Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Egy igazgató szerint alázza őket a Klik

A Pedagógusok Szakszervezet állítja, törvénytelen határidővel kérte be a helyi Klik több tankerületben is az iskolaigazgatók és helyetteseik vagyonnyilatkozatát. Egy igazgató szerint csak alázni akarja őket a fenntartó.

Forrás: Shutterstock

A PSZ szerint június 30-i határidőt szabtak a vagyonnyilatkozatok megküldésére, ám csak 2-3 nappal a előtte szóltak az érintetteknek.

hirdetés
hirdetés

Márpedig a törvény szerint legalább 30 nappal a határidő előtt kell szólnia a tankerületnek, ha bekéri az intézményvezetői vagyonnyilatkozatokat.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, „teljesen felesleges vagyonnyilatkozati tételre kötelezni az intézményvezetőket és helyetteseiket, mert az iskoláknak nincs önálló költségvetésük, semmiféle pénz fölött nem diszponálhatnak”.

 

Ezt el kell felejteni - polgármesterek az iskolák államosításáról

A szakszervezet jelezte a problémát Pölöskei Gáborné Klik-elnöknek, ám semmiféle visszajelzést nem kaptak.

Ha egy intézményvezető nem tesz eleget vagyonnyilatkozati kötelességének, akár el is bocsáthatják.

„Nem vehetek részt a saját iskolám gazdálkodásában, egyetlen közforint felett sem rendelkezem, és nem költhetek semmit a tankerületi igazgató engedélye nélkül. Nem tudnék eltüntetni semmit a közvagyonból, hiszen a közelében sem vagyok” – ezt Turcsik Viktor, a budaörsi Herman igazgatója mondta el a lapnak. Elmondta azt is, hogy még az igazgatói kártyán lévő havi 50 ezer forint fölött sem rendelkezhet szabadon. Turcsik szerint így az egész procedúra csak arra jó, hogy a Klik alázza az intézményvezetőket.

Frissítés: A Klik napközben reagált a lapban leírtakra, ezt pedig az Eduline-nak is eljuttatták. A Klik szerint bár nem gazdálkodnak az igazgatók közpénzzel, ennek ellenére terheli őket a vagyonnyilatkozati kötelezettség, mivel javaslatot tehetnek gazdálkodással kapcsolatban.

Mint írják: "Mivel a vonatkozó törvény előírja, hogy az érintetteket a vagyonnyilatkozat –tétel esedékessége előtt 30 nappal erről tájékoztatni kell, ezért az állami intézményfenntartó az intézményvezetők és helyettesek esetében augusztus végéig meghosszabbította a vagyonnyilatkozat benyújtásának határidejét, vagyis a június 30-i határidő elmulasztása nem jogvesztő. A vagyonnyilatkozatot a munkáltató őrzi zárt borítékban, és nem nyilvános. Abban az esetben bontható fel, ha erre a fenntartót valamilyen jogszabály vagy bírósági eljárás kötelezi."

 

Eldőlt, ki veszi a krétát: az iskolák működtetője is az állam lesz
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X