Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Eddig nem látott tiltakozáshullám jön: elmossa a kormány oktatáspolitikáját?

5

Napról-napra újabb szervezetek jelentik be, hogy támogatják a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének tiltakozását az oktatás jelenlegi állapotával szemben. A szervezők célja már egy országos hálózat létrehozása, ami nem titkoltan nyomást akar gyakorolni a kormányra oktatásügyben.

A Földes Ferenc Gimnázium, a Független Diákparlament, a Magyartanárok Egyesülete, a Hálózat a Tanszabadságért – hétfő délutánig ezek a szervezetek csatlakoztak a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott kritikákhoz és követelésekhez, melyeket az oktatás irányítóinak (a Kliknek és az államtitkárságnak) címeztek. Sőt, a boon.hu értesülése szerint a napokban több helyi iskola tantestülete is szavaz majd a nyilvános támogatásról.

A Herman közalkalmazotti tanácsa írta alá a múlt héten nyilvánosságra került levelet. Ezek a szervezetek fognak dönteni a többi iskolában is, hogy vállalják-e nyilvánosan a szolidaritást. A nyilatkozatokból egyelőre úgy tűnik, előbb egy városi, majd egy országos hálózatot hoznának létre, hogy hatékonyan tárgyalhassanak a kormányzattal. Ennek érdekében a miskolci városi Közalkalmazotti Tanácsok Szövetsége már formálódik, ehhez várható a többi iskola csatlakozása.

hirdetés
hirdetés
De mik azok a közalkalmazotti tanácsok?
A közalkalmazotti tanácsok intézményét a közalkalmazottak részvételi jogairól szóló törvény említi. „A részvételi jogokat a munkáltatóval közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottak közössége nevében az általuk közvetlenül választott közalkalmazotti tanács, illetve közalkalmazotti képviselő gyakorolja.” „Közalkalmazotti tanácsot kell választani minden olyan munkáltatónál, ahol a közalkalmazottak létszáma a tizenöt főt eléri. A tizenöt főnél kevesebb közalkalmazottat foglalkoztató munkáltatónál közalkalmazotti képviselőt kell választani.”

A mostani tiltakozás annyiban más az eddigieknél, hogy nem egy megszűnésre vagy átnevezésre ítélt intézményben szólalnak fel a tanárok. Korábban még egyes igazgatóváltások alkalmával szálltak szembe a tanári karok nyíltan a Klikkel, tehát mindig konkrét ügyek kapcsán, ám most az egész oktatási rendszerrel elégedetlenek a tiltakozók. Így nem egyetlen probléma mentén szerveződik a megmozdulás, hanem az egész oktatási rendszer kritikáját adják. Ha tényleg sikerül egy egész városra kiterjedő összefogást tető alá hozni Miskolcon, úgy először fordulhat elő a Klik létrejötte óta, hogy ilyen formában szólalnak fel az oktatást érintő problémákkal kapcsolatban.

A Hermanosok kifogásait a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) is osztja. Márpedig a kar a hivatalos tárgyalópartnere a kormánynak, miután a Klik létrejöttével minden, közoktatásban dolgozó pedagógus számára kötelezővé vált a tagság a szervezetben. Galló Istvánné, a PSZ elnöke korábban azzal vádolta a kart, hogy a kormány saját maga hozta létre azt, vezetői pedig így a kormánytól függnek. Bár persze az NPK levele nem annyira szókimondó és harcos, mint a Hermanosoké, és megoldásként mindössze „beszélgetésre” hív, a közoktatással kapcsolatban megfogalmazott aggályokat osztja. Márpedig ezekről érdemben a kormány és a Klik még beszélni sem akar.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

Lőrincz Éva

A Szakképzésnek is be kellene kapcsolódnia. És bizony itt már nem a pedagógus javadalmazásáról kell szólnia ennek a dolognak, hanem a felnövekvő generáció értelmi képességeiért kell harcba szállni, hogy élhető jövőt és azt értékelni képes, tiszta gondolkodású, értelmes felnőtteket nevelhessünk belőlük, akik tudnak olvasni, számolni, emberi értékekre nevelődnek és nevelik gyermekeiket. Ma csak a hangzatos ideológiák és mutatványszámba menő, csodásnak hangzó kitalált, "színvonalas oktatásról" papoló irányok vannak, ami tömegével gyártja a gondolkodásra, és önmaga felismerésére képtelen tucatembert, aki vezethető, irányítható és kiváló rendszer-hanygadolgozó lehet majd. Hatalmas felelősség van ám a pedagógus társadalmon, ha hivatásukhoz hűek kívánnak maradni... A hivatásukhoz. Nem a rendszerhez...

Frick Istvánné

Ez mind szép és jó sztrájkoljanak a pedagógusok! De kérdem én
hol vannak itt a gyerekek? Hol van az ő érdekük? Ebben a káoszban nő fel a jövő generációja! Szégyen!

Bogie

Egy túrórúdiba, hogy semmi nem lesz!
Öt éve ezt mondogatják a diákok, a tanárok és a szakszervezetek, de mind eddig semmi. Csak egy egyetemi előadót sikerült eddig elfoglalni!
Semmi sem lesz itt főleg most januárban a rossz idő, a fél év meg a vizsgaidőszak miatt. Februárra meg rég feledésbe merül az egész.
Lesz itt még 20 osztályos általános iskola is pala táblával meg két év kötelező rabszolgaság valamelyik stadion építésen, csak, hogy érettségit kaphasson az ember meg Orbán szobor avatás aranyból, de sztrájk az nem lesz. A tiltakozás is kifújt egy levél megírásában amin jókat nevetnek az EMMIben esténként.
Ehhez csak gratulálni tudok!
Persze ha a szemét ballibis Gyurcsány lenne most hatalmon már lángokban állna a fél ország az Orbán felhívására!

Giczi Ferenc

Normális vezetőket,de ne olyat,mint voltak az előző kormány idején,illetve most vannak!

Giczi Ferenc

Normális vezetőket,de olyat,mint voltak az előző kormány idején,illetve most vannak!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X