Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Friss középiskolai rangsor: idén is taroltak a fővárosi gimnáziumok

21

Megjelentette a magyarországi középiskolák eredményességi mutatóit a Köznevelés című oktatási szaklap - idén a továbbtanulási eredmények alapján is rangsorolták az intézményeket. A gimnáziumi listát az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium vezeti, a szakközépiskolák közül a budapesti Puskás Tivadar Technikum, a váci Boronkay György Középiskola és a Károlyi Mihály Szakközépiskola érte el a legjobb eredményt.

A középiskolákat idén a 2005 és 2009 között nyelvvizsgát szerző diákok aránya, az országos középiskolai tanulmányi versenyeken (OKTV) elért eredmények, a középszintű érettségin elért átlagpontszámok és az egyetemekre, főiskolákra felvett végzősök aránya alapján rangsorolták. Évek óta külön kategóriában indulnak a gimnáziumok, a szakközépiskolák és a vegyes - vagyis mindkét iskolatípusú osztályt indító - középiskolák. A 2012-es középiskolai felvételiről itt olvashattok.

A Fazekas Mihály Gimnázium - az érettségizők itt érték el a legjobb eredményt
A Fazekas Mihály Gimnázium - az érettségizők itt érték el a legjobb eredményt
hirdetés
hirdetés

A 2008/2009-es tanévben nyilvántartott 355 gimnázium közül a tanulmány készítői 36-ot minősítettek kiválónak, 54-et jónak és 178-at közepesnek. A 417 magyarországi szakközépiskola közül 42 szerezte meg a kiváló minősítést, 63 jó, 178 intézmény pedig közepes eredményt ért el, míg a vegyes középiskolák csoportjában 20 kiváló, 30 jó és 100 közepes teljesítményű iskola szerepel - a teljes tanulmányt a Köznevelés honlapján olvashatjátok el.

A legjobb gimnáziumok

Gimnázium neve Település Felvételi arány Nyelvvizsga arány Érettségi átlagpont OKTV-pontszám
ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája Budapest 91,2 94,7 87,6 594,9
Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Budapest 95,4 91,3 88,5 1269,9
Eötvös József Gimnázium Budapest 84,8 95,5 83,2 133,3
Révai Miklós Gimnázium Győr 89,6 96,7 86,1 208,6
Herman Ottó Gimnázium Miskolc 90 92,4 81,6 130
Bolyai János Gimnázium Szombathely 92,4 95,6 85,9 117
Lovassy László Gimnázium Veszprém 83,6 91,5 82 182,6
Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium Balatonalmádi 85,2 98,4 81,5 66,4
ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium Budapest 85,1 86,2 85,3 297
Szent István Gimnázium Budapest 84,9 89,8 79,8 231,6

A legjobbak az érettségin elért pontszámok alapján

A tanulmány készítői minden évben a középszintű érettségin elért átlagpontszámot veszik figyelembe - ez előnytelen lehet azoknak az intézményeknek, ahol magas az emelt szintű érettségit választó diákok száma. A kutatók szerint az emelt szintű érettségi eredményei ebben az időszakban még nem jellemzik az iskolai oktatás minőségét alacsony számok és a felsőoktatási intézmények lazább követelményei miatt, ezért még nem érdemes külön mutatóként kezelni.

Végzősök a budapesti Zrínyi Gimnáziumban
Végzősök a budapesti Zrínyi Gimnáziumban

2005 és 2009 között a Fazekas Mihály Gimnázium diákjai érték el a legjobb eredményt  a középszintű érettségin, átlagpontszámuk 88,5 volt - a második helyet az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma szerezte meg 87,6 átlagpontszámmal, a harmadik pedig a győri Révai Miklós Gimnázium lett 86,1-es átlagpontszámmal. A szakközépiskolák közül a váci Boronkay György Műszaki Középiskola (77,6), a győri Jedlik Ányos Informatikai és Gépipari Középiskola (76,9) és a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola (76,8) szerzett dobogós helyet, míg a vegyes intézmények közül a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium és Szakközépiskola (85 pont), a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (84,3), valamint a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola (82 pont) érte el a legjobb eredményt.

A legjobbak a felvételi eredményei alapján

A felsőoktatást felvételin a Fazekas Mihály Gimnázium végzősei teljesítettek a legjobban (95,4 a felvettek aránya), őket a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium (92,6) és a szombathelyi Bolyai János Gimnázium (92,4) tanulói követik. A szakközépiskolák közül a budapesti Puskás Tivadar Technikum (73,7), a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola (66) és a békéscsabai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola (64,2) került a legjobbak közé, míg a vegyes középiskolák csoportjából az egri Neumann János Középiskola (81), a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium és Szakközépiskola (78,1) és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (77,2) vezet. A 2012-es egyetemi-főiskolai rangsorról itt olvashattok.

A legjobbak a nyelvvizsgák száma alapján

A nyelvvizsgát szerző diákok aránya alapján készített rangsor aligha okoz bárkinek is meglepetést: az élen a bajai Magyarországi Németek ÁMK (100,6), a pécsi Koch Valéria Középiskola (100) és a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium (99,5) áll. A szakközépiskolák közül a győri Vocational Academy Szakközépiskola (90), a miskolci Berzeviczy Gergely Szakközépiskola (79,5) és a budapesti Hunfalvy János Szakközépiskola (79,3) érte el a legjobb eredményt, míg a vegyes középiskolák kategóriájában a budapesti Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gyakorló Középiskola (99,3), a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakközépiskola (94,4) és a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Szakközépiskola (93) vezet.

A legjobbak az OKTV-n elért eredmények alapján

Az országos középiskolai tanulmányi versenyeken (OKTV) elért eredmények alapján a gimnáziumok közül a Fazekas Mihály Gimnázium emelkedik ki 1269,9 ponttal, a második az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium 594,9 ponttal, a harmadik pedig az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziuma 297 ponttal. A szakközépiskolák kategóriájában a Puskás Tivadar Technikum (188,8 pont), a váci Boronkay György Középiskola (134,4 pont) és a budapesti Károlyi Mihály Két Tannyelvű Szakközépiskola (132,8 pont) vezet, míg a vegyes középiskolák közül az egri Neumann János Középiskola (159,5 pont) és a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola (117,9 pont) ért el jó eredményt.

hirdetés

Hozzászólások (21) , melyek közül a legfrissebbek:

meinetwegen

Tisztelt ......... (milyen frappáns név), egyáltalán nem savanyú a szőlő, a nyíregyházi Krúdyba járok, és mint a Kelet-Magyarország egyik legjobb gimnáziumával, teljesen elégedett vagyok a helyezésével. Pusztán nem értem, hogy egyik évről a másikra hogy eshetett vissza nem egy, de nem is két hellyel az iskola.

Mint mondtam, nem savanyú a szőlő, de már régóta érzek egy olyan hatást az országban, hogy mindenből a fővárosit próbálják az előtérbe tolni, mert azt hiszik, hogy az a lényeg.

A megyében a Krúdy és a Kölcsey elvitathatatlanul a két legjobb gimnázium, a Kölcsey az elmúlt években is az első tízes lista alsó felén lépegetett felfele. Érdekes, most sehol sem látom.

Nem vitatom a Fazekas eredményességét és "elitségét" (gyűlölöm ezt a szót), csupán a véleményemet mondtam el, természetesen tisztelet a kivételre. De nálunk is van matematika-tagozat és látom, milyen emberek járnak oda (nem degradáló megjegyzésnek szánom, a maguk területén olyan zsenik, amilyen én sosem leszek, de máshol meg ...). Szerintem a lista erősen torzít.

négygyermekes

Másokkal egyetemben én sem értem a listát, hiszen egyetlen jó nevű egyházi gimi sincs rajta. Mi lehet ennek az oka? Az biztosan nem, hogy azok rosszabbak a fentieknél. Hol a pannonhalmi bencés, a budapesti piarista, Szent Margit, Szent Imre, Baár-Madas stb? Itt valami nem tuti, az biztos!

........

Tisztelt Meinetwegen! Ezeknek az "elitiskloláknak" nem az a lényege, hogy 2 perc alatt megoldj egy harmadfokú egyenletet és betéve tudj minden oldalt a történelemkönyvből, hanem hogy megtanítanak gondolkodni és következtetéseket levonni. Az állításomat az is igazolja, hogy rengeteg mai sikeres és híres ember került ki ezekből az iskolákból, és ezek nem mindegyike matekkal, biosszal vagy éppen társadalom tudományokkal foglalkozik, hanem vannak sportolók és előadóművészek is.(Ha már a Fazekasnál tartunk akkor pl: Szilágyi Áron aki olimpiai bajnok lett idén, Ákos aki sikeres énekes, Harcsa veronika aki szintén, stb.) Szerintem is inkább savanyú a szőlő, mint ahogy Vékony Kata írta és ha nem tudod, hogy mi folyik ezekben az iskolákban akkor ne írj róluk valótlant!

Vékony Kata

Komolyan gratulálok az évtizedes Fazekas-szapuláshoz. Kezdjük ott, hogy a Fazekas nem csak a matektagozatából áll, így az OKTV pontszámok sem csak abból jönnek össze. Folytassuk ott, hogy nem "vágják kockára" a gyereket, az megy oda, akinek ezen a területen van tehetsége. Ismerek jópár volt Fazekasost, matekost és nem matekost, természettudományist és magyarost is, xaz iskola egyáltalán nem próbálta, és nem is "vágta kockára" őket.
Az igaz, hogy csak jó képességű gyerekek mehetnek oda, de az iskola olyan lehetőségeket nyújt, amilyet más nemigen. Aki kívülállóként a Fazekast szidja, annak valószínűleg az fáj, hogy ő vagy a gyermeke kevés lenne hozzá...

kitöltés

nagyon, jó, nagyon szuper ez a rangsor, de azt gondolom, hiába faragnak valakiből zsenit, lesz sok-sok nyelvvizsgája és nyeri meg az összes oktv-t, ha az életben nem boldogul. ezt lenne érdemes megvizsgálni.
saját tapasztalatom azt mutatja, hogy a környezetemben több olyan sikeres felnőtt van, akit gimnáziumban "hülyének" kiáltottak ki.
és visszafelé is igaz. több olyan ginmáziumi osztálytársam van, aki két nyelvből is nyelvvizsgázott, volt, akinek felsőfokúja is volt, kitünű bizonyítvány, bioglógia, német, kémia versenyeket nyert és nem találja a helyét az életben. akad olyan is, aki nem tudta elvégezni a főiskolát, egyetemet sem, vagy ha igen, képtelen volt jó állást taláni magának.

Dinus02

Azt én sem értem, hogy hogyan lehet a nyelvvizsgát belevenni ebbe a számításba. Hogy kezelhető egy helyen a kéttannyelvű gimi a sima gimivel? Ez olyan,mintha biológia fakultációs embereket versenyeztetnénk alap óraszámú tanulókkal és meglepődnénk, hogy jobban teljesítenek a faktosok egy versenyen... Egyszerűen nem fair...

Varga Bálint

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium... 2011ben 60% alatt alig érettségizik valaki, és majdnem mindenkit felvettek egyetemre(2 diákot nem a 56-ból). Nem értem ezt a rangsort...

Krisztián Zimmermann

Be tudná nekem szkennelni valaki a Köznevelés teljes listáját a középiskolák rangsoráról?:)

Levente Karvalits

A 2. helyen a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumnak kéne szerepelni az elmúlt 10 év felvételi mutatói alapján.
Minden más szempontból is az első 10-ben vagyunk.
Az 5 évfolyamos nyelvi előkészítős képzés bevezetése óta nálunk is hibás a számolás.
Gratulálok!

Dani Jel

Mikor látunk olyan kimutatást, hogy melyik gimnázium tudott a legtöbbet kihozni a tanulóiból???
Mivel nem súlyozzák azt, hogy milyen felvételi eredményekkel kerültek a tanulók ezekbe a gimnáziumokba, ezek az eredmények nem mondanak semmit arról, hogy melyik iskola készíti legjobban fel a tanítványait az éretségire!

Ibolya Kádár

A listával komoly statisztikai problémák vannak!A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumot 2005 óta folyamatosan tévesen számítják.Ekkor lett 12. évfolyamos az első Arany János Tehetséggondozós osztályunk, s a rendszer őket is automatikusan úgy kezelte,mintha érettségiznének.203 végzősből számították ki a sikermutatókat,holott 168-an maturáltak.Tovább romlott a helyzetünk,amikor feljött 12. évfolyamra a nyelvi előkészítős osztályunk,akik szintén még egy év múlva érettségiztek. Ahogy kiteljesedett a nyelvi előkészítő, hivatalos eredményeink úgy romlottak .2009 és 2010 folyamán kitartóan leveleztem Neuwirth úrral-akitől sok segítséget kaptam-, az OKM-mel az OH-val, a KIR-rel.Minden fórum elismerte a panasz jogosságát,s ígéretet kaptam arra,hogy a KIR STAt adatgyűjtés során megkülönböztetik azokat a 12. évfolyamos tanulókat,akik 13-ban érettségiznek.Ehhez képest a 2005-09 aktuális időszakából 3 évünk teljesen torz,estenként 20%-kal térnek el a mutatók.Neuwirth úrnak tegnap jeleztem a problémát,ma adott gyors és kollegiális válaszában újra elismerte a tévedést:felvételi eredményességünk ennek megfelelően 10%-kal,82,73%-ra ugrott.Ki kárpótol bennünket az előző fél évtized leminősítéséért?

eduline

Kedves Olvasóink, kértünk plusz információt a lista összeállításának módszeréről a Köznevelés szerkesztőségétől - évről évre ez a szaklap jelenteti meg a középiskolák eredményességi mutatóit. Amint választ kapunk, kiegészítjük a cikket

Vetési Edit

Kerestem az eredeti cikket, és nem értem, miért van, hogy a teljes anyagot csak akkor lehet látni, ha valaki megveszi vagy előfizeti a Köznevelést. A listával azért lenne néhány alapvető metodikai probléma. A felvettek számába nem számolják a külföldön továbbtanulókat, márpedig ez az EU-ban nonszensz. Szerintem ők egyébként nem elhagyják az országot, hanem külföldön tanulnak, és remélhetőleg kapnak majd lehetőséget arra, hogy a kint megszerzett tudást, kapcsolatokat itthon és Magyarország javára hasznosítsák. Ugyancsak nem világos, hogy a nyelvvizsgák számát milyen módszerrel számítják, mert pl. a kéttannyelvű, a külföldi rendszerű, a nemzetközi érettségi vizsgát tévő stb. iskoláknak ott kellene lenniük a lista legelején, 100 % feletti nyelvvizsga-aránnyal. Többen is írták már, nem akarom ismételni, az iskolák sorrendje sem érthető. Így felületes és félrevezető a rangsor.

Varga Dániel

A számok alapján a helyes sorrend Fazekas - Radnóti - Révai - Bolyai - Eötvös - Hermann lenne.

Márton Márton

A számok alapján a Fazekas-Radnóti-RÉVAI-Eötvös lenne logikus sorrend.. Az első helyre felvételt nyert diákok közé nem szokták beszámítani az országot elhagyó diákokat :(

Zsuzsanna Szarka

Mitől lett rosszabb a Révai mint az Eötvös? Minden mutatóban jobb mint a pesti gimnázium...

kotnyeles

A rangsor nem, de a számok igenis meglepőek. Az első helyhez a 100 százalék is kevés: "diákok aránya alapján készített rangsor aligha okoz bárkinek is meglepetést: az élen a bajai Magyarországi Németek ÁMK (100,6)"
Ezek a németek tényleg tudnak!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X