szerző:
eduline/mti

11 milliárd forint többlettámogatást kap a felsőoktatás a 2013-as működéshez - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga...

Átalakítják a felsőoktatás finanszírozását
©

11 milliárd forint többlettámogatást kap a felsőoktatás a 2013-as működéshez - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Mihály. Ez a pénz a felsőoktatási stratégia céljainak megvalósítását szolgálja, vagyis "a XXI. század követelményeinek megfelelő, hosszabb távon is fenntartható, eredeti küldetését teljesíteni képes felsőoktatási rendszer létrejöttét" - közölte a miniszter.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a hamarosan kormány elé kerülő stratégia szerint a jövőben az egyetemek és főiskolák finanszírozása minőségi szempontok alapján történik. Ez azt jelenti, hogy az állami források elosztásában az ösztöndíjas hallgatói létszám mellett az intézmények tudományos teljesítménye is szerepet játszik, vagyis például az, hogy az adott egyetemen hány főállású minősített oktató dolgozik, vagy hogy a hallgatók milyen eredményeket érnek el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A kiemelt intézmények várhatóan jövőre is részesülhetnek a kiválóság jegyében létrehozott, tízmilliárd forintos extratámogatásból. Hogyan alakítják át az egyetemek, főiskolák támogatási rendszerét? Részletes cikkünket itt olvashatjátok.

A pedagóguséletpálya-rendszer és a béremelés költségvetési többletigénye idén 32,5 milliárd, jövőre 152,9 milliárd, 2016 januárjáig pedig összesen 200,6 milliárd forintot jelent a költségvetésnek - mondta Varga Mihály.