Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ezektől a mesterszakoktól elbúcsúzhatnak a diákok 2016-ban

5

Harminchét jelenlegi mesterszak és két osztatlan képzés a 2016/2017-es tanévben biztosan nem indul a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzéke alapján, amelyet kedden tettek közzé. Több képzésnek pedig az elnevezése változott.

Harminchét mesterképzés szűnik meg 2016-ban
Harminchét mesterképzés szűnik meg 2016-ban
Forrás: Stiller Ákos

Bár Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábban azt mondta, augusztus végére várható az egyeztetések befejeződése, a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és az új képesítések felvételéről szóló kormányrendelet már a Magyar Közlöny keddi számában megjelent. Ez képzési területenként tartalmazza az alapképzési, mesterképzési szakokat, felsőoktatási szakképzéseket. A rendelet 2015. szeptember 1-jén lép hatályba. A 2016-ban megszűnő és új alapképzések listáját itt találjátok.

hirdetés
hirdetés

Íme, a változások képzési területek szerint:

Az agrár területen megszűnik az erdőmérnöki mesterképzés, de osztatlan képzésként megmarad. Az agrármérnöki mesterképzés helyett osztatlan agrármérnöki szak indul 2016-tól: ez utóbbit olyan egyetem indíthatja, amelynek a kínálatában eddig szerepelt a mezőgazdasági mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a növénytermesztő mérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki vagy a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszak és az agrármérnöki mesterképzési szak is.

Lőttek a birtokrendező mérnöki, díszkertészeti mérnöki, illetve a szakigazgatás-szervező és informatikus agrármérnöki mesterszakoknak is. Új képzés lesz a fenntartható takarmányozás, a gazdasági agrármérnöki, a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki is.

A bölcsészettudományi képzési területen nyolc mesterszak szűnik meg eddigi formájában 2016-ban: a természettudomány története és filozófiája, a digitális bölcsészet, a nyelvtudomány, az összehasonlító irodalom- és művelődéstudomány, a reneszánsz tanulmányok, a terminológia és a vizuális kultúratudomány. Az interkulturális pszichológia és pedagógia szak elnevezése változik, ezentúl társadalmi befogadás tanulmányok mesterképzési szak néven találjátok meg.

Négy új képzés indul: az angol nyelvoktató, a Balkán-tanulmányok, a bizantológia és a társadalmi befogadás tanulmányok.

A társadalomtudományi szakok közül lőttek a környezetpolitika és menedzsment, a közpolitika, az összehasonlító helyi fejlesztési tanulmányok, a szociális munka és szociális gazdaság, illetve a társadalomkutató képzésnek. Az informatikus könyvtáros képzést a könyvtártudomány váltja.

A gazdaságtudományi területen új mesterszak lesz a sportközgazdász. A logisztikai menedzsment helyett ellátásilánc-menedzsment néven indul majd mesterképzés. A gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés alapszak osztatlan képzésként indul 2016-tól: olyan intézmények indíthatják, amelyek kínálatában eddig szerepelt az alapképzés és a gazdaság-matematikai elemző mesterszak is, amely megszűnik.

A műszaki területen kilenc mesterképzés szűnik meg: az előkészítés-technikai mérnöki, a fa- és bútoripari terméktervező mérnöki, a forma- és vizuális környezettervező mérnöki, az ingatlanfejlesztő építészmérnöki, a katasztrófavédelmi mérnöki, a katonai logisztikai, a szerkezettervező építészmérnöki, a tervező építészmérnöki és az urbanista építészmérnöki.

Új mesterszak indul építész néven (az építészmérnöki osztatlan képzés is megmarad), és 2016-tól lesz szénhidrogén-kutató földtudományi mérnöki mesterképzés is.

A természettudományi szakok közül megszűnik a biofizika, a humánbiológia-antropológia, az immunológia, az ökotoxikológus, illetve a tudománykommunikáció a természettudományban. A kognitív tanulmányok helyett számítógépes és kognitív idegtudomány képzés indul majd.

A művészeti területen a mesterképzések közül lőttek a belsőépítész környezettervező művész, a filmmaking, a mozgóképművész, a kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek. Az osztatlan képzések közül 2016-tól nem indul az építőművész és a filmdramaturg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

Nagy István

Nagy Peter!
Én azok közé tartozom, akik fizikusként végeztek az ELTE-én és MSc-t is végig tudtam csinálni biofizikusként. Ha gazdag lennék, nem kevés pénzt tennék arra, hogy ez már messze nagyobb teljesítmény és többet és keményebben kellett güriznem érte, mint neked bármiért is ebben az életben "adófizetőként", el tudom képzelni milyen komoly végzettséged és munkád lehet. Tudod ki nyaralt 5 évig. Maximum te.

Erdett

Igen vannak büfészakok, DE például az ökotoxikológus csak és kizárólag Gödöllőn volt (amire én is akartam menni... de úgy látszik már csak álom...) és nem milliónyi embert adott ki magából évente, mint pl a növényorvosi... És igen sokan csak lébecolnak, de leginkább azokkal tolnak ki akik normálisan végigtanulják az egészet, hajtanak és aztán kapnak az arcukba egy nagy semmit...

Nagy Peter

Már épp ideje volt a piacon semmit nem érő büfé szakok megszüntetése. Csak arra volt jó, hogy egyesek nyaraljanak 5 éven keresztül az adófizetők pénzén

Szabó Móni

Az interkulturális pszichológia és pedagógia nem szűnik meg! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=994517640559591&set=gm.10153346969282716&type=1&theater

Kabai-tóth Klára

De nyitva állnak az Unió egyetemei a tehetségek előtt. A tehetségteleneket meg várja a hazai felsőoktatás! Leginkább papíralapon.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X