szerző:
Eduline

Tanulni kéne a soron következő vizsgára, mégis 10 percenként ránéztek a telefonra, hogy írt-e valaki Facebookon, mit osztottak meg a haverok és mi történik a nagyvilágban? Tény, hogy a közösségi média képes elvonni a figyelmet a tanulástól, és komolyan ronthatja a tanulmányi eredményeket. Egy neurológus azonban segít abban, hogy kevésbé legyen rossz hatással a jegyekre az okostelefon.

Kutatók előtt már régóta ismert az a tény, hogy az agy képtelen egyszerre több dologra figyelni, mert egyszerűen nem így működik. Ha egy beszélgetést hallgattok olvasás közben, akkor vagy a beszélgetésre figyeltek jobban, és az olvasott szövegre jut kevesebb figyelem, vagy fordítva, de a kettőt egyszerre hatékonyan képtelenség követni.

©
Ha valami elvonja a figyelmeteket, attól még az információ megtalálja az utat az agyba, csak éppen nem a megfelelő részébe kerül, ami azt jelenti, hogy adott esetben – például a vizsgán – egyszerűen nem tudjátok előhívni – írja a Guardianben Daniel Levitin neurológus.

Ráadásul az sem tesz jót a tanulásnak, ha gyakorta váltogatjátok a tevékenységeket. Ha például tanulással kezditek a napot, aztán szünetet tartotok, ami alatt cicákat nézegettek a neten, majd csevegtek a barátaitokkal, nem tudtok egyikre sem igazán koncentrálni, nem mélyültök el a tanulásban. Ez azért van, mert a tevékenységek váltogatása glükózt emészt fel, ami pedig a neuronok normál működéséhez kell.

További érdekességek

7 meglepő tudományos tény, amit tuti nem tudtál

Lehet tanulni alvás közben?

Azt hitted, a te tablóképed a ciki? Akkor ezek a képek feldobják majd a napod

Feltalálók, akiket saját ötletük ölt meg

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem szabad pihenni tanulás közben, sőt. Pihenni kell, de ilyenkor az agynak nem egy másik tevékenységre kell ugyanúgy figyelnie, hanem tényleg pihentetni kell. Jót tehet például egy kiadós séta vagy egy kis zenehallgatás, a legjobb pedig, ha alszotok egy kicsit. Hogy mikor jön el az ideje a pihenésnek, azt mindenki maga döntheti el, a lényeg, hogy tényleg kikapcsoljon az agy arra az 5-15 percre.

A közösségi média tehát nem csak azért tesz rosszat, mert elvonja a figyelmet a tanulástól, de még pihenésre sem alkalmas, hiszen használata közben komoly behatások érik az agyat, így az képtelen kikapcsolni. Telefont repülő üzemmódba, a böngészőn pedig beállítani, hogy mely oldalakat nem lehet látogatni a tanulás ideje alatt: ez lehet a siker kulcsa. Vagy hagyjátok otthon a telefont, és irány a jó öreg könyvtár!