Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Az önkormányzatok szerint amíg ők voltak a fenntartók, jobb volt az oktatás helyzete

1

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint nem az önkormányzati fenntartás, hanem a Klik bukott meg.

Forrás: Shutterstock

A MÖSZ Palkovics László oktatási államtitkár szavaira reagált, miszerint a 2012 előtt működő önkormányzati iskolafenntartás megbukott.

hirdetés
hirdetés

A szövetség szerint ugyanakkor a 2013-tól működő Klik bukott meg, ezért kényszerül most a kormány a helyzet megoldására.

Ahogy közleményükben fogalmaznak: „1990 óta az önkormányzatok fenntartása alatt a közoktatás összességében jól működött mindaddig, amíg az állam 2002. után fokozatosan csökkentette és vonta ki a szükséges forrásokat a rendszerből, amivel valóban nagyon sok helyen - elsősorban a kistelepüléseken - ellehetetlenítette a közoktatás fenntartását.”

A MÖSZ szerint „az önkormányzatok döntő többsége a finanszírozási nehézségek ellenére kiválóan megteremtette az összhangot a gyermekek, szülők, pedagógusok, technikai munkatársak között, pártpolitika-mentes, biztonságos hátteret biztosított a nevelő munka végzéséhez”.

Palkovics mai fogadóóráján újságírói kérdésre reagált a MÖSZ közleményére. Mint mondta, "Az önkormányzatoknál 1300 milliárd forint adósság halmozódott fel. Emiatt több száz kistelepülés maradt iskola nélkül és több ezer pedagógus maradt állás nélkül, és aki dolgozott, az is teljes létbizonytalanságban. E súlyos problémák miatt megkerülhetetlen volt, hogy a kormány belevágjon a köznevelési rendszer átalakításába. A 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni."

A közoktatásban zajló tiltakozásról minden friss hírt megtaláltok itt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Tass Gyula

A fidesz célja mindig az ellenkező-mint amit hazudik.Amikor a vidék feljesztéséről papolt,akkor a SZJA-ból az addigihez képest kevesebb pénzt juttatot.Ezzel aláírta a kisfalvak tönkretevését.EZEK A KISTELEPÜLÉSEK VALÓBAN NEM TUDTAK ELTARTANI iskolát - a diktátor parancsa miatt -és akkor a KLIKK azokon egy hajszálat visszaadott ( a saját adójukból )

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X