Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

2013-ban minden diáknak le kell futnia a Cooper-tesztet

tornaóra
Minden diákról kiderül, milyen kondiban van
Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Cooper-tesztet is le kell majd futniuk a diákoknak a következő tanévben, sőt a távolugrást és a fekvőtámaszt is be kell gyakorolniuk – a decemberben elfogadott köznevelési törvény és a 2012/2013-as tanév rendjéről szóló rendelet alapján 2013-ban az ország összes iskolájában fel kell mérni a tanulók fizikai állapotát és edzettségét.

hirdetés
hirdetés

A pénteken nyilvánosságra hozott rendelet alapján az iskoláknak 2013. április 3. és május 28. között kell majd megszervezniük a felmérést, ehhez az eddig is használt, a fittség vizsgálatára alkalmas módszertani anyagok alapján kell felkészülniük.

A tornaórákon eddig is rendszeresen készítettek felméréseket, de az adatokat országosan nem gyűjtötték, így a különböző intézményekbe járó diákok eredményeit nem lehetett összehasonlítani. A 2000-es évek elején kétféle fittségi tesztet is kidolgoztak: a Hungarofitet és az Eurofitet. A Hungarofit öt részből áll: az első a Cooper-teszthez hasonlít, 2000 métert kell minél rövidebb idő alatt lefutni, a második a helyből távolugrás, a harmadik a felülés, a negyedik hátizomgyakorlatokból áll, az ötödik pedig a fekvőtámasz.

A Hungarofit skálája

Igen gyenge

Gyenge fizikai állapota miatt gyakran rossz a közérzete. A mindennapi tevékenységétől rendszeresen fáradtnak, kimerültnek érzi magát. Munkavégzése közben nehezen tud tartósan odafigyelni, koncentrálni. Hajlamos a gyakori megbetegedésre.

Gyenge

A mindennapi tevékenységétől, fizikai-szellemi munkavégzésétől estére általában elfárad. Gyakran nem tudja kipihenni magát egyik napról a másikra. Sok esetben már reggel is fáradtnak, levertnek, kimerültnek, rosszkedvűnek érzi magát.

Kifogásolható

A mindennapi tevékenységtől estére ugyan még elfárad, de reggel általában kipihenten ébred. A megszokottnál több fizikai-szellemi munka azonban még erősen igénybe veszi. Ha tartósan (több nap, hét) többletmunkát vállal, csak nagy erőfeszítés mellett tudja megfelelő hatékonysággal végezni.

Közepes

A közepes szint elérése azt jelzi, hogy az egészség szempontjából leglényegesebb kondicionális képességek területén elérte azt a szintet, amely a legtöbb foglakozási ágban már elegendő ahhoz, hogy mindennapi tevékenységét, esetenként az időszakos túlmunkát maradéktalanul elvégezhesse.

Ezt a szintet általában azok érik el, akik több éven át, valamilyen sportágban - alacsonyabb szintű szakosztályban - amatőr szinten versenyeznek, és heti két-három alkalommal rendszeresen edzenek. 

Kiváló

A kiváló szint eléréséhez heti négy-öt edzés csak akkor elegendő, ha örökletes tényezőként kiváló testi, biológiai, fiziológiai adottságok is jelen vannak.

Extra

Aki ezt szintet eléri, az fizikailag kiválóan terhelhető. Ez a szint szinte valamennyi élsportolónak elegendő ahhoz, hogy a kiválasztott sportágra jellemző speciális kondicionális képességeket a megfelelő szinten lehessen tartani.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X