Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A CEU reagált az EP határozatára

Az EP-ben egy kemény hangú határozatot fogadtak el, melyben a lex CEU visszavonására is felszólítják a kormányt.

Forrás: AFP / SOOC / Alexandros Michailidis

A CEU üdvözli az Európai Parlamentben elfogadott határozatot, amely a lex CEU visszavonását szorgalmazza - írta közleményében az intézmény, miután az EP-ben egy olyan határozatot fogadtak el, ami komoly eljárást is maga után vonhat Magyarország ellen.

hirdetés
hirdetés

A parlament többségével elfogadott határozat felszólítja a magyar kormányt, hogy “függessze fel a felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényben foglalt valamennyi határidőt, haladéktalanul indítson tárgyalásokat a CEU-ért felelős egyesült államokbeli (New York állambeli) hatósággal egy olyan megállapodás elérése érdekében, amely garantálja az amerikai akkreditációval rendelkező diplomákat kiadó egyetem jövőbeli működését, továbbá nyilvánosan vállaljon kötelezettséget arra, hogy az egyetem szabad intézményként Budapesten maradhat".

A CEU felszólítja a magyar kormányt, hogy hallgasson európai partnereinek egyöntetű állásfoglalására, és kezdjen tárgyalásokat - áll az egyetem közleményében.

Ma reggel találkoztak a magyar kormány képviselői a CEU vezetésével, amiről az egyetem azt írja, a munkacsoport arról számolt be nekik, hogy semmiféle felhatalmazásuk nincs arra, hogy bármely érdemi kérdésről tárgyaljon.

A munkacsoport tagjai nem tudtak válaszolni a CEU által feltett kérdésekre azzal kapcsolatban, hogy hogyan lennének teljesíthetők a lex CEU-ban előírt feltételek. A munkacsoport arról tájékoztatta a CEU-t, hogy a megbízott tárgyaló, Altusz Kristóf kizárólag az Egyesült Államok hatóságaival fog megbeszéléseket folytatni - írja az egyetem.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X