Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Odacsapott a tanároknak a szülői egyesület: "honnan veszik a bátorságot?"

32

A buktatás azonnali megszüntetését javasolja a kormánynak a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE), amely szerint „mindaz, ami az oktatási intézményekben történik”, az „fizikai, szellemi, érzelmi és lélektani vétség a gyermekek ellen”.

Azonnal megszüntetné a buktatást a szülői szervezet
Azonnal megszüntetné a buktatást a szülői szervezet
Forrás: Wikipedia

„A pedagógusok azt mondják, a félévi buktatás olyan pedagógiai eszköz, amely arra ösztönzi a lemaradó tanulókat, hogy a második félévben jobban tanuljanak!  A szülők pedig fogadjanak magántanárt gyermekeik mellé, mert az általános iskolában "nincs elég idő" sem pedagóguslétszám a nehezebben teljesítő tanulók felzárkóztatására” - írja hétfői közleményében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

hirdetés
hirdetés

Az MSZOE közleményében ismét kemény hangon kritizálja a pedagógusokat. "Honnan veszik a bátorságot az általános iskolák, hogy félében megbuktatják a 8. évfolyamra járó iskolaválasztás előtt álló tanulókat? Milyen pedagógiai módszer alapján döntenek a nevelőtestületek, hogy "megbélyegzik" azokat nyolcadikos tanulókat, akiknek február 15-ig jelentkezni kell valamelyik középfokú iskolába?" - írják.

A szervezet szerint nem a tanulási nehézségekkel küzdő diákok értelmi képességével van a baj, „hanem a megszokott oktatási módszerek azok, amelyek fogyatékosak”.

Iskola hajnal 5 órától? Furcsábbnál furcsább ötletekkel rukkol elő a szülői szervezet

„Érdekel valakit egyáltalán, hogy hány tanuló jár pszichiátriai kezelésre és hányan kísérelnek meg öngyilkosságot tanulmányi kudarcaik miatt évente? Az iskolákat nem érdekli, hogy milyen testi, lelki, érzelmi károkat okoznak a rájuk bízott tanulóknak a félévi buktatással, lényeg az, hogy osztályozzák tárgyi tudásukat, fegyelmezzék őket és tudatlanul kísérletezzenek teherbíró képességükkel” - írják.

A szülői szervezet - amely az elmúlt hónapokban olyan javaslatokkal állt elő, mint hogy egyelőre magyar diákok ne vegyenek részt a PISA-felmérésen, vagy hogy az iskolák már a hajnali óráktól tartsanak nyitva, így könnyítve meg a korán munkába járó szülők dolgát - azt javasolja, hogy a buktatást azonnal szüntessék meg az általános iskolákban.

Szülői szervezet: egyértelmű, hogy a tanárok a felelősek a rossz eredményért

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (32) , melyek közül a legfrissebbek:

Kralovánszky Ruben

Félévben én sem buktatnék. Csak év végén. Aki viszont év végén bukik, azt pótvizsgán nem engedném tovább, sőt, pótvizsgázni sem engedném. Ha 11 hónap alatt nem sajátította el az anyagot csepegtetve, másfél hónap alatt el fogja töményen?

Kralovánszky Ruben

Én sem buktatnék félévben. Semmi értelme. Év végén igen. Aki év végén bukott, azt pótvizsgára sem engedném, vagy ott is megbuktatnám. Ha nem sajátította el az anyagot 11 hónap alatt csepegtetve, el fogja másfél hónap alatt nyáron töményen?

Veronika vidékről

Elolvastam a cikket és sok hozzászólást!
A Nyírségben nőttem fel egy kis faluban és a közeli községben érettségiztem!
Nálunk az osztályban elég sok hátrányos helyzetű gyerek volt. Az osztály fele minden évben rendre megbukott egy-két tárgyból év végén. Mielőtt még lusta link gyerekekről kezdenétek írogatni elárulom, hogy sokan azért nem tudtak jól tanulni és felkészülni, mert itt vidéken mindenki a földből él. Annyira rossz itt a helyzet, hogy nincs mindenkinek pénze alkalmazottakra. Amint két lábra tud valaki állni már is befogják dolgozni és dolgozik addig amíg a koporsóba nem kerül. Itt sok ember számára ez az egyetlen megélhetési forma. hajnal 4-5 körül állatok etetése és este 10-11 körül zárják az istállót és a csűrt. Sok diák iskola előtt és után is dolgozott és dolgozik ma is. Persze ha a gyereknek nem tetszik elmehet állami gondozásba onnan 18 után meg az utcára! Ha otthon marad lehet nem lesz több neki négy eleminél, de legalább lesz fedél a feje felett és ott a családi föld amivel legalább az élelmet megtermeli meg némi pénzt a rezsire.
Ha hiszitek ha nem itt vannak még családok ahol se internet se kábeltévét! Annyira nincs erre felesleges 2-3- ezrük!
Talán meg kellene vizsgálni a problémás gyerekek családi hátterét és utána dumálni! A tanuláshoz idő kell! Nem tölcsérrel töltik a tudást a fejünkbe- bár sok politikus tudom ennek örülne mert akkor felszámolhatnák az oktatási rendszert.
Sok osztálytársam anno reggel 4-kor kelt és este 11-kor feküdt a föld meg az állatok miatt. A lecke az a sokadik helyet foglalta el az életükben. És a családjuk se törekedett arra, hogy ez másképpen legyen.
Talán törvényileg kellene ezt is szabályozni, máskülönben nem fog semmi sem változni.

Keszeiéket ki veszi még komolyan? Talán még a Fidesz, de ők is csak felhasználják ezt az önjelelölt, a szülői körből már rég kiöregedett urat.

Fura ez az egyesület! kinek a nevében beszélnek? Ki választotta meg őket?

Ezt a dilettáns embert, a Keszeit, mikor rúgják már seggbe, aztán ki?

Bocs az elírásért, de már kifolyik a szemem. Természetesen vinnyogva?!

Hosszú évek óta tanító tanárként annyit fűznék hozzá, hogy én szívesen cserélnék a sok "okos" szülővel munkát egyetlen napra. Arra lennék kíváncsi, hogy ki menekülne vinnyogva!?

rigolya2

Liann 2017. 02 13., 16:55:
Szép dolog orvoshoz vagy tanárhoz fordulni... Tegye, amíg teheti!
Mert az alacsony fizetések miatt minél többet nyugdíjaznak belőlük, vagy alkalmatlanságuk miatt küldenek el, annál kevesebben maradnak!
Kevesebb végez, mint ahány nyugdíjba megy! A következő 10-15 évben mindenképp!

Erre csak a megoldások kezdete a normális bérviszonyok kialakítása!

Liann

Hááát, igazából mindkét oldalon van igazság. Azzal semmiképpen sem értek egyet, hogy ne legyen a gyerek buktatható. Viszont az is tény, hogy így is eléggé le vannak terhelve és nem minden tanár a pályára való... Az pedig nem jogosítja fel a tanárt a hozzá nem értésre, hogy szar a fizetés. Én egyik oldalnak sem adnék teljes igazat. Azért a tanárokat sem kell félteni, ott is lenne mit kigazolni, bár ez az ötlet erős túlzás. A szülő inkább nevelje a gyerekét háborgás helyett. Ha valami tanulási nehézség miatt bukik, akkor kérje a megfelelő opciót erre, ezer és egy van. Ha pedig a szülő maga szarja le a gyereket, akkor azon változtasson, mert ez nem más hibája. Kicsit szerintem kezdünk elszállni és ez minden téren így van. Most már divat a lusta és ápolatlan anyuka, divat az elhízás, divat szidni a karrieristát / a családcentrikusat, divat melegnek lenni, divat kritizálni mindenkit és még sorolhatnám. Mindenkinek csak jogai vannak. Igen, joga van az emberi méltósághoz, joga van ahhoz hogy ne kezdjék ki és főleg ne olyan miatt amiről nem tehet, de semmi joga másokat provokálni és elvárni, hogy a tahóságához mindenki asszisztáljon. Mert ilyen világot élünk és ez egy újabb ékes bizonyítéka. Mindenki lusta mint a föld és csak ELVÁR. Aztán meg sír, mert a huszadik diplomával is szalag mellett áll. Sír, mert szar a fizetés, sír minden miatt. Csak tenni ne kelljen. Fene nagy liberalizmus. Mindent szabad.

a gyerekkel való elbeszélgetés a tanár részéről sok mindent elárul! minden szülő csak a munkát hajtja a gyerek a mamánál! részben érthető hisz meg kell élni ahhoz pedig kell a pénz! az igények már Világiak! követelés otthon nincs!van kivétel!

tas0125

Egyszerűen, még a szülőknek is hülyébbek lesznek a gyermekek.De, mivel az állam is hozzátesz hozzájárulást. Ezek a szülőknek tiszta tulajdonuk, erkölcsiek és anyagilag felelősek.

Háromgyermekes anyaként, magyarországi szülőként, kikérem magamnak, hogy ez a szervezet az én nevemben is véleményt nyilvánítson! Sem a cikkben említett témában, sem másban!

Belga és a csokoládé

Nahát, kinyitották a pofájukat őtahóságuk, nehogy az ő hibájuk legyen bármi is. Igazi jó magyar szokás: kenjük a másikra, mert az megy, az a könnyű, a szent és sérthetetlen én vagyok.

Személyes tapasztalat: van egy osztálytársam, aki félévkor 6 tantárgyból állt bukásra, de ebből csak egyet sikerült teljesíteni, a tanárok jólelkűségének köszönhetően. És ami a legszebb, mehet érettségizni, ahelyett, hogy kivágták volna, mint macskát szarni. Hogy nekünk mennyire csodálatra méltó oktatási rendszerünk van! Szétvet a dicsőség...

Szegény Magyarország!
Ez az egyesületecske senkit nem képvisel, csak a kormány szócsöve.
Egy kicsit (nagyon) poroszosabb nevelést adni a gyerekeknek.
És persze a kialakult és reklamált helyzetben a szülő (???) a legnagyobb felelős.

Na azért a pedagógusokat sem kell félteni,nekik a feladatuk a tanítás,és a nevelés,amit sajnos az utóbbi időbe politikai nyomás gyakorlásra hivatkozva nem tesznek meg!!

Érdekelne kit érdekel pár hőbörgő szülő? milyen érdekes,hogy persze mindegyik gyereke problémás? Kedves nagypofájúak, meglehet, és megkel nevelni a kis neveletlen faragatlan ostoba gyerekeiket! Miért kellene a pedagógusnak önök helyett ezt megtenni?Nem az ő dolga értik nem az ő dolga!Vagy tessék teljes meghatalmazást adni, hogy rátudják kényszeríteni a neveletlen trehány, lusta tanulókat a dolgukra, a tanulásra!

Keszei, az emmi által pénzelt szülői szervezetével. Naná, hogy nem magától találta ki, hamarosan meg fog szólalni valamelyik államtitkár is.... nyilván.Tanítani, segíteni, értékelni és mérni.Keszei leülhetsz.

Felnőtt

Helyesbíteni szeretnék: VÉLETLENÜL kattintottam a 11:28-kor történt hozzászólásra a felfelé mutató zöld nyílra, amely nyilván a tetszésnyilvánítást jelenti. Kérem semmisnek venni, a hozzászólással NEM értek egyet. Köszönöm és elnézést kérek.

Mi alapján képviseli a szülőket "országosan" és osztja az észt egy EGYESÜLET????

olibi

Simán hangulatkeltés.. MSZOE meg tovább tolhatja a "fiúk" szekerét..

Édes Istenem! Hát, hogy képzeli az a pedagógus, hogy a gyermeket teljesítmény kényszerbe hajszolja, feladatokat adjon neki, sőt ami a legrosszabb még nevelni is próbálja! Mit képzelnek ezek az elvetemültek, az iskola nem erre van kitalálva! Az iskola feladata pusztán felügyelni a gyermekekre, egy helyen legyenek, jól érezzék magukat amíg a kedves szülő szabadon tud mozogni! Azután meg jön a PISA felmérés és ugyanezen szülői kar felhördül, hogy ez tarthatatlan! Én távol tartanám ezt a kis csapatot minden szakmai megfontolástól, mert szerintem ők már selejtjei a nagy "kísérletnek" és otthon sem tudnak példát mutatni. A gyermek 100%-ban családot képezi le, erről mindig elfelejtkeznek kedveseim!!!

Nem nagyon szoktunk félévkor buktatni. Azok a gyerekek akik ezer lehetőséget kaptak, de nem éltek vele, a szülők a kisujjukat sem mozdították ( magyarán lesz...ták a gyerek tanulását), na azok megbuknak , velük együtt a szülők akiknek ez az egyesülete kiállította a szegénységi bizonyítványt.

Ezek az olyasféle "szülők", akik ugyan életükben nem dolgoztak, de fel vannak háborodva, hogy karácsonykor vagy október 23-án nincs nyitva az óvoda...

Pszichiáterre van pénzük, de magántanárra nincs?

Valahogy nem értem a mai szülőket,ha én rossz jegyet kaptam,nem a tanárt hibáztatta anyám, hanem én kaptam egy anyait. Miért a tanár a hibás,ha ne,m tanul a gyerek? Anyu,apu, miért nem ül le a gyerekkel tanulni?

Vajon a szülő csak a 8. félévi bizonyítványból értesül arról, hogy gyermeke nem tanul, netán zavarja a többieket is a tanulásban????
Nem kellett volna a megelőző 7 és félév során odafigyelnie, hogy gyereke tanuljon????

Ez azon"szülők" egyesülete, akik ugyanazt szeretnék a gyermekük számára, mint a sajátjukra: sikert és eredményt munka és teljesítmény nélkül... A korábbiak: nehogy már nyelvet is kelljen tudni a diplomához, nehogy már legyen házi feladat, stb....

Ez az idióta szülők szervezete ?

Mi történik azzal, aki a munkahelyén nem dolgozik az elvárásoknak megfelelően? El nem végzett munka esetén elismerést fizetés emelést kap?

És ha a gyerek tényleg nem tud semmit, mert nem tanult, mert csavargott, mert a szülő nem törődött vele? Akkor is a tanár a hibás?

És ha a gyerek tényleg nem tud semmit, mert nem tanult, mert csavargott, mert a szülő nem törődött vele? Akkor is a tanár a hibás?

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X