Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Pirulnak a tanárok, ha szexről kell beszélniük az osztályteremben

1

Kényelmetlenül érzik magukat a brit tanárok, ha diákjaikkal a biztonságos szexről, a védekezésről és a családtervezésről kell beszélgetniük – egy nemrég lezárult kutatás eredményei szerint a pedagógusok többsége úgy gondolja, nem kap elegendő szakmai segítséget a felvilágosító órák megtartásához.

Ötből négy tanár egyszerűen nem tartja magát elég felkészültnek az intim témákban – attól tartanak, hogy a felvilágosító órákon nem tudnak majd minden tanulói kérdésre válaszolni. Minden második pedagógus szerint túl nehéz és kellemetlen a szexualitásról és a védekezésről beszélgetni a diákokkal, hatvan százalékuk pedig úgy véli, sokak vallásos érzületét is sértheti, ha az iskolában is szóba kerül a testi kapcsolat, adta hírül a Daily Telegraph

A kutatást három tanári szakmai szervezet, illetve egy óvszergyártó cég kezdeményezte: több mint ezernégyszáz tanárt, szülőt és oktatási szakembert kérdeztek meg az iskolai szexuális felvilágosításról. A szölők kilencven százaléka szerint fontos, hogy a gyerekek az iskolában is halljanak a biztonságos szexről, több mint nyolcvan százalékuk szerint a felvilágosítás két terepe ugyanis a család és az iskola.

Érzelmekről és a biztonságos szexről is beszélgetnének a diákok
Érzelmekről és a biztonságos szexről is beszélgetnének a diákok
Forrás: null
hirdetés
hirdetés

"Egyszerűen ki kell képezni a tanárokat erre a feladatra, és persze a szülőket is rá kell venni valahogy arra, hogy otthon is beszélgessenek gyerekeikkel erről a témáról. Hogy az iskolai és az otthoni szexuális felvilágosítás összhangban legyen, a szülőket folyamatosan informálni kell arról, hogy pontosan miről is volt szó biológia- vagy osztályfőnöki órán" – mondta David Butler, a National Confederation of Parent Teacher Association elnöke.

Nem biológiaórát, hanem igazi felvilágosítást szeretnének a magyar diákok

A magyar diákok sincsenek megelégedve a szexuális felvilágosítással – legalábbis egy 2008-as hazai kutatás szerint. A tizenöt és huszonkét év közötti fiatalok nyolcvannégy százaléka részt vett már olyan tanórán, ahol a biztonságos szexről volt szó, ennek ellenére kétharmaduk úgy nyilatkozott, hogy nem kapott igazán használható tanácsokat. A megkérdezettek szerint a szexuális felvilágosításnak nem csupán a biológiáról kellene szólnia: örülnének, ha a nemi szerepekről, az érzelmekről és a kapcsolatépítésről is szó esne a tanórákon.

eduline

hirdetés

Hozzászólások (1)

Anonym

Sok egyetemet végzett egészségtan tanár van már az országban, de nem alkalmazzák őket az iskolák! Még óraadónak sem! A biológia tanárra bizzák vagy az osztályfőnökökre a felvilágosítást. Miért? Talán utána kellene nézni! De vannak már egyetemet végzett egészségtan tanári diplomával iskolavédőnők is. Ők próbálkoznak az iskoláknál, több kevesebb sikerrel.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X