szerző:
Eduline

Az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) határozottan elítéli a közelmúltban Magyarországon történteket.

©

A szövetség, amelynek a Közép-Európai Egyetem azaz a CEU is tagja, a Figyelőben megjelent lista miatt adott ki közleményt. A Figyelő listája több mint 200 ember nevét tartalmazza, többek között szerepelnek rajta a CEU jelenlegi és korábbi munkatársai is.

"Ez egy közvetlen támadás az akadémiai szabadsággal szemben, amely a felsőoktatás egyik alapelve, és amit európaiakként meg kell osztanunk és meg kell védenünk - mondta Lesley Wilson, az EUA főtitkára - Nem engedhetjük meg, hogy egyetemi oktatókat politikai csoportok vagy kormányok megfélemlítsenek. Ez egyszerűen elfogadhatatlan."

Megvan a döntés, tényleg kampuszt nyit a CEU Bécsben

Egyetértési nyilatkozatot írt alá Bécs városa a Közép-európai Egyetemmel (CEU) egy campus létesítéséről - írta az APA osztrák hírügynökség hétfőn. A bécsi városháza közlése szerint a dokumentum kilátásba helyezi, hogy a Soros György milliárdos üzletember által alapított magánegyetem 99 évre kibérel egy történelmi épületet. A CEU ígéretet tett az épület állagának megóvására is.

Az EUA szerint ennek a megfélemlítésnek egy példája CEU elleni támadás is. A magyar kormány 2017 áprilisában a felsőoktatási törvényt módosította, a változtatás a CEU bezárását jelentette volna - írják közleményükben. Ez volt az első alkalom, hogy egy uniós ország kormánya be akart záratni egy egyetemet, ez pedig olyan lépés volt, amelyet széles körben elítéltek, beleértve az EUA-t is.

Miután megkezdte napi működését az Egyesült Államokban a CEU, a budapesti intézmény megfelel a magyar felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása azon előírásának is, amely szerint Magyarországon csak akkor működhet külföldi székhelyű egyetem, ha az anyaországában is vannak képzései. A magyar kormány azonban még nem írta alá a megállapodást. 

Bizonyos értelemben biztonsági lépés - ezért alapít kampuszt Bécsben a CEU?

Bizonyos szempontból biztonsági szempontból nyitnak kampuszt Bécsben, de bíznak abban, hogy megegyeznek a magyar kormánnyal - mondta a CEU rektorhelyettese az ATV-nek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyetértési nyilatkozatot írt alá Bécs városa a Közép-európai Egyetemmel egy kampusz létesítéséről.

Az EUA a legfrissebb fejleményeket figyelembe véve felszólítja a magyar kormányt, hogy tartsa tiszteletben az intézményi autonómiát és  a kölcsönös bizalomra valamint a jogállamiságra alapozva alakítson ki párbeszédet a témában. Ezen belül is felszólítja Ader János köztársasági elnököt, hogy teljesítse Európai Uniós tagországi feladatát és védje meg az egyetemi autonómiát, mint közös európai értéket.

Az EUA továbbra is figyelemmel kíséri a magyarországi eseményeket, és mint a szövetség tagja, kiáll a CEU mellett. 

 

Ezt a listázást elfogadhatatlannak tartjuk - több mint 300 ELTE-s oktató és diák tiltakozik

Az ELTE több mint 300 oktatója és hallgatója tiltakozik a Figyelő listája ellen. „Ezt a listázást elfogadhatatlannak tartjuk. Úgy véljük, szorosan illeszkedik egy hosszantartó gyűlöletkampányba, amelynek eredményeként mára a hétköznapjaink részévé vált a megbélyegző, stigmatizáló, silány közbeszéd, a legrosszabb diktatúrákat idéző uszítás.