Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ilyen lesz az iskolai menza 2015-től: semmi cukor, zsír és szénsavas üdítő

8

Január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többi között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát.

Forrás: Stiller Ákos

Az emberi erőforrások minisztere által jegyzett, tavaly májusban megjelent jogszabály eredetileg 2014 szeptemberétől lépett volna életbe, de ezt januárra halasztották, mert több jelzés érkezett a közétkeztetés résztvevőitől, hogy szerződéseik, alapanyag-beszerzéseik miatt nem elegendő a felkészülési idő.

hirdetés
hirdetés

A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait, például, hogy az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet. A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, bölcsődei étkeztetésben pedig nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt.

A közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket, pasztákat "állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra". Nem adható továbbá 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni.

A rendelet előírja azt is, hogy a közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

Részletesen rögzíti továbbá a diétás étkeztetés szabályait, az ételek elkészítésének személyi feltételeit, valamint a közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzését is. Az átmeneti rendelkezések között szerepel, hogy a közétkeztetésben a napi bevitt sómennyiséget 2020-ig az előző évi mennyiséghez képest - a különböző célértékek eléréséig - legalább 10 százalékkal kell csökkenteni.

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló miniszteri rendelet hatálya valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre továbbá a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre is kiterjed.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (8) , melyek közül a legfrissebbek:

bagojjj

Szerencsés vagyok, az utolsó gyerekem is leérettségizik az idén és főzni is tudnak :DDD

András Tejfalussy

Azonosító: menzareformaldozatsegitoszolgalat160223

MENZAREFORMOS KÖZÉRDEKŰ BEJELENTÉS AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLATHOZ

Tejfalussy András nyilvános közérdekű bejelentése az Áldozatsegítő Szolgálathoz: A „MENZAREFORMEREK”, a magyar gyerekek étkezésénél is a tényleges szükséglet kb. ötödére korlátozták a konyhasót és tízszeresére növelték a káliumot. Miután tudják, hogy Nobel-díjat kaptak 1950-ben, akiknek a patkány- és emberkísérletei mérésekkel bizonyították az ilyen nagymértékű konyhasópótlás-korlátozás és káliumtúladagolás magasvérnyomás okozó, életrövidítő, ivartalanító, fajirtó hatását. Ezeknek hazánkban naponta több százezer mérgezett áldozata van. Lásd: www.tejfalussy.com, MEHNAM 550. Állítsák le a fajirtó MENZAREFORMOT! Budapest, 2016. 02. 23. Tejfalussy András okl. vill. mérnök, hatásmérés-tudományi szakértő feltaláló, 2621 Verőce, Lugosi u. 71. +36 20 2181408, www.tejfalussy.com, [email protected]

crocuta

Orvos vagyok, de ilyen agyrémet még nem láttam! Sótlanul cukormentesen, íztelenül főzni!
Erre csak "VEZETŐ DIETETIKUS" -aink képesek, akiknek gőzök nincs a kajához, csak közel ülnek a tűzhöz!!!

bugackati

Állítólag azért vannak ezek az új szabályok hogy védjük a gyermekek egészségét.Na már most az uj ételekkel hogyan védjük ha meg sem eszik!!!!!Úgy látszik az éhező gyerek az egészséges. Ja, és az elhízott gyerekek sem az iskolai menzátol híztak el abban biztos vagyok. Ez az egész szabály egy nagy marhaság aki kitalálta csak ezen a koszton kéne hogy éljen.

Sándorné Vági

Mindig csak az van mondva,hogy mit nem ehetnek a gyerekek!Szeretnék látni legalább 1 hónapra szóló minta étrendet ami megfelel minden jogszabálynak,és ami szerint mi is tudnánk tervezni étlapot!!!

ziko66

szülőnek bemenni az iskolába nem lehet,kiírva csak az ebédlőben van a menü,tehát hidd el a gyermekednek hogy mi volt a csodakaja.Már ha felismeri.fizetsz egy szolgáltatásért ami?mennyi?milyen?

Semostyán Erika

Inkább azt mondanám, hogy rettentő módon sajnálom a szülőket,akik havonta egy rakat pénzt kifizetnek a gyermekük étkeztetésére, és a gyerek gyakorlatilag sok esetben éhesen megy haza, mert számára nem ismert ételt kap, ami ráadásul íztelen is. (céklafőzelék, karfiolfőzelék és társai)A látványa sem bizalomgerjesztő.Meg sem kóstolják. A magyar konyha nem ezek szerint az elvek szerint működik. Én értem a szándékot, de azt gondolom, engedjék már meg nekem egy étteremben, hogy annyi sót tegyek az ételembe, amennyit én szeretnék.

Stelli Jozsef

Egye meg aki kitalálta!Mi lesz itt? Mint a Gulagon? Így is visszaviszik a gyerekek a rántott húst is, mi lesz ezután? Kész pocséklás!!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X