Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kötelező lesz a meditáció az iskolákban: minden nap relaxálni kell majd

4

Kétszáz tanár már elvégezte azt a továbbképzést, amely alapján ősztől meditációt és relaxációt taníthatnak az iskolákban. Az alaptantervbe és a testnevelés kerettantervébe is bekerült a relaxáció, az egyik ötletgazda szerint így kevésbé lesznek idegesek a diákok - írja a beol.hu. Milyen szabadon választható tantárgyak lesznek az iskolákban? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A tanárok harminc óra alatt saját élményeket szereznek, a további harmincban pedig megismerkednek azzal, hogyan kell továbbadni - mondta a lapnak Bagdy Emőke pszichológus, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke, a program egyik kidolgozója.

hirdetés
hirdetés

A legkisebb diákok a relaxációt játékos formában, mesével és mozgással egybekötve végeznék, a felső tagozatban már szerepet kapna az interaktivitás is, "a középiskolások pedig olyan szintre érnének a témában, amelynek komoly egészségvédelmi hatása van" - tette hozzá. Az Origo szerint az elsősöknek napi tíz perc szólna az ellazulásról, a középiskolások viszont a testnevelésórán heti fél órát meditálnának, és megtanítanák nekik a különböző lazító technikákat.

Bagdy Emőke szerint a rendszeres relaxáció után a gyerekek könnyebben tanulnak majd, "kevésbé lesznek idegesek, a testük és lelkük egyensúlyba kerül". Hozzátette: nem a keleti kultúrából ismert eljárásokra kell gondolni, létezik "keresztény meditáció" is, illetve minden gyakorlat rendelkezik tudományos alapokkal.

hirdetés

Hozzászólások (4)

dezz

NEMES LEVI: Már hogy ne lenne!? Már a korai kereszténység is ismerte és gyakorolta több formáját és azóta is gyakorlat több felekezetben. Legismertebb talán a rózsafűzér meditáció vagy imádság. De az elmélyült ima is egyfajta meditáció. Legalább keress rá: "keresztény meditáció".

NEMES LEVI

Az új tantárgyat kiagyalók kihangsúlyozták, hogy nem a keleti kultúrákból ismert technikák kapnak helyet az iskolai oktatásban, hanem az úgynevezett keresztény meditáció elemei. Ez a mondat ékes bizonyítéka annak, hogy a pszichológusok keresztényi előképzettsége meglehetősen hiányos, mert aki ismeri a keresztény kultúrkört, az nem alkot egy újabb mondvacsinált stílusirányzatot csupán azért, hogy saját szakmájának eladható technikáit benyomja egy –számára- jól fizető intézményrendszerbe. Nincs keresztyén meditáció!!!

Varga Krisztián

ez szép és jó, sőt hasznos is lehet, HA a diákok komolyan veszik

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X