Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Furcsa dolgot mondott Orbán az oktatásról, a KSH is cáfolja

6

Orbán Viktor forrásbővülésről beszélt a Kossuth Rádióban pénteken, ám nem egészen világos, mire gondolt. A statisztikák szerint ugyanis évek óta csökken az oktatásra fordított állami források mértéke.

 

hirdetés
hirdetés
Az MTI szerint Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában forrásbővülésről beszélt az oktatásban. Pontosan így fogalmazott a hírügynökség: „az ágazat forrásbővüléséről elmondta: fejlesztési oldalon 450 milliárd forint, béroldalon pedig körülbelül 230 milliárd forint érkezett az oktatásba az elmúlt időszakban.”

Eleve nem tudjuk, mit takar pontosan az „elmúlt időszak”, de ha vetünk egy pillantást arra, hogy mennyit költ oktatásra GDP-arányosan Magyarország, akkor a legnagyobb jóindulattal sem beszélhetünk forrásbővülésről.

Az oktatás bármely területét nézzük, egyértelmű a források csökkenése. Bár mindenütt (a KSH és az OECD szerint is) 2013-asok a legfrissebb adatok, de ebben az évben például középfokú oktatásra a GDP 0,6 százalékát költötte a kormány, míg 2003-ban közel 3,3 százalékot. Tehát tíz éve alatt ötödére esett vissza a középfokú oktatásra költött pénz mennyisége a GDP-hez viszonyítva.

A fenti megállapítás igaz az oktatás egyéb szintjeire, így felső- és alapfokú oktatásra is kevesebb pénz jutott 2013-ban, mint tíz évvel korábban, ha nem is volt a csökkenés annyira szembetűnő, mint a középfokú oktatásnál.

Persze, kevesebb diák vesz részt az oktatásban, hiszen a népesség fogyásával a fiatalok száma nagyobb mértékben csökken, a forráskivonás ennél is nagyobb mérvű volt az utóbbi években. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Ebben az írásunkban pedig azzal foglalkoztunk, mennyit költ az állam felsőoktatásra, és mennyit kéne.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

nem-ek

A mi iskolánkat jó állapotban kifestve, egy részében korszerű ablak,ajtó csere után vette át az állam. Azóta nem volt semmilyen festés, karbantartás!!! Önkormányzattól kérünk segítséget kisebb javításokra, ami nem az ő feladatuk lenne ugyebár, én is vettem már zárat,hogy legyen, szintén nem az én feladatom lenne! A valóság kissé más tisztelt cs.laura, mint Ön látja.

Kocsi Imre

cs.laura-valami problémád lehet mert az, hogy a 450 milliárd forint honnan jön -állami büdzséből vagy az Eu-tól-az felhasználói oldalon teljesen mindegy. Ezt Viktorod sem részletezte , hogy honnan. Mert mindegy. Az a kérdés, hogy egyáltalán mikori időszakról beszélt és tényleg kapott-e az oktatás ennyi pénzt.Illetve ez a pénz ez több vagy kevesebb mint az ezt megelőző időszak.Valószínűleg nem véletlenül nem mondott időszakot mert így semmit nem ér az adat.De akik hinni akarnak benne azok úgy sem gondolkodnak csak beveszik az adatot.Mást ők úgy sem fognak kérdezni és tudni sem akarnak semmit.Vakhit kedves cs.laura.

cs.laura

Nem mindegy, hogy a GDP amit viszonyítási alapnak vesznek -7,8 (MSZP) vagy + 3,8 (Fidesz). Az sem mindegy, hogy milyen állapotban vette át a kormány az épületeket, amikor már minden leamortizálódott, mert hosszú évek óta nem költöttek rá semmit, de a Fidesztől elvárnák, hogy néhány éven belül az elmúlt 25 év hiányosságait rendbe tegye, minden ágazatnál!!!

Tamasi István

A KLIK megalakulása óta ugyan mennyit költött az iskolák eszközellátására? Hány számítógépet vett /tudjuk, hogy a gépek mily gyorsan avulnak, használódnak el/???

cs.laura

Fejlesztési oldalon 450 milliárd forint, nem a költségvetésből ment, hanem az Uniós pénzekből!!!! Ennyire egyszerű!! Nem hazudott Orbán!- de az ellenzék a kákán is csomót keres.
Érdekes, hogy a tüntetéseken nem tolongtak a tanárok, de a pártok annál inkább.

Orosházi János

Tik el hiszitek amit Orbán mond ne vakuljatok el vagy megvárjátok hogy oda jutunk mint Románia 89 be n Terror veszély kijárási tilalom Orbán most mindent bevet hogy a 18as választást meg nyerje.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X