szerző:
Eduline

Hawaii és Indiana is csatlakozott azokhoz az amerikai államokhoz, amelyek kivették az általános iskola alsó tagozatának tantervéből az írásórákat – a diákok a következő tanévtől kizárólag gépelést tanulnak majd.

„A kézírás és a gépelés oktatása mellett is szólnak érvek, de talán ez utóbbi ma már fontosabb” – nyilatkozta a Daily Technek egy háromgyermekes édesanya. A tanárok és a szülők többsége nincs ennyire elragadtatva az ötlettől, sokak szerint a kézírás oktatásának eltörlése néhány éven belül azzal jár majd, hogy a diákok még a saját nevüket sem tudják leírni.

„Amikor megszületünk, valaki aláírja a születési anyakönyvi kivonatunkat. Amikor megházasodunk, alá kell írnunk a hivatalos dokumentumokat. A kézíráshoz és az aláíráshoz az élet legfontosabb eseményei kapcsolódnak. Szégyen, hogy egyáltalán felvetődik ilyen terv, hiszen amíg használjuk a kezünket, a kézírás az emberi kommunikáció egyik legfontosabb csatornája” – mondta az egyik papír-írószer szaküzlet tulajdonosa a WKRC-nek.

Az indianai oktatáspolitikusok azért döntöttek úgy, hogy az általános iskolai tantervből kiveszik az írásórákat, és inkább gépelést tanítanak a diákoknak, mert a számítógépek elterjedése - szerintük - néhány éven belül feleslegessé teszi az írott betűk elsajátítását. Két év alatt összesen negyvennégy amerikai állam csatlakozott a kezdeményezéshez, és dolgozta át az alsó tagozatosok tantervét. Az intézmények egyébként - ha szánnak rá plusz költséget és óraszámot - továbbra is oktathatják a kézírást, a hangsúlyt azonban inkább a számítógép használatára kell helyezniük.

eduline