Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Megjelentek a kerettantervek, sok feladat vár az iskolákra

1
Forrás: Stiller Ákos

Közzétették a Magyar Közlönyben a kerettantervek kiadásáról és jóváhagyásáról szóló Emmi-rendeletet, valamint az elfogadott kerettanterveket, amelyek alapján az általános és középiskoláknak felül kell vizsgálniuk helyi tantervüket.

hirdetés
hirdetés

Jövő szeptemberben egy kivétellel az összes iskolatípusban bevezetik az új kerettanterveket az első, az ötödik és kilencedik évfolyamon, a hat évfolyamos gimnáziumokban viszont csak a hetedikeseknél indítják el az új rendszert.

Mivel a kerettanterveket nem készítették el időre, új határideje van a helyi tantervek felülvizsgálatának is: az új dokumentumokat december 31-e helyett március végéig kell elkészíteniük a nevelőtestületeknek.

Tíz százalék mozgásteret hagytak az iskoláknak

Bizonyos területeken az iskola választhat a kiadott kerettantervek közül - az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerint a választáshoz fel kell mérni meglevő vagy megteremthető erőforrásokat, illetve azt, hogy a választani kívánt kerettanterv illik-e az iskola profiljához, hagyományaihoz.

A kötelező tantárgyak és óraszámok átvétele mellett a nevelőtestületeknek dönteniük kell az évfolyamonkénti órakeret tíz százalékának felhasználásáról - dönthetnek például a minimális óraszámmal közölt tantárgyak időtartamának megemelése mellett, vagy szabadon választható tantárgyat vezethetnek be. A későbbiekben a miniszter további szabadon választható tantárgyi - például lovaskultúra vagy sakk - kerettantervekkel egészíti ki a korábbiakat.

Kerettantervek

Általános iskola 1-4. évfolyam

Általános iskola 5-8. évfolyam

Gimnázium 9-12. évfolyam

Hat évfolyamos gimnázium

Nyolc évfolyamos gimnázium

Szakközépiskola

Nyelvi előkészítő évfolyam
Arany János Tehetséggondozó Program

Arany János Kollégiumi Program 9. évfolyam

Sportiskola

Speciális matematikai képzés


hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

gloss666

http://kerettanterv.ofi.hu/1_melleklet_1-4/index_alt_isk_also.html
Ez miért van?

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X