szerző:
Eduline

Várakozó állásponton vannak, meg kell várniuk, hogy mit lép a kormány – ezt mondta a CEU helyzetéről az egyetem rektora.

©

"Nem tudom, hogy elmennek-e a végsőkig, de ha igen, mi nem tudunk elmenni a végsőkig, mert egy egyetem vagyunk és nem politikai ellenzék, akkor Bécsbe kell költözni. Ebből viszont botrány lesz, ha egy EU-tagállamban egy független intézményt arra kényszerítenek, hogy elhagyja az országot" – mondta Michael Ignatieff az egyetem régóta várt akkreditációjáról a Radio Canadának a hvg.hu beszámolója szerint.

Hozzátette: ha el kell döntenie, hogy egy, a miniszterelnök által ellenőrzött intézmény legyenek, vagy elköltöznek Bécsbe, akkor az utóbbit választja. Ahogy arról korábban beszámoltunk, áprilisban egyetértési nyilatkozatot írt alá Bécs városa a CEU-val egy campus létesítéséről, májusban a rektor már arról nyilatkozott, hogy a 2019-ben tanulmányait megkezdő diákoknak Ausztriában kell majd beiratkozniuk, ha a kormánnyal folytatott tárgyalások megrekednek, és a CEU nem kap akkreditációt.

A rektor most azt mondta, nagyon sajnálni fogja, ha így alakul, mert a felesége is magyar, nagyon szereti Magyarországot, és meg van győződve róla, hogy Magyarország jövője Európában és a demokráciában van.

Ignatieff azt ígérte, hogy ha sor is kerül a Bécsbe költözésre, valamilyen jelenlétet fenntartanak Budapesten: "Még ha el is kell költöznünk Bécsbe, akkor is egy erős jelenlétet tartunk Budapesten, folytatjuk a fiatalok oktatásának munkáját. Még nem tudom, hogyan, de azt gondolom, hogy ez lehetséges lesz. Lesz egy bázisunk Bécsben vagy Budapesten, és folytatjuk a harcot. Mélyen meg vagyok győződve arról, hogy egy demokráciának szüksége van arra tudásra, amelyet az egyetemek biztosítanak, a tudás a kulcs egy társadalomban, úgyhogy a munkát folytatni fogjuk, bármi is történjen."

Júniusban úgy kell elbúcsúzni a diákoktól, hogy megmondjuk, az egyetem Budapesten működik-e tovább

„Személyes véleményem szerint június végén úgy kell lezárni az évet, úgy kell elbúcsúzni a diákoktól, hogy megmondjuk, az egyetem Budapesten működik-e tovább vagy sem" - mondta Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az egyetem esetleges költözéséről. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Michael Ignatieff, az egyetem rektora azt mondta a Washington Postnak: ha nyárig nincs megállapodás, az egyetemnek Bécsbe kell költöznie.