, mint a neten. Talán a gyerekeknek szóló mesekönyvek, színezők és manuális gyakorlatokat igényló könyvek tartják még magukat, mert segítenek fejleszteni a gyerekek fantáziáját és kézügyességét, de a többi könyvnél csupán idő kérdése hogy átadja a helyét az epubnak vagy online verziónak.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X