szerző:
Eduline

Azt gondolnátok, hogy ez csak az időt veszi el vagy lefáraszt titeket, de a testmozgás bizonyítottan jó hatással van a tanulásra.

©

Az elsőévesek nagyon lelkesen tanulják végig a szorgalmi időszakot, így általában nekik okozza a legkisebb problémát a vizsgaidőszak - még ha nem is érzik így. Az évek során előtérbe kerül a rutin, így sokan kiengednek a félév közben, a megszaporodó szigorlatok miatt azonban arra eszmélnek a félév végén, hogy rendesen elmaradtak az anyaggal.

A sok áttanult este és koránkelés a vizsgaidőszak első hete után már felborítja mindenki ritmusát. Nem kell azonban ösztönösen a kávéhoz, erősebb teákhoz vagy más élénkítőkhöz nyúlni, mert ha fel is pörgetnek egy időre, inkább csak szétzilálnak mindenkit egy-egy nap végére, végül álmatlanul, bosszankodva forgolódhattok az ágyban. Az álmatlanságot a stressz és a serkentők mellett az is okozza, hogy a tested nem fáradt el a napi ülőtevékenység közben.

Az ideális megoldás bármennyire is furán hangzik a testmozgás. Nap közben egyébként is érdemes megszakítani a tanulást, kicsit felfrissíteni magad, átmozgatni a görnyedés miatt elmacskásodott végtagokat, miért ne húzhatnátok futócipőt, vagy ugorhatnátok el egy közeli uszodába? Legfeljebb egy-két órát vesz el a tanulás elől, emellett a folyamatos mozgás közben kikapcsol kicsit az agyad és nem stresszel úgy a vizsgák miatt - lentebb kifejtjük, hogy miért.

©

Persze ne hajtsátok túl magatokat, hogy felfrissülve ülhessetek vissza a jegyzetek és a könyvek fölé arra a néhány órára! Az éjszaka sokkal kiegyensúlyozottabban tudtok majd aludni, ezt elhihetitek.

Endorfin és kortizol

Orvosi kutatások kimutatták, hogy legalább fél órás futás megemeli a szervezet endorfin szintjét, ami a boldogság érzéséért felelős. ez egyben elnyomja a fáradtság és a kimerültség érzését. A kortizol a stressz hatására szabadul fel, megemeli a vércukor szintjét - ez hadd ne mondjuk milyen hatással bír, ha valaki egyébként is sok energiaitalt fogyaszt. A testmozgás kiegyensúlyozza a kortizol szintjét, nyugodtabban készülhettek a vizsgákra.

Fontos pszichés hatással is bír, ha minden tanulással eltöltött napon mozogsz, ugyanis a sport erősíti az önbizalmad is, egy-egy rosszabbul sikerült vizsga után segít felülkerekedni a depresszión is.

A témában ajánljuk
Könyvtárakat és kávézókat teszteltünk: hol tanul az egyetemista?
Íme, a vizsgázók rémálma: 11 dolog, ami minden vizsgaidőszakban megtörténik veletek
Bizonyították: ez sokat segíthet a tanulásban
Enélkül nincs sikeres vizsgaidőszak: egy szabály, amit mindenképp tartsatok be
Egész furcsa módon győzik le a stresszt a svéd egyetemisták: videó
Napi 20 perc is elég a kötelezők elolvasásához ezzel a programmal
Öt mondat, amitől tuti te is megőrülsz a vizsgaidőszakban

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!