Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ezt válaszolta a pedagógus kar elnöke, amikor megkérdezték tőle, lesz-e sztrájk

3

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke interjút adott a Mandinernek. Ő nem látja olyan borúsan a helyzetet, de azért jó pár kritikával egyetért.

Forrás: Túry Gergely

Horváth a pedagógusbérekről érdekesen nyilatkozik. Elismeri, korábban jobb volt, hogy a minimálbérhez volt kötve az alapilletmény. (Ez ma egy vetítési alaphoz kötött, ami a minimálbérrel ellentétben két éve változatlan. Hogy ezzel mennyit buknak a tanárok, arról itt írtunk.) Arról is beszél, hogy sajnos nem egy összegben történt a béremelés, hanem évekre elnyújtva. Ezután mégis azt mondja: „nehezen tudom eldönteni, hogy a mostani helyzet jó-e, vagy sem. Nyilván mindenki több fizetést szeretne”.

hirdetés
hirdetés

Hogy lesz-e sztrájk, arra nem kapott választ a lap Horváthtól, mint mondta, „nehéz szívvel tippelnék, azt gondolom, hogy a vélelmezések általában befolyásolják az eseményeket”.

Az egész Kliket (a tiltakozó tanároktól eltérően) Horváth nem látja teljesen rossznak. Mint mondta: „amikor Győr-Moson-Sopron megyében alapítvány vett át önkormányzattól általános iskolákat, akkor a pedagógusok számára nem az volt a kérdés, hogy mondjuk nem kapnak utazási költséget vagy megbízási díjak maradnak el, hanem féléves fizetéselmaradások voltak. Ezt a helyzetet például stabilizálta a Klik. Az államnak igenis felelősséget kell vállalnia azért, hogy bérelmaradások ne legyenek. Ezért volt számomra döbbenetes, hogy ha bér nem is, de megbízási díjak, jubileumi jutalmak, érettségivel kapcsolatos bérezések elmaradtak. Alapvetően azonban a bérezést stabilizálta a központ felállása.”

Ugyanakkor karácsony előtt késtek a bérek is, igaz az nem a Klik hibája volt, hanem az államkincstáré.

Horváth gondnak látja, hogy az óraszámok nagyon magasak. Szerinte mind a tanárok, mind a diákok fásultak a leterheltség miatt. Szerinte felül kellene vizsgálni a tananyag tartalmát, és el kéne dönteni, mire van szükség, mire pedig nincs.

Az elnök szerint balesetveszélyes helyzeteket eredményez, hogy nincsenek meg a feltételei a mindennapos testnevelésnek, mégis kötelező az. Mint mondta, a mindennapos énekóra ötlete pedig úgy megvalósíthatatlan, hogy pluszban épülne be a tantervbe, hiszen úgy már heti 40-re nőne a kötelező tanórák száma. Hogy lesz-e sztrájk, arra nem kapott választ a lap Horváthtól, mint mondta, „nehéz szívvel tippelnék, azt gondolom, hogy a vélelmezések általában befolyásolják az eseményeket”.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Bull Pit

"....Nyilván mindenki több fizetést szeretne”. Különösen azok (a legjobbak), akik több tízezer Ft-ot buktak a "fizetésemeléssel".
Más: ez a Horváth Péter az erőszakkal létrehozott bábintézmény, a Nemzeti Pedagógus Kar vezetője (elnőke?). Ehhez képest tiszteletreméltó, hogy óvatosan, de kritizál.

vorenus

" Alapvetően azonban a bérezést stabilizálta a központ felállása."
Mihez képest, ugye?
Mert a KLIK előtt soha, egyetlen egyszer sem volt elmaradás, vagy késés. (Igaz, akkor nálunk a Fővárosi Önkormányzat volt a fenntartó.)
Akkor mit is kellett stabilizálni?

Katalin Kiss

Hát igen. A rabszolgaságnál jobb a jobbágylét, a jobbágyságnál jobb a zsellérség, a zsellérségnél jobb a kistelkes paraszti lét. Horváth Péter viszonyít. Más is. Attól függ, merre nézünk, és honnan.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X