Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Megjelent a hazai felsőoktatási rangsor: idén is az ELTE áll az élen

8

Az orvosi és a bölcsészettudományi karok vezetik a Felvi 2012-es, összesített kari rangsorát, az élen ismét az ELTE bölcsészkara végzett. Megjelent a HVG Diploma különszáma, benne a tíz képzési terület részletes rangsorával.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara – az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján ezek az egyetemi karok vezetik a Felvi 2012-es, összesített felsőoktatási rangsorát. Az ELTE eredménye nem meglepő, a bölcsészkar évek óta a lista élén áll, a második helyezett pécsi orvosi kar azonban egy év alatt tizenhárom helyet javított, ezzel lekörözte a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem orvosi karát is.

Nincs nagy meglepetés: idén is az ELTE bölcsészkara áll a rangsor élén
Nincs nagy meglepetés: idén is az ELTE bölcsészkara áll a rangsor élén
Forrás: Fazekas István
hirdetés
hirdetés

A rangsor ötödik helyén a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara áll, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaság-tudományi Kara és a debreceni bölcsészkar követ – előbbi 2011-ben még a huszonötödik helyen végzett, idén azonban a Corvinus gazdálkodástudományi karát is megelőzte. A tíz legjobb közé került az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara, a szegedi egyetem bölcsészkara és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kara is.

Az összesített kari rangsort minden évben az oktatók és a hallgatók teljesítménye alapján állítják össze. Az idei adatok szerint a legjobb eredményű diákok a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán és az ELTE jogi karán tanulnak, míg az oktatói kiválóság alapján a pécsi orvosi kar, a BME Természettudományi Kara és a Nyugat-magyarországi Egyetem mezőgazdasági kara vezet. A tavalyi, 2011-es felsőoktatási rangsort itt nézhetitek meg.

Rang Intézmény Hallgatók kiválósága alapján Oktatók kiválósága alapján

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (ELTE-BTK)

5.

7.

2.

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE-ÁOK)

23.

1.

3.

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (SE-ÁOK)

2.

26.

4.

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (SZTE-ÁOK)

18.

12.

5.

Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi  Kar (KRE-BTK)

20.

12.

6.

Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaság-tudományi Kar (BCE-KTK)

10.

25.

7.

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar (DE-BTK)

33.

8.

8.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE-PPK)

8.

36.

9.

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (SZTE-BTK)

22.

28.

10.

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar (ZMNE-KHK)

47.

4.

 Magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban - az ELTE, az SZTE és a CEU vezet

Az ELTE és a szegedi egyetem a legfrissebb sanghaji felsőoktatási rangsorra is felkerült: mindkét intézmény a 301-400. helyezést szerezte meg az ARWU-listán, amelyet 2003 óta minden évben összeállít a sanghaji Jiao Tong University, a szakemberek százpontos rendszerben értékelik az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát. A brit QS-rangsorban szintén a két nagy kutatóegyetem szerepel rendszeresen, de a legfrissebb elemzésben a Közép-európai Egyetem is megjelenik, ráadásul a magyar intézmények közül a legjobb helyet szerezte meg.

  ELTE Szegedi Tudományegyetem (SZTE) BME Semmelweis Egyetem (SE) Debreceni Egyetem (DE) Közép-európai Egyetem (CEU)

ARWU 2011

301-400

301-400

       

QS 2011

501-550

551-600

     

372

Webometrics 2011

336

461

329

     

SCIMAGO 2011

729

725

632

643

798

 

HEEACT 2010

498

478

       

Leiden 2010

441

484

 

476

480

 

A webes jelenlét alapján rangsoroló Webometrics listáján az első ötszáz intézmény között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem található meg, míg a SCIMAGO-rangsorban a magyar egyetemek közül a BME szerezte a legjobb eredményt. A kizárólag a tudományos cikkek száma és idézettsége alapján összeállított HEEACT-listán az ELTE és a Semmelweis Egyetem jelenik meg az ötszáz legjobb között, ahogy a Leiden European Rankingben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el a legjobb helyezést.

A HVG Diploma különszámában minden fontos információt megtalálsz az alap- és mesterszakokról, a képzési területi rangsorokról, de megismerheted a diplomás pályakövetési rendszer intézményi adatait is. Kiderül, milyen elhelyezkedési esélyek várnak rád, és hogy pályakezdőként milyen fizetésekre számíthatsz. A 2012-es HVG Diploma különszámot a HVG Ügyfélponton rendelheted meg.

hirdetés

Hozzászólások (8) , melyek közül a legfrissebbek:

jhnnsclvn

Heckenast82. Magad írod, hogy a történetudományi doktori iskolát nemrég akkreditálták. Az még csak jövő ősszel fog beindulni, egyelőre csak papíron létezik. Ennek ellenére azt írod, hogy "nem is rossz". Honnan tudod, ha még nem is működik? Tehát te vagy hiteltelen, nem mi. Nézz utána a törzstagoknak. A fele most 65 vagy 66 éves, ha beindul a képzés, a törvényes korhatáron túl lesznek. A másik felének meg nincs védett doktorandusza, ami pedig a törzstagság törvényes feltétele. Hogy miért akkreditálták mégis? Protekcióval: az egyik újonan alkalmazott törzstag a miniszterelnök kollégiumi szobatársa volt Székesfehérváron a gimnáziumban.

Heckenast82

Szerintem ezt ti (jhnnsclvn, ravaszblog) = Szerintem ezt ti (jhnnsclvn, ravaszblog, Charlie)

Heckenast82

Charlie és a többiek. Utánanéztem: valóban felfüggesztették az irodalomtudományi dr iskolát és igen, valakinek enyves volt a keze (157 milla). Viszont a történelemtud. dr iskolát nemrég akkreditálták, tehát van dr iskolája a BTK-nak, és nem is rossz (szintén utána néztem). Szerintem ezt ti (jhnnsclvn, ravaszblog) is tudtátok, amikor ide kommenteltelek --- ennek ellenére elhazudtátok. Így miután hazudtatok, teljesen érdektelen amit írtok. Ha jól látom, ti irodalmárok lehettek, és az összes sérelmeteket kivetítitek az egész egyetemre, lehúzzátok egy az egyben, ami pl. az egyetem remek műhelyeivel szemben(pl. pszichológia, japán, és most már a történelem is - rengeteg jó programjuk van) meglehetősen immorális lépés.

jhnnsclvn

Itt van 3 MAB-határozat:

http://web.mab.hu/tir/index.php?pid=711&fid=711&sid=DY818TFzg8V,uXI9IlYady-2uf3

Mindhárom arról szól, hogy nem felel meg. Különösen a középső az érdekes, a 2009-es. Ebből kiderül, hogy többrendbeli csalás és okirathamisítás történt. Mindez 2009-ban. Az egyetlen doktori iskolát, mint a 3. határozatból látható (2011), 2016-ig bűncselekmények miatt bezárták. Akkor hogy kerlhet fel a rangsor 5. helyére pont ez a boitrányos kar? Ez az egyetlen adat az egész rangsor hitelét ássa alá.

Charlie07

Heckenast, az régen lehetett. Raffay dékán idején tényleg klassz volt a Károli. Ez még Kulin idején is kitartott. Aztán jött Szabó András időszaka, ami katasztrófa. Szabó mindent lopott: pénzt (157 millió) és témavezetéseket a feleségével együtt. És minden jó oktatót elüldözött. Amikor én jártam a magyar szakra volt Király Gyula, Szigeti Lajos, Hima Gabriella. Szabó az első kettőt halálba üldözte, a harmadikat kirúgta. Most van az ő unalmas mormolása az egyetlen témáról, amiről beszélni bír, a szófukar Szenciről. A doktori iskolát is bebuktatta. Milyen egyetemi kar az, amelyiknek egyetlen doktori iskolája sincs? Az évezred felsőoktatási botrányát produkálta Szabó András. Ezek után a Károli a legjobb Bölcsészkar?!

Heckenast82

Én jártam az ELTE-re és a Károlira is, klassz volt a Károli (is). Ellenben Pécsről (BTK) kifejezetten pocsék tapasztalatom van.

jhnnsclvn

http://jhnnsclvn.wordpress.com/2009/11/04/the-official-version-about-the-phd-program-mab-hatarozat-a-doktori-iskolarol/

jhnnsclvn

Itt olvasható a MAB-határozat autentikus szövege a Károli megszüntetett doktori iskolájáról:

http://jhnnsclvn.wordpress.com/2009/11/04/the-official-version-about-the-phd-program-mab-hatarozat-a-doktori-iskolarol/

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X