Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Rétvári futása bemutatta, hogy a Köznevelési kerekasztalnak lényegében nincs értelme

1

Rétvári Bence államtitkár az elmúlt napok legfontosabb közoktatási változtatásainak tervével még az előtt telekürtölte a sajtót, hogy arról érdemi megállapodás születhetett volna a Köznevelési kerekasztalon, azt a látszatot keltve, mintha az ott zajló munka a kormányt sem túlzottan érdekelné.

Forrás: Túry Gergely

Kedden a reggeli órákban Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkárára hárult az a szerep, hogy a kormány közoktatási engedményeit tolmácsolja a sajtónak. Ennek már önmagában is jelentősége volt, ugyanis míg a tiltakozók Palkovics László oktatási államtitkártól, Balog Zoltán minisztertől, valamint magától Orbán Viktortól várnának hasonló bejelentéseket - aki ezt inkább viccnek vette -, gyakorlatilag a minisztérium olyan kormánytagja vállalta magára a hálátlan szerepet, akinek nincs felelős szakterülete, nem veszíthet a szakmai hitelességéből, ugyanis nem kompetens oktatási kérdésekben.

hirdetés
hirdetés

A kormány érzékelhette, hogy a Tanítanék Mozgalom szerdán lejáró ultimátumára mindenképp olyan reakciót kell adni, ami visszavehet a jövő szerdára tervezett polgári engedetlenséggel egybekötött tiltakozás lendületéből. A Klik beáldozása mindenképp ennek szólt, az sem lehet véletlen, hogy ezt az üzenetet nem a kormányközeli Magyar Időknek, hanem a kritikus ATV reggeli műsorában mondta el Rétvári.

Fontos leszögezni, hogy már hetek óta tudni lehetett, hogy a Klik-et jelenlegi formájában nem tartja meg a kormány,

Áder Annamária kinevezésekor is egyértelművé tették, hogy az átalakulási folyamatot is koordinálnia kell, nem csak az adósságrendezés miatt nevezték ki. Az is körvonalazódni látszott hetek óta, hogy mindössze annyi történik, hogy a regionális, esetleg járási szintre alakítanák át a Klik túlközpontosított döntéshozatali rendjét, tehát Rétvári bejelentés csak annyiban újdonság, hogy a Klik, mint elnevezés tűnik el, az állami fenntartás mindenképp marad a kormány tervei szerint.

Az ultimátum kihirdetése március 15-én.
Az ultimátum kihirdetése március 15-én.
Forrás: Túry Gergely

Rétvári bejelentései közül a Magyar Időkben lehetett újdonságot olvasni, hogy már szeptembertől csökkentenének a diákok terhein, megszűnne az egész napos iskola utáni házi feladat, csökkentenék az óraterheket. Bár ezekről is folyt korábban kommunikáció és a KK-on is téma volt, ám nem lehetett biztosra venni, hogy ezt a kormány már a következő tanévnél meglépheti, a kerekasztalon erről nem született végleges döntés.

Érdemes azonban a keddi események kronológiájára tekinteni: kedd hajnalban megjelenik a Magyar Időkben Rétvári tolmácsolásában a házi feladat és az óraszámcsökkentés, ezt követően ellátogat az ATV-be, végül a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában tovább erősíti az általa hangoztatottakat. Ekkor még épp csak összegyűltek a kormány által favorizált Köznevelés kerekasztal résztvevői a soron következő egyeztetésre.

Palkovics László államtitkár a KK-t követően az országgyűlés oktatási bizottságának ülésén már csak megerősíteni tudta Rétvárit, miközben a KK-n teljesen más kérdésekről született csak döntés, például a nyugdíjas kort elérő pedagógusok továbbfoglalkoztatásáról. Ez sem elhanyagolható problémakör, de teljesen más horderejű, mint az intézményfenntartó-rendszer átszabása vagy a tananyag gyors csökkentése.

A kormány és a szakszervezetek sztrájkbizottsági tárgyalása.
A kormány és a szakszervezetek sztrájkbizottsági tárgyalása.
Forrás: MTI Fotó: Marjai János

Rétvári Bence kedd reggeli hajrázása arra volt jó, hogy megmutassa, hogy a kormányt még a Köznevelési kerekasztal meghatározott ügyrendje sem érdekli túlságosan, hogy bevárja az egyeztetések eredményét, mert annak jóváhagyása nélkül lépett meg ilyen horderejű döntéseket.

Eközben továbbra is elvárja a szakszervezetektől és a Tanítanék Mozgalomtól, hogy vegyenek részt a kerekasztalon.

Rétvári futása azonban arra is jó példa volt, hogy a szakszervezetek miért bíznak inkább a sztrájkbizottsági tárgyalásokban. Egyben bizonyíték arra, hogy a tömegtüntetéseknek lehet értelme, máskülönben nehéz elképzelni, hogy az államtitkár ilyen tempóban rohanna végig a fél magyar sajtón a kormány engedményeivel, egy nappal a nekik címzett ultimátum lejárta előtt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Antal Lajos

Aki ezután szeretné megszüntetni az egésznapos iskolai házi feladatot, az soha nem járt iskola közelében. Ebben a rendszerben soha nem is volt adható házi feladat a napi szorgalmi idő letelte utánra.(Alsóban ez a dolog megoldódik az un önálló foglalkozásokon, felsőben meg erre való a napközi, vagy a tanulószoba.) Valaha az alsós formát iskolaotthonnak hívtuk,felsőben pedig klubnapközi volt a neve. Mindkettő tartalmát évtizedes kutatások és kísérletek alapozták meg.De ez biztosan ma már nem is lehetne példa, mert még a nyolcvanas évek beli "liberális" oktatási reformműhelyek "hibáit" álmodnánk vissza.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X