Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Több mint 80 iskolában szűnik meg a gimnáziumi képzés

8

Fokozatosan megszűnik a gimnáziumi képzés az ország több mint 80 iskolájában, az összes érintett intézmény vidéki. Ezeken a Nemzetgazdasági Minisztérium veszi át, a szakképzés lesz a meghatározó. 31 iskola ráadásul olyan térségben van, ahol nincs másik gimnázium.

Forrás: Shutterstock

Még május 22-én lépett hatályba az a kormányrendelet, mely kimondta, melyik oktatási intézmények maradnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és/vagy a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásában. A jogszabály értelmében több mint 80 intézményben szűnik meg a gimnáziumi képzés, ám ezek közül 31 olyan térségben van, ahol nincs más gimnázium.

hirdetés
hirdetés

Hiller István a napirend előtti felszólalásában azt mondta, az önkormányzati iskolák államosítása túlcentralizált rendszert hozott létre, egycsatornás döntésekhez, meggondolatlan és hibás eredményekhez vezetett. Szükség volt központosításra, de eltévesztették a mértéket. Súlyos hiba, hogy a szakképzést a gimnáziumi oktatás kárára kívánják növelni. A férőhelyek csökkentése - aminek oka, hogy kevesebb diplomás legyen - meggondolatlan, távlatokat nem nyitó lépés - mondta és felsorolta azon településeket, ahol felmenő rendszerben megszűnhet a gimnáziumi képzés. Ez szégyen - mondta.

Rétvári Bence szintén az Országgyűlésben hangsúlyozta, csak a vegyes intézményeket választják szét és csak ott szűnik meg a gimnáziumi oktatás.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a szakképzés nemzetgazdasági tárcához kerülésével, a profiltisztítással jelentősen csökkenni fog a jövőben a gimnáziumi képzések száma, és sok pedagógusnak kell majd új állást keresnie. Mendrey László kiemelte, csökken az érettségihez jutók száma is, előfordulhat, hogy megyei szinten nem lesz gimnáziumi képzés. Hozzátette, a létrejövő szakgimnáziumokban végző tanulók felsőfokú tanulmányi lehetőségei súlyosan korlátozottak lesznek, a szakközépiskolában végző diákok számára az érettségi megszerzése és a továbbtanulás gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Az iskolák listáját a kormányrendeletben, itt megtaláljátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (8) , melyek közül a legfrissebbek:

qwertzq

Megnéztem helyi érdekeltségben mely intézményeket érint, hogy nem indíthatnak gimnáziumi képzést. (de szakmát, szakközép osztályt igen) Hát nem nagy kár értük... Tipikus gyűjtők, az oda járók jelentős részét soha nem fenyegette a továbbtanulás. Teljesen felesleges nekik az ilyen jellegű képzés.

Amúgy felesleges keverni, hogy mi fog szakgimnáziumnak számítani. Nagyon jól értettétek, hogy mire célzott János.

6 általános és utána szakma na igen :) tessék nyugodtan teli torokból rinyálni, az a megoldás kedves annamária

kedves egriek!

tegyétek a szíveteket a kezetekre és mondjátok, hogy ti sajnáljátok, hogy a bornem, a keri, és a kossuth zsuzsa olyan marha nagy veszteség, hogy nincs gimnáziumi képzése...

Muszka János

Pánik keltés az egész! Az általam ismert iskolákban gimnáziumi képzés sohasem volt, csak szakközépiskolai:
Konkrét példák: Lestár SSZKI Kecskemét, Dózsa SZKI Kalocsa, Virágh Gedeon SZKI Kunszentmiklós.....

Ildikó Dax

János jártál valaha egy ún. szakközépiskolában, ami a mostani ipariknak felel meg - van ahol 3 éves a képzés és nincs érettségi, van ahol 4 és van, de az ott tanulók 90%-nak max. kettes az eredménye, heti 4 óra közismereti tantárgyat tanulnak, nyelvet nem. Ebből hogy lesz érettségi és minimum 300 pont meg nyelvvizsga? megmondom neked: sehogy! az itt tanuló diákoknak nem lesz lehetőségük a továbbtanulásra, ahogy a mostani szakközépiskolákban tanulók 80%-nak sincs, 1-2 jó nevű középiskola kivételével! De a mostani szakközépiskola az nem az új szakközépiskola, hanem a mostani szakmunkásképzőkből csinálnák a szakközépiskolát és a mostani pár jó szakközépiskolából és gimnáziumból a szakgimnáziumot, ami már nem általános gimnázium lesz, nem lesz fakultatív tárgy felvételére lehetőség, mert a heti 5 tesivel és hittan/erkölcs órával a max. 36-ból hatot már el is vettek. heti 2-3 órában tanult tárgyakból meg nem lehet emelt érettségit tenni, csak ha magántanár foglalkozik a gyerekeddel, amit a keményen dolgozó kisemberek nem tudnak megfizetni, így az ő gyerekeik nem lesznek egyetemisták, ezáltal diplomások! Hálát adok az égnek, hogy az én gyerekeimet ez már nem érinti! Emellett borzasztóan sajnálom a most 10-14 éveseket, mert ők már az új rendszerben fognak tanulni.

Annamari-vidéki

Két lehetőség van!

1. Beletörődünk és alkalmazkodunk az új helyzethez. Az lesz mint száz éve- a vidéki 6 elemi után megy libapásztornak meg napszámosnak napi egy tál lencséért.
-a nagyszüleim és tőlük feljebb mindenki így élt a családomban.
Esetleg vesz az ember az Ecserin magának egy érettségit és diplomát- ahogyan sok politikus is tette.
2. Kimegyünk az utcára és forradalmat csinálunk!

Szerintem az 1 pont fog megvalósulni mert mi ilyenek vagyunk és őszintén szólva ebben az esetben meg is érdemeljük.
-kívánom, hogy mindenki aki most nagykorú és kussol az majd a gyereke-unokája közmunka után befolyt járulékából kapja a nyugdíját!

Anna117

János Szabó, lesz a gimnáziumok helyett bármi is? Nem arról van szó, hogy megszüntetik őket? Nem azt mondták, hogy lecserélik, hanem azt hogy megszüntetik! Miért kellett megtévesztő módon átnevezni mindent? Szabó János, a szakközépiskola, ahonnét nem lesz könnyű továbbtanulni, azon a szakmunkásképzőt kell érteni! A mostani szakközépiskola, ahonnét Ön szerint is tovább lehet tanulni, az a szakgimnázium lesz. A szakközépiskola a jövőben nem azt jelenti amit most, és a múltban. ( A jövő szakközépiskolája nem ad érettségit, pedig a továbbtanuláshoz még nyelvvizsga is kell majd , de a jövő szakközépiskolája, a jelen szakmunkásképzője nem oktat nyelvet sem!!!)A cikknek teljesen igaza van, nem lesz könnyű ilyen helyzetből továbblépni, annak aki a szakközépiskolai( szakmunkás) képzést választja, bár nekik nem is szokott ez lenni a céljuk. Gondolom, azért tették ezt az értelmetlen névcsereberélést, hogy megkeverjék az embereket. Hát sikerült is!

János Szabó

A kérdés az hogy mi lesz helyettük. Szakmunkásképzők érettségi nélkül, vagy érettségit is adó ipari szakközépiskolák? Nem mindegy!
Egyébként meg a szakközépiskolákból is lehet tovább tanulni, süket duma hogy nem. Legfeljebb nem egyetemre hanem főiskolára, ahol nagyon jól jöhet a szakmai előképzettség.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X