Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Törökországban nem bánnak kesztyűs kézzel a tiltakozó tanárokkal

Terrorista propaganda terjesztésének vádjával elrendelte három egyetemi tanár letartóztatását egy isztambuli bíróság.

Forrás: Shutterstock

Az egyetemi oktatókat egy hete vették őrizetbe, mert nyilvánosan felolvastak egy petíciót, amely a kurd kisebbség lakta délkelet-törökországi tartományokban folytatott katonai műveletek befejezésére szólított fel.

hirdetés
hirdetés

A bíróság az ügyész kérésére kedden rendelte el Esra Munger, Kivanc Ersoy és Muzaffer Kaya letartóztatását. A petíciót több száz kollégájuk írta alá januárban, a dokumentumban felszólítottak a Törökországban terrorszervezetként kezelt Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásainak felszámolását célzó katonai műveletek és a több városban elrendelt teljes kijárási tilalom befejezésére.

A petíció azonban feldühítette Recep Tayyip Erdogan elnököt, aki azt mondta, hogy az dokumentumot aláíró akadémikusok meg fognak fizetni "árulásukért".

Az egyetemi tanárok egy március 10-i sajtótájékoztatón olvasták fel a petíciót, egyben bírálták a nyomásgyakorlást azokra, akik nevüket adták a dokumentumhoz.

Január óta országszerte bírósági eljárások indultak egyetemi oktatók ellen, és mintegy húsz értelmiségit őrizetben is vettek.

A rendőrség kedden őrizetbe vett egy brit állampolgárságú professzort is a bíróság épületénél. Chris Stephensont, aki a kollégái melletti szolidaritásból ment el az ítélethirdetésre, ugyancsak terrorista propaganda terjesztésével gyanúsítják, miután meghívókat találtak a táskájában a törökországi kurd kisebbség érdekeit is képviselő Népi Demokratikus Párttól (HDP) a kurdok által is ünnepelt iráni újév, a noruz megünneplésére március 21-re. Stephenson a Facebookon azt írta, hogy éjszakára bent tartja a rendőrség.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X