Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Diploma nyelvvizsga nélkül? A hallgatók harmada csúszik a papír megszerzésével

A magyar egyetemisták és főiskolások harmada nem szerzi meg időben a diplomáját - derül ki a Diplomás Pályakövető Rendszer statisztikájából.

Forrás: MTI / Marjai János

A kutatók 2010 és 2014 között vizsgálták a felsőoktatási képzésben részt vevő, de már abszolvált hallgatók diplomaszerzését. A 34 intézmény majdnem kétszázezer diákját (182 299 fő) érintő kutatás eredményéből az tűnik ki, hogy a diákok mintegy harmada (32,3 %-a) késleltetett diplomaszerző.

hirdetés
hirdetés

A késleltetett diplomaszerzés azt jelenti, hogy bár a diák már teljesítette a tárgyait és megszerezte a megfelelő kreditmennyiséget , valaminek a hiányában mégsem kaphatja meg diplomáját.

A megkérdezettek több mint 70%-a a nyelvvizsga hiányát jelölte meg a diplomaszerzés kitolódásának okaként. Másoknak a záróvizsga és a szakdolgozat leadása van hátra, de van, aki a munkahelyi vagy más képzés miatt leterheltséggel, családi okokkal indokolták a csúszást.

A felmérésbpl az is kiderül, hogy azoknak a hallgatóknak, akik magukat főállású diákként definiálják, 27,2%-a szerzi meg későbbb diplomáját, míg a magukat főfoglalkozású dolgozóknak tekintő hallgatók 39,9%-a végez később.

Vagyis ha valaki dolgozik az egyetem mellett, nagyobb az esélye annak, hogy időn túl szerzi meg a diplomáját

Azoknak a hallgatóknak, akik abszolváláskor nem szerzik meg diplomájukat, mindössze 17%-a nem kezd el dolgozni. 41%-uk már akkor is dolgozott, míg 42%-uk pedig ekkor lép ki a munkaerőpiacra. Az érintett hallgatók egyharmadának semmilyen problémát nem jelent a diploma hiánya a munkaerőpiaci érvényesülésben, 22%-uk azonban úgy érzi, hátrányból indul a diploma hiánya miatt.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X