szerző:
Edupress

A gazdasági válság kapcsán a felsőoktatási intézmények közül a Károly Róbert Főiskola (KRF) arra hívja fel a figyelmet, hogy bár bizonytalan az ország gazdasági helyzete, egy főiskolának vagy egyetemnek figyelnie kell arra is, hogy mivel segíti hallgatóit, milyen támogatásokat tud számára biztosítani.

"A bizonytalan gazdasági helyzetben még mindig a tudás a legfőbb érték" - mondta el Helgertné Dr. Szabó Ilona a KRF oktatási rektor helyettese. "Ma már a felsőoktatás feladata nem pusztán a minőségi oktatást kell magában foglalja, hanem az intézményeknek a rendelkezésükre álló lehető legtöbb eszközzel támogatni kell a diákokat, hogy a tudás valóban sikeressé tegye őket. Ezért jó, ha a felsőoktatási intézmények is a teljesítményük növelésére ösztönzik a diákokat és tudatosítják bennük: tanulni igenis megéri" - tette hozzá.

©
A főiskola szerint a kevésbé pályaorientált diákok intézményválasztását jelentősen befolyásolhatja az is, hogy a hallgató mely felsőoktatási intézménnyel jár jól anyagilag és melyikkel kevésbé. Az adható támogatások mértéke ugyanis nagyban múlik az intézmény szakmai kapcsolatain, az általa meghirdetett programok és pályázatok mennyiségén és sikerességén.

A diákok többsége szülői segítség nélkül nem vagy csak nehezen tud kijönni az ösztöndíjából. "Azt az összeget, amit egy hallgató, 400-500 forint óradíjas, sok esetben éjszakai vagy kültéri, kemény fizikai diákmunkával összeszedne, összegyűjtheti a főiskola falain belül is pusztán azzal, hogy, gondolva jövőjére, már középiskolásként nevez a versenybe vagy például mentorként segíti a leendő elsőévesek tájékozódását" - mondta el a rektor helyettes.

(www.edupress.hu)