szerző:
Eduline

Mi történik ha alapszakon tanultok állami ösztöndíjasként, de megszűnik a hallgatói jogviszonyotok? Itt a válasz.

©

Mi történik ha alapképzésen tanultok, de megszűnik a hallgatói jogviszonyotok?

Abban az esetben, ha összesen egy állami ösztöndíjas félévet vettetek igénybe, nem keletkezik visszafizetési kötelezettségetek. Azonban ha a hallgatói jogviszony megszűnését követő egy éven belül új képzést kezdetek, akkor a két képzést összevonják.

Ha összesen két vagy több aktív állami ösztöndíjas félévet vettetek igénybe, visszafizetési kötelezettségek keletkezik, kivéve, ha a hallgatói jogviszony megszűnését követő egy éven belül új képzést létesítetek, ebben az esetben is összevonják a két képzést.

Ez mit jelent pontosan?

Ha a képzés megszűnését követő 365 napon belül új képzést létesítetek (akkor is, ha ugyanarról a képzésről van szó), jelenlegi és jövőbeni képzéseit összevonják, és nem keletkezik visszafizetési kötelezettségetek. Ha nem kezdtek új képzést, vissza kell fizetnetek az igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegének 50%-át.

Mi a helyzet osztatlan és mesterképzés esetén?

Ebben az esetben összesen két aktív állami ösztöndíjas félévet vehettek igénybe, így még nem keletkezik visszafizetési kötelezettségetek. Azonban itt is érvényes a szabály, hogy ha a hallgatói jogviszony megszűnését követő 1 éven belül új képzést létesítetek, a két képzést összevonják.

Ha összesen 3 vagy több aktív állami ösztöndíjas félévet vettetek igénybe, visszafizetési kötelezettségetek keletkezik, kivéve, ha 1 éven belül új képzést kezdetek, azonban a két képzést szintén összevonják.

A passzív félévek is számítanak?

A passzív félévek nem számítanak a képzési idő másfélszeresébe, és a magyar állami ösztöndíj szempontjából sem relevánsak. Bővebben itt olvashattok a szabályokról:

Így úszhatjátok meg az állami ösztöndíj visszafizetését, több százezer forint a tét

Az állami ösztöndíjas képzésben résztvevőknek a hallgatói szerződés aláírásával el kell fogadniuk és teljesíteni a benne foglaltakat, de mi történik akkor, ha a hallgatói jogviszony megszűnik? Mi történik, ha otthagyom az egyetemet? Fizetnem kell? Ha alapképzésre, mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre jártok, és mindössze egy (aktív) állami ösztöndíjas félévet vettetek igénybe, nem kell fizetnetek.