Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Megszűnhet az iskola utáni házi feladat is

6

Rétvári Bence elmondása szerint már szeptembertől csökkenhet a diákok terhelése. A tervek szerint azok a diákok, akik egész napos oktatásban részesülnek, szeptembertől nem adható fel nekik házi feladat.

Forrás: MTI Fotó: Marjai János

Az Emmi parlamenti államtitkára a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta, hogy a Köznevelési kerekasztal április 30-ig kidolgoz egy javaslatcsomagot, hogy miként lehetne csökkenteni már szeptembertől a diákok terhelését. Ennek egyik eleme lenne, hogy a jövőben az egész napos iskola keretében mindenképp időt biztosítanának a tanulóknak arra, hogy érdemben felkészülhessenek a következő napi órákra, számukra tananyag így nem lenne adható.

hirdetés
hirdetés

A tananyag és az óraszámkeret átalakítása során elsősorban a gyerekek érdekeit tartják majd szem előtt - mondta Rétvári. Ez akár kihathat a tanárokra is, akiknek szintén csökkenhet közvetve a terhelésük.

A Nemzeti alaptanterv átalakítása is a legfontosabb feladatok között van, ennek is megkezdődött a felülvizsgálata. A cél, hogy a lexikális tudás helyett sokkal inkább az alapkészségeket fejlesszék a diákokban, legfőképp általános iskola alsó tagozatban. Az intézménytípusok sajátosságait is figyelembe fogják venni, hiszen egy szakiskolában másképp érdemes fejleszteni a diákokat, mint egy gimnáziumban.

Egyelőre kérdéses, hogy a szakszervezetek miként reagálnak az államtitkár bejelentésére. Galló Istvánné korábban az Eduline-nak elmondta, hogy csak azt veheti komolyan a szakszervezet, ami a sztrájkbizottsági tárgyalásokon történik.

hirdetés
hirdetés
hirdetés