Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Pirulnak a tanárok, ha szexről kell beszélniük az osztályteremben

1

Kényelmetlenül érzik magukat a brit tanárok, ha diákjaikkal a biztonságos szexről, a védekezésről és a családtervezésről kell beszélgetniük – egy nemrég lezárult kutatás eredményei szerint a pedagógusok többsége úgy gondolja, nem kap elegendő szakmai segítséget a felvilágosító órák megtartásához.

Ötből négy tanár egyszerűen nem tartja magát elég felkészültnek az intim témákban – attól tartanak, hogy a felvilágosító órákon nem tudnak majd minden tanulói kérdésre válaszolni. Minden második pedagógus szerint túl nehéz és kellemetlen a szexualitásról és a védekezésről beszélgetni a diákokkal, hatvan százalékuk pedig úgy véli, sokak vallásos érzületét is sértheti, ha az iskolában is szóba kerül a testi kapcsolat, adta hírül a Daily Telegraph

A kutatást három tanári szakmai szervezet, illetve egy óvszergyártó cég kezdeményezte: több mint ezernégyszáz tanárt, szülőt és oktatási szakembert kérdeztek meg az iskolai szexuális felvilágosításról. A szölők kilencven százaléka szerint fontos, hogy a gyerekek az iskolában is halljanak a biztonságos szexről, több mint nyolcvan százalékuk szerint a felvilágosítás két terepe ugyanis a család és az iskola.

Érzelmekről és a biztonságos szexről is beszélgetnének a diákok
Érzelmekről és a biztonságos szexről is beszélgetnének a diákok
Forrás: null
hirdetés
hirdetés

"Egyszerűen ki kell képezni a tanárokat erre a feladatra, és persze a szülőket is rá kell venni valahogy arra, hogy otthon is beszélgessenek gyerekeikkel erről a témáról. Hogy az iskolai és az otthoni szexuális felvilágosítás összhangban legyen, a szülőket folyamatosan informálni kell arról, hogy pontosan miről is volt szó biológia- vagy osztályfőnöki órán" – mondta David Butler, a National Confederation of Parent Teacher Association elnöke.

Nem biológiaórát, hanem igazi felvilágosítást szeretnének a magyar diákok

A magyar diákok sincsenek megelégedve a szexuális felvilágosítással – legalábbis egy 2008-as hazai kutatás szerint. A tizenöt és huszonkét év közötti fiatalok nyolcvannégy százaléka részt vett már olyan tanórán, ahol a biztonságos szexről volt szó, ennek ellenére kétharmaduk úgy nyilatkozott, hogy nem kapott igazán használható tanácsokat. A megkérdezettek szerint a szexuális felvilágosításnak nem csupán a biológiáról kellene szólnia: örülnének, ha a nemi szerepekről, az érzelmekről és a kapcsolatépítésről is szó esne a tanórákon.

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Anonym

Sok egyetemet végzett egészségtan tanár van már az országban, de nem alkalmazzák őket az iskolák! Még óraadónak sem! A biológia tanárra bizzák vagy az osztályfőnökökre a felvilágosítást. Miért? Talán utána kellene nézni! De vannak már egyetemet végzett egészségtan tanári diplomával iskolavédőnők is. Ők próbálkoznak az iskoláknál, több kevesebb sikerrel.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X