Az önkormányzatok szerint amíg ők voltak a fenntartók, jobb volt az oktatás helyzete

1

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint nem az önkormányzati fenntartás, hanem a Klik bukott meg.

Forrás: Shutterstock

A MÖSZ Palkovics László oktatási államtitkár szavaira reagált, miszerint a 2012 előtt működő önkormányzati iskolafenntartás megbukott.

hirdetés
hirdetés

A szövetség szerint ugyanakkor a 2013-tól működő Klik bukott meg, ezért kényszerül most a kormány a helyzet megoldására.

Ahogy közleményükben fogalmaznak: „1990 óta az önkormányzatok fenntartása alatt a közoktatás összességében jól működött mindaddig, amíg az állam 2002. után fokozatosan csökkentette és vonta ki a szükséges forrásokat a rendszerből, amivel valóban nagyon sok helyen - elsősorban a kistelepüléseken - ellehetetlenítette a közoktatás fenntartását.”

A MÖSZ szerint „az önkormányzatok döntő többsége a finanszírozási nehézségek ellenére kiválóan megteremtette az összhangot a gyermekek, szülők, pedagógusok, technikai munkatársak között, pártpolitika-mentes, biztonságos hátteret biztosított a nevelő munka végzéséhez”.

Palkovics mai fogadóóráján újságírói kérdésre reagált a MÖSZ közleményére. Mint mondta, "Az önkormányzatoknál 1300 milliárd forint adósság halmozódott fel. Emiatt több száz kistelepülés maradt iskola nélkül és több ezer pedagógus maradt állás nélkül, és aki dolgozott, az is teljes létbizonytalanságban. E súlyos problémák miatt megkerülhetetlen volt, hogy a kormány belevágjon a köznevelési rendszer átalakításába. A 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni."

A közoktatásban zajló tiltakozásról minden friss hírt megtaláltok itt.

(x)

Sprechen Sie Deutsch?

A budapesti Osztrák Intézet intenzív nyári német nyelvtanfolyamokat indít, amelyek az ÖSD német nyelvvizsgára is felkészítenek.  Tovább »

Hozzászólások (1)

Tass Gyula

A fidesz célja mindig az ellenkező-mint amit hazudik.Amikor a vidék feljesztéséről papolt,akkor a SZJA-ból az addigihez képest kevesebb pénzt juttatot.Ezzel aláírta a kisfalvak tönkretevését.EZEK A KISTELEPÜLÉSEK VALÓBAN NEM TUDTAK ELTARTANI iskolát - a diktátor parancsa miatt -és akkor a KLIKK azokon egy hajszálat visszaadott ( a saját adójukból )

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X