Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Népszerű képzések szűnnek meg 2016-ra

A 2016/2017-es tanévre teljesen átalakul a felsőoktatási szakképzések rendszere a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzéke alapján, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra. A társadalomtudományi és pedagógiai területet lenullázták.

Népszerű felsőoktatási szakképzések szűnnek meg 2016-ban
Népszerű felsőoktatási szakképzések szűnnek meg 2016-ban
Forrás: Shutterstock

Bár Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábban azt mondta, augusztus végére várható az egyeztetések befejeződése, a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és az új képesítések felvételéről szóló kormányrendelet már a Magyar Közlöny keddi számában megjelent. Ez képzési területenként tartalmazza az alapképzési, mesterképzési szakokat, felsőoktatási szakképzéseket. A rendelet 2015. szeptember 1-jén lép hatályba.

hirdetés
hirdetés

A 2016-ban megszűnő és új alapképzések listáját itt, a megszűnő mesterszakokét pedig itt találjátok.

A felsőoktatási szakképzések rendszere alapjaiban alakul át: az eddigi 25 szak helyett 2016-ban mindössze 17 szak közül lehet majd választani.

Íme, a változások képzési területek szerint:

pedagógiai és a társadalomtudományi területen egyáltalán nem indul majd felsőoktatási szakképzés: megszűnik a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a szociális és ifjúsági munka, illetvea a kommunikáció és média is. Ezek a képzések a jelentkezők száma alapján 2015-ben bejutottak a top 10-be.

A gazdasági területen lőttek a szintén a legnépszerűbbek közé tartozó emberi erőforrások és a nemzetközi gazdálkodási képzésnek is, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, illetve a turizmus-vendéglátás viszont megmarad.

Az agrárképzések közül megszűnik az állattenyésztő mérnök, az élelmiszermérnök, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, a kertészmérnök, a környezetgazdálkodási agrármérnök, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök, a mezőgazdasági mérnök, a növénytermesztő mérnök és a természetvédelmi mérnök képzés is. Helyettük egyetlen szak indul mezőgazdasági néven. Megmarad a szőlész-borász szak, és bevezetik a ménesgazda felsőoktatási szakképzést.

A művészeti területen az eddig is választható televíziós műsorkészítő mellett három új képzés is indul: a gyártásszervező, a képzőművészeti és a színházi rendezőasszisztens.

Műszaki felsőoktatási szakképzés néven ezen a területen is lehet majd választani ezt a képzési formát.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X