"A szülők beveszik a süket dumát" - öt fontos gondolat Vekerdy Tamástól

6

Sokan egyetértenek vele, mások megkérdőjelezik azt, amit a magyar iskolarendszerről mond, de az biztos, hogy Vekerdy Tamás pszichológus gondolatai sokakat megmozgatnak. Öt olyan idézetet választottunk ma tőle, amin érdemes elgondolkodni. Véleményeket is várunk kommentben.

Forrás: Fazekas István

A szülők beveszik a süket dumát arról, hogy teljesítményelvű világban élünk, ha jót akarsz a gyerekednek, „topmenedzserképzést már az óvodában is!” Jönnek a béték, a káefték az oviba, kikapkodják a kicsiket a szabad játékból és elviszik „képezni”; lovagolni, úszni, angolórára... ami teljesen abnormális.. (wmn)

hirdetés
hirdetés

A kisgyereknek azért „nagy a feje”, mert úgyszólván felnőtt agyveleje van. Az agy a legoxigénigényesebb szerv, a kisgyerek tüdőlebenyeinek felszíne viszont ötöde a felnőttének. Tehát a gyerekszervezetnek egyötödnyi tüdővel kell ellátnia a „felnőtt” agyat. Ez úgy-ahogy csak akkor lehetséges, ha a kisdiák négy-öt órát rohangálhat és üvöltözhet a szabad levegőn. Az iskolában viszont rendesen kell ülni 45 percig, netalán még a szünetben sem lehet kimenni az udvarra, mert onnan „behordják a piszkot”. A gyerek folyamatos oxigénhiányos állapotban van, „rosszalkodik”, hogy több levegőhöz jusson. (Népszava)

A felnőttek szoronganak. A maguk előrejutása, élete, egzisztenciája ügyében is, és ezt átviszik a gyerekekre: ő is teljesítsen, az lesz jó neki. Az egész magyar iskolarendszert áthatja az az abnormális gondolat, hogy a jó tanulóból lesz jól boldoguló ember. Ez abszolút nem igaz. (Inforádió)

Boldog országokban minden iskolában töltött évvel csökken a gyerekek magukkal hozott társadalmi különbsége. Valóban, Magyarországon minden iskolában töltött évvel nő. Ez katasztrófa. Dániában például, amely 46 éve a legboldogabb országnak bizonyul a boldogságkutatásokban, az iskolákban szolidaritás, empátia van. Nem kompetitív az oktatás, nem arról szól, hogy győzd le a másikat, te legyél a jobb tanuló. Mi nem ezt az utat járjuk az iskoláinkban az osztályzással és egyebekkel. Elvesszük az örömöt a gyerekektől, sodorjuk őket az agresszió és a depresszió felé.

Pénteken 47 példát hoz haza az iskolából, hogy legyen mivel foglalkozni a hétvégén? Azonnal, még péntek kora délután eldöntöm, írok-e a tanító néninek az üzenőbe vagy az elektronikus naplóba, hogy családi okból nem tudtuk megoldani a házi feladatot. És ez igaz is, mert az egy családi ok, hogy legyen egy jó hétvégénk, és ne ezekkel a baromságokkal gyötörjük egymást. (Magyar Narancs)

Ez a tragédia a magyar oktatásban Vekerdy szerint: teljesítményt kizsarolni

"A mi oktatásunk egyik paradoxona: úgy akarunk teljesítményt kizsarolni, kifacsarni, hogy közben ugyanazt visszafogjuk. Öröm és élmény nélkül nincs világ- és önmegismerés" - mondta Vekerdy Tamás pszichológus a Népszavának adott interjúban. "A mai iskola a követelményeivel nagyon rosszul hat a családokra és a gyerekekre, de a pedagógusokra is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

öregped

Bocsánat az ismétlésért,dadogott a gépem.

öregped

Az illetékesek a "szocialista embertípust" nevelő, fejüket homokba dugó pedagógusok "szellemi" örökösei, párt- és KISZ-titkárok gyermekei, a porosz nevelést túlharsogva demagóg, hithű, álkeresztény pártkatonái a FIDESZ-rezsimnek!!! /Jól összeszedtem, ugye?!

öregped

Az "illetékesek" marxista etikát harsogó, "szocialista embertípust" nevelő,fejüket a homokba dugó pedagógusok /és foxi-maxi egyetemeken előadók/rizsáin felnőtt, azt továbbhazudó, demagóg, álkeresztény, gyermeki fejlődést figyelembe nem vevő hithű, pártkatonái a rezsimnek!!! /Jól összeszedtem, ugye?/

Az Oktatási Minisztériumban vajon ki kérik szakemberek véleményét? (Gondolok itt pszichológusokra,tanárokra.) A tanároknak adnak elég "szabad teret"? (használhatják a kreatívitásukat,vagy csak úgy taníthatnak ahogy a kerettantervbe elő van írva?)Van motívációjuk a tanároknak? Én nagyon sok fásult tanárral találkozom!Akik csak "letudják "az órát.Pénzbéli juttatást adnék azoknak a tanároknak akiket a diákok szeretnek!

Szilárd Blum

Ez az "agy oxigénellátásához kell a futkosás" teljesen tudománytalan. Igaz, hogy futkosás közben szaporán lélegzik a gyerek - azért mert a fokozott izomműködés több oxigént fogyaszt. Ha az agy több oxigént igényelne, semmi sem akadályozza, hogy futkosás nélkül is szaporábban/többet/mélyebben lélegezzen. De nem teszi, mert az már légzési alkalózist okozna - a szervezet remekül szabályozza ezt, pont annyit lélegzünk, amennyit kell.

Nyilván kell a gyereknek a futkosás, de nem amiatt, mert kicsi a tüdeje, és az nem elég az agynak. Ha szaporábban venné a levegőt, még sok is lenne :)

Mindig szívesen olvasom az ilyen okos,hasznos,értelmes útbaigazítást!!!!!!! kérem,hogy akik tehetnek érte tegyenek is!!!!!
Vajon tudnak olvasni és értelmezni???? Az "illetékeseknek"kötelezővé tenném!!!!!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X