Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Tízmilliókkal is többet fizethetett az állam a Klik késedelmes tartozásai miatt

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ február végére 17 milliárd forintos tartozást halmozott fel. Megnéztük, hogy a késedelem miatt mekkora összeggel növekedhetett az eredeti számlatartozás törlesztése, ennek érdekében matekpéldába illő számításokba kezdtünk.

Előfordult, hogy hideg tanteremben tudtak csak órát tartani egyes iskolákban.
Előfordult, hogy hideg tanteremben tudtak csak órát tartani egyes iskolákban.
Forrás: Stiller Ákos

A Klebelsberg Intézményfenntartó központ tartozásai miatt előfordult, hogy kabátban kellett iskolába menniük a diákoknak az órákra, rendszeresen elfogyott a kréta, elmaradtak a szükséges iskolafelújítások, illetve nyomtatópapírra sem futotta. Azonban a tartozásoknak van egy olyan oldala, mely matekpéldába illő feladat elé állított minket.

hirdetés
hirdetés

A Klik az Eduline egyetlen megkeresésére sem kívánt adatot szolgáltatni tartozásai jellegéről, például mennyivel növelte a tartozásait a késedelem. Mindössze a már ismert adatokat küldték meg számunkra, hogy március 2-án első körben 8,6 milliárd forint értékben nagyjából 90 ezer lejárt számlát törlesztettek. Azonban nem riadtunk vissza attól, hogy kiszámoljuk az egyéb forrásból rendelkezésre álló adatokból, hogy mekkora volt a késedelemből fakadó növekedése a tartozásnak..

Ikotity István LMP-s képviselő két ízben is érdeklődött a nemzetgazdasági tárcánál a Klik tartozásaival kapcsolatban, az NGM némileg részletesebb tájékoztatást tudott adni, mint nekünk a Klik. A legfrisebb adatok 2016. január 31-i állapotokat tükröznek, az Ikotitynak megküldött február végi válaszlevél idején viszont már ismert volt, hogy 17 milliárd forint a Klik tartozása, de az államkincstári havi záráson ekkor még nem esett át, így maradtak a januári adatok. Az Államkincstár január-február hónapokra vonatkozó adatsora csak egy-egy főszámot tartalmaz: január végén 11 milliárd (ez megegyezik az Ikotitynek küldött adatokkal), februárban 14 millárd volt a feldolgozott tartozás. A fennmaradó 3 milliárd értékű számla ekkor még nem került feldolgozásra.

Mi a biztonság kedvéért a 11 milliárd forintos adatokkal dolgoztunk, ugyanis meg volt határozva három kategóriában a tartozások időtartama: 30 napon belül, 30 és 60 nap között, valamint 60 napon túli lejáratú számlákra voltak bontva az adatok. Az első kategóriában  2,113 millárdot, a másodikban 2,105 millárdot, a legrégebbi tartozásoknál összesen 6,852 millárd forintot tüntettek fel.

Röviden a módszertanunkról

Számításain során óvatosak voltunk, és a lehető legkisebb kamattal számoltunk, így hozzávetőlegesen megkaphattuk a késedelemből fakadó tartozás minimális mértékét, nem szerettünk volna véletlenül sem jelentősen többet írni a valós összegnél. A tartozások jelentős részét a közműszolgáltatók (gáz, áram, víz) felé fennálló elmaradások adták, ebben az esetben mindig az MNB által meghatározott alapkamat az irányadó. A közművek felé számítandó késedelmi kamat mértékét mindig az aktuális naptári félévben fennálló alapkamattal megegyezően kell számítani. Két alapkamat volt érvényben, amivel biztosan számolnunk kellett, ez a tavaly július 1-én fenálló 1,5 százalékos, valamint az idén január 1-én fennálló 1,35 százalékos kamatláb volt.

A két kamatlábat a három tartozási kategóriának megfelelően átlagoltuk. Az első kategóriánál 1 hónapos kamattal számoltunk, a másodiknál két hónapra vontunk átlagot és kamatos kamatot fejtettünk, a harmadiknál hasonlóan cselekedtünk, ott három hónapra vontunk kamatos kamatot. Figyelembe vettük, hogy az alapkamat éves érték, ezért egy-egy hónapra kellett bontanunk a kamatos kamatot. Azt is súlyoznunk kellett, hogy egy kategóriába tartozó számláknál egyik részére még az 1,5 százalékos, a másik részére már az 1,35 százalékos kamatot kellett kalkulálnunk.

Jóindulatú számításaink szerint három hónap alatt a 11 milliárd értékű tartozásból legalább 32 millió forint volt a késedelmi kamatból származó tartozásnövekedés. Ha figyelembe vesszük, hogy a számlatartozások több mint fele nem a közműszolgáltatók, hanem más beszállítók és szolgáltatók felé áll fenn, akik a jegybanki alapkamat kétszeresét vagy többszörösét is felszámolhatják, úgy három hónap alatt nem lehetetlen a százmillióhoz közelítő késedelmes tartozásnövekedés sem. Szintén fokozó tényező, hogy rengeteg számla vélhetően több mint három hónapja rendezetlen.

Figyelemre méltó tehát, hogy a kormány spórolási kísérlete, melyet Rétvári Bence államtitkár az ATV-nek kedden nyilatkozva a Klik költségvetésének "alultervezéseként" fogalmazott meg, valójában nem csak az oktatás körülményeire volt hatással, hanem további olyan költségekkel járt, melyet egyenesen a közoktatás finanszírozására lehetett volna fordítani, nem késedelmi kamatok megfizetésére elpazarolni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X