szerző:
Eduline

Török Márk, a hallgatói önkormányzat elnökét szólították fel a távozásra a dékánok, Török pedig ködös korrupciógyanús sztorikkal ütött vissza. A rendőrség utána akar járni, hogy mi áll a történetek mögött.

Török Márk még fiatalon az egyik tandíjellenes tüntetésen 2007-ben.
©

Ismét komolyan megromlott a viszony a hallgatói önkormányzat (EHÖK) és az egyetemi vezetés között Szegeden. Török Márk EHÖK-elnök megválasztásának eredményét megsemmisítette májusban az SZTE rektora, ugyanis egy jogszabályi változás miatt már igencsak túlkoros lehet a 12 éve egyetemista Török - így nem töltheti be hivatalát a 4 éves új korlát miatt.

Lassan tíz éve az egyetemi épületének átalakítási munkái miatt alakult ki vita, mely végül az úgynevezett cigarettabotrányban csúcsosodott ki - miszerint Török nem csak az átalakítási munkáknál ment szembe az egyetemmel, hanem tiltott helyen dohányzott. Egyéves eltiltását végül bíróság helyezte hatályon kívül, az egyetem nem görgette tovább akkor az ügyet Török ellen.

Az idei ügye miatt 12 dékán szólította fel távozásra Törököt, hogy ne fellebbezzen a rektori döntés ellen. Török reakciójában a rektorra is kitért, mely az EHÖK-elnök karakterének és temperamentumának megfelelőnek bizonyult: általánosságban beszélt korrupciós ügyekről, amit "nem ő csinált":

Nincsenek lovaim, következésképpen zabot sem veszek egyetemi forrásból. Nem járok közpénzen, családostul a moszkvai balettba, de az sem merült fel bennem soha, hogy hivatali beosztottam gyermekének nyelvvizsga nélkül diplomát adjak ki. Nem csaptam be külföldi hallgatók százait azzal, hogy a pótvizsgadíj az SZTE-n 60 000 forint, de politikus barátaim sincsenek, akik törvényt módosítottak nem is oly régen, hogy harmadszor is indulhasson valaki a rektori címért.

Török nem állt elő bizonyítékokkal, ám a Párbeszéd Magyarországért úgy vélte, hogy bár Töröknek mennie kell, de a korrupciós történeteket is kivizsgáltatná az egyetemen, ezért feljelentést is tettek júliusban.

A szombati Magyar Nemzet a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságtól tudta meg, hogy nyomozás indult Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) történt állítólagos visszaélések miatt.

Leválthatják-e a szegedi hallgatók a túlkoros EHÖK-elnököt?

Négy lehetséges módja van, hogy Török Márk távozzon pozíciójából a szegedi EHÖK-ben. Érdekes módon pont a hallgatók távolíthatják el a legnehezebben az évtizedes hököst. Íme a kisokos a magyar egyetemi demokráciához. Török Márk bíróságon tervezi megtámadni azt a rektori határozatot, amely a felsőoktatási törvény szerint megsemmisítette legutóbbi, 2015.