Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Nyáron megszűnik a Klik

A kormány úgy tűnik meghátrált és feláldozza a központi szervezetet.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára jelentette be az ATV Start című műsorában, hogy nyártól vége a Kliknek.

hirdetés
hirdetés

Ősztől egy teljesen új, kevésbé központosított szervezet lép a helyébe.

Ennek ellenére a kormány már többször világossá tette, ragaszkodni fognak az állami fenntartáshoz. Az államtitkár hozzátette, hogy az önkormányzatok most is részt vesznek az iskolák működtetésében, bár igaz, hogy csak az épületekért és infrastruktúráért felelnek - ami továbbra is terheket jelent, miközben az állami források elapadtak.

Szakmai szervezetek szerint a Klik megszüntetése után sem lehetne azonnal visszaadni az önkormányzatoknak az iskolákat, ugyanis ennek többnyire nincs meg a fedezete. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányzat nem képes további anyagi kiadásokat vállalni a közoktatásban - utóbbit már a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondta kedd délelőtt.

2013-ban jött létre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, ám azt a kormány eddig szent tehénként védte. Az év elején kialakult tiltakozások hatására döntöttek úgy, hogy átalakítják a szervezetet, de a megszűntetésről eddig nem volt szó.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés