Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hivatalos: ezek a szakok biztos megszűnnek 2016-ra

10

Összesen huszonegy alapszak, köztük az andragógia, a kulturális antropológia és a társadalmi tanulmányok képzés szűnik meg 2016-tól, több szak átalakul és újakat is bevezetnek. A kommunikáció és médiatudomány, illetve a nemzetközi tanulmányok alapképzés megmarad. Kedden nyilvánosságra hozták a felsőoktatásban szerezhető képesítések 2016/2017-es tanévre érvényes jegyzékét. Itt vannak a részletek.

Huszonegy alapképzés szűnik meg 2016-tól
Huszonegy alapképzés szűnik meg 2016-tól
Forrás: Shutterstock

Huszonegy jelenlegi alapképzést nem lehet indítani a 2016/2017-es tanévben, több szak átalakul és újakat is bevezetnek. Bár Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábban azt mondta, augusztus végére várható az egyeztetések befejeződése, a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és az új képesítések felvételéről szóló kormányrendelet már a Magyar Közlöny keddi számában megjelent. Ez képzési területenként tartalmazza az alapképzési, mesterképzési szakokat, felsőoktatási szakképzéseket. A rendelet 2015. szeptember 1-jén lép hatályba.

hirdetés
hirdetés

Íme, a változások képzési területek szerint:

A bölcsészettudományi képzések közül megszűnik az andragógia alapszak, 2016-tól viszont egy teljesen úgy bölcsészettudományi alapképzés indul: a közösségszervezés.

Az agrárképzések közül megszűnik az erdőmérnöki alapszak, és nem lehet majd jelentkezni informatikus és szakigazgatási agrármérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, állattenyésztő mérnöki, illetve növénytermesztő mérnöki képzésre sem. A gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak 2016-tól vidékfejlesztési agrármérnöki név alatt fut majd.

Ugyanakkor az az egyetem vagy főiskola, amelynek a kínálatában eddig szerepelt a mezőgazdasági mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a növénytermesztő mérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki vagy a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszak és az agrármérnöki mesterképzési szak is, agrármérnöki osztatlan képzést indíhat.

A társadalomtudományi területen lőttek a kulturális antropológia és a társadalmi tanulmányok szakoknak is. A politológia alapszak helyett 2016-tól politikatudományok képzés indul.

A gazdasági képzések közül 2016-tól megszűnik a gazdaság- és pénzügy matematikai elemzés, ugyanakkor helyette indíthat osztatlan képzést ugyanezen a néven az a felsőoktatási intézmény, akinek a képzései között a rendelet hatályba lépésekor szerepelt ez az alapszak és a gazdaság-matematikai elemző mesterszak is. Megszűnik a közszolgálati alapképzés is.

A műszaki képzések közül a had- és biztonságtechnikai mérnöki képzés ezentúl biztonságtechnikai mérnöki név alatt indul, és két új szakot is bevezetnek: a hivatásos repülőgép-vezetőit, a vízügyi üzemeltetési mérnökit.

Az orvos- és egészségtudományi területen az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapképzés neve változik 2016-tól: orvosi diagnosztikai analitikus szakként indul.

A sporttudományi képzési terület teljesen átalakul: megszűnik a humánkineziológia, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, illetve a sportszervező képzések helyett pedig sport- és rekreációszervezés néven indul új szak. A testnevelő-edző szak helyett edző képzésre lehet majd jelentkezni.

A művészeti szakok közül megszűnik a gyártásszervező, a kameraman és az alkalmazott látványtervezés alapképzés. Lőttek a fémművesség, a kerámiatervezés és az üvegtervezés alapszaknak is. Új képzésként indul viszont a látványtervezés és a tárgyalkotás, a design- és művészetelmélet helyett pedig a designkultúra képzés.

A művészetközvetítési képzési területen megszűnik a mozgóképkultúra és médiaismeret, az elektronikus ábrázolás, a képi ábrázolás és a plasztikai ábrázolás alapszak. A kézműves szak kézműves tárgykultúra néven indul majd, az ének-zenét pedig a zenekultúra váltja. Képalkotás néven egy új szakot is bevezetnek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

Sajgó Mihály

A megszűnő szakok listáját olvasva az ember elképed, felelős tudorok mi ürügye(ke)t ki nem találtak saját egzisztenciájuk (és pénztárcájuk) növelése és hízlalása érdekében. Ideje volt már rendet tenni.

Sajgó Mihály

Érdekes lesz a különböző egyetemek átszervezésének következménye. Ha a SZIE részét képező Állatorvostudományii Kar önállósül és egyetemmé alakul (vissza), a SZIE elveszti minősítésének egyik fő erősségét. Vonzereje már így is elég gyatra, egy szak pl. nem indul, mert a kisszámú jelentkező sem érte el a min imális ponthatórt. De amelyik indul, az is kénytelen beérni a léc felett éppenhogy átkapaszkodókkal. A SZIE egyik erősségét - a KTI-t - pedig nyilvánvalóab politikai okokból szétverték (miután Ángyánra Orbán kimondta a fatvát). Az alaptudományok tanításának színvonalát az egyes tárgyakhoz mit sem értő (saját területükön minden bizonnyal kiváló) akadémiai doktorok szabják meg. Egy szántóvető-tudomány doktor ad tanácsot: hogyan kell biokémiát tanítani. Egy geológust neveznek ki a Kémia és Biokémia Tanszék élére. Mely névből másnap eltűnik a "Biokémia"

Sajgó Mihály

Soha nem látott napvilágot olyan statisztika, mely a felvett hallgatók képzettségi szintjét mutatná. Érdekes lenne egy olyan statisztika, mely karonként mutatná ki a felvett hallgatók százalékos megoszlását az elért pontszám függvényében. Ebből jól lehetne látni, melyik kar milyen hallgatói anyaggal kénytelen dolgozni.

Sajgó Mihály

Amikor az egyetemekből kádertemetőket kedtek csinálni, rengeteg olyan státuszt kellett kreálni, melyeket megszégyenülésnélkül foglalhattak elalkalmatlanná vált miniszterhelyettesek, PB tagok és főosztályvezetők. Igy szaporodtak nyakló nélkül az egyetemek (főiskolai multtal), ezeken belül karok éa szakok. Minthogy az oktatási szférán belül bizonyos ágazatok híresek (hírhedtek) voltak igénytelenségükről, nem keltett különös feltűnést az ilyesfajta ejtőernyősök beáramléra. Ezek aztán tettek arról, hogy környezetükből eltanácsolják azokat, akik náluk bölcsebbek (ami nem volt nagy kunszt) voltak. Egy gyertya csak akkor játszhat fényforrást, ha nincs mellette jupiterlámpa vagy akár egy 100-as izzó. Ez a folyamat bizonyos intézményekben nem állt le, sőt a hallgatóifelvételi feltételek csökkenésével, a létszám-boomal romlottak. Mikor 80-ban Gödöllőre kerültem, még szó sem volt a Metőgazdaságtudományi Kar aprításáról, jól megfért egymással a gépész, a közgazdász és az agrármérnö. Aztán szépern megündult az osztódás, amint egy-egy helyi potentát pártkapcsolatok alapján kierőszakolta, hogy legalább dékán legyen. Ehhez persze kellett egy Kar. Hát így kezdődött. Itt az ideje, hogy vége legyen.

SweetChildren

A balenológiának köze sincs a bálnákhoz, hacsak nem gyógyvízekben élnek.

Néni Erika

Ezután majd mondhatjuk, mint az egyik fő-fő fideszes vezető hogy minek tanítunk balneológiát, amikor nincs is bálnánk.

Bakonyi László

Pontosítsunk, a rendelet alapján 2016/2017-ben képzést megkezdő hallgatók a régi szaklista szerinti is befejezhetik tanulmányaikat, tehát valójában csak 2017-től szűnnek meg ezek az alap- és mesterképzések.

Tuza Dorottya

ez 2016-ra vonatkozik, ha idén már jelentkeztél, lesz hova bekerülnöd, csak jövőre nem indítják el ezeket a szakokat.

kunpéter

Láthatnánk egy ilyen összefoglalót a felsőoktatási szakképzésekre vonatkozóan is? Ugye az idei felvételizőkre ez még nem vonatkozik, tehát idén mondjuk van esély még környezetgazdálkodási agrármérnök alapképzésre bekerülni? Köszönöm!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X