Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Szülői szervezet: jogtalanul kérnek pénzt az iskolák a szülőktől

A tanítási napon szervezett "tanulmányi kirándulás" és az "erdei iskola" ingyenes köznevelési közszolgáltatás, de a szülőknek mégis fizetni kell érte - írja közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

A szülői szervezet két paragrafusra hivatkozik a vonatkozó kormányrendeletből. Mint írják, a 100/2012. Kormányrendelet 7. § (1) bekezdés szerint: erdei iskolát és tanulmányi kirándulást csak akkor lehet szervezni, amennyiben biztosított az előírt tananyag átadása, a követelmények teljesítése, a tanítási órák ingyenessége, a tanulói terhelés korlátozására vonatkozó rendelkezések megtartása.

hirdetés
hirdetés

A 229/2012. Kormányrendelet 33. § (1) bekezdés értelmében az állami fenntartású általános iskolában és középfokú iskolában "térítésmentesen biztosított köznevelési közfeladat a minden tanuló számára előírt tananyag megismerését, feldolgozását, a mindennapi testedzést szolgáló, intézményen kívüli kulturális, művészeti, sport- vagy más foglalkozás, kirándulás, erdei iskola" - áll a közleményben.

Tényleg fenyegetik az óvodák a szülőket? Konkrét esetet nem említett a szülői szervezet

Komoly vádakat fogalmazott meg mai közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE): a szervezet szerint az óvodák visszatartják a 6 éves tanköteles gyerekeket, az iskolakezdés elhalasztása ellen tiltakozó szülőket pedig megfenyegetik - többek között azzal, hogy állami gondozásba vetetik a gyermeküket. Megkérdeztük Keszei Sándort, az egyesület elnökét, milyen konkrét esetek alapján állítja ezt a szervezet.

A szervezet szerint az iskolák félreértik a jogszabályt, amikor pénzt kérnek a szülőktől a tanítási időben szervezett, iskolán kívüli tevékenységekért.

Ha a szülő nem fizet, akkor otthon hagyják a gyermekét és büntetésként egy másik osztályban kell tanulnia - zárja közleményét az MSZOE.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X